Het Europese continent telt vele eilanden, waarvan de oppervlakte varieert van slechts enkele hectaren tot meer dan 200 000 vierkante kilometer. Tal van Europese eilanden groeiden uit tot paradijselijke vakantiebestemmingen met een uitgebreide toeristische infrastructuur. Denk bijvoorbeeld aan de Griekse en Spaanse eilanden in de Middellandse Zee. Sommige eilanden daarentegen, vooral deze in het hoge noorden, zijn zeer dunbevolkt en worden slechts sporadisch door toeristen bezocht. Een groot aantal Europese eilanden omvatten unieke natuurgebieden en zijn het leefgebied van zeldzame dieren- en plantensoorten. In het onderstaande lijstje staat een overzicht van de 10 grootste eilanden van Europa, gerangschikt volgens oppervlakte.
10. Cyprus
Cyprus ligt in het oosten van de Middellandse Zee. Hoewel het eiland officieel een onafhankelijke republiek is, werd het noordelijke deel van Cyprus in 1974 bezet door Turkije. Zo ontstond de zelfverklaarde Turkse Republiek Noord-Cyprus, die zich politiek en economisch afscheidde van de Republiek Cyprus.
Het eiland heeft een oppervlakte van 9251 vierkante kilometer. Cyprus is redelijk dichtbevolkt: in 2017 woonden er meer dan 1,2 miljoen mensen. Cyprus is daarmee het op twee na dichtstbevolkte eiland in de Middellandse Zee.
In het noorden ligt het Kyreniagebergte, waarvan de hoogste bergtop (de Kyparissovouno) een hoogte bereikt van 1024 meter. In het westen en het midden van het eiland ligt het Troödosgebergte, waarvan de Olympusberg tot een hoogte van 1952 meter reikt. Ten noorden van het Troödosgebergte strekt zich de vlakte van Mesoaria uit. Deze vlakte bestaat uit vruchtbare grond en de meeste bewoners van Cyprus vestigden zich in deze regio. Ook de hoofdstad van Cyprus, Nicosia, ligt in de Mesoaria.
9. Noord-Oostland
Het Noord-Oostland (Nordaustlandet in het Noors) behoort tot de archipel van Spitsbergen, die staatkundig behoort tot Noorwegen. Het eiland bevindt zich ten noordoosten van het hoofdeiland Spitsbergen.
Noordoostland beslaat 14.443 vierkante kilometer, grotendeels bedekt door ijskappen. De twee grootste ijskappen zijn Vestfonna (in het westen van het eiland, met een oppervlakte van 2.500 vierkante kilometer) en Austfonna (in het oosten, 8.500 vierkante kilometer). De Austfonna is overigens de grootste ijskap op Europees grondgebied.
Behalve de ijskappen bestaat het landschap van Noord-Oostland uit toendra. Er leven geen mensen op Noord-Oostland. Het eiland is een beschermd natuurgebied, met een grote populatie aan rendieren en walrussen. Het maakt deel uit van het grote Noorse natuurreservaat Nordaust-Svalbard.
8. Sardinië
Het Italiaanse eiland Sardinië ligt in de Middellandse Zee, ten noorden van Tunesië en ten zuiden van het Franse eiland Corsica. Sardinië bezit een oppervlakte van ruim 24.000 vierkante kilometer en is daarmee het op een na grootste eiland in de Middellandse Zee. De hoofdstad van Sardinië is Cagliari. Op Sardinië leven er ruim 1,6 miljoen inwoners. Het eiland is vooral beroemd door zijn vele prachtige stranden, maar bezienswaardigheden op Sardinië zijn er ook volop.
Het eiland kent een subtropisch klimaat, met warme zomers en milde winters. De hoogste bergtop van Sardinië, Punta Marmora, bereikt een hoogte van 1834 meter. Met zijn kustlijn van meer dan 1800 kilometer is Sardinië een favoriete vakantiebestemming voor vele Europeanen. Daarnaast zijn ook de landbouw en de visserij belangrijke inkomstenbronnen van de bevolking.
7. Sicilië
Het grootste eiland in de Middellandse Zee is Sicilië, dat een autonome Italiaanse regio is. De oppervlakte van Sicilië bedraagt 25.711 vierkante kilometer. Sicilië komt hiermee op de zevende plaats van Europa’s grootste eilanden. Het eiland wordt gescheiden van het Italiaanse vasteland door de Straat van Messina. De hoofdstad van Sicilië is Palermo. Er wonen meer dan vijf miljoen mensen op het eiland.
De belangrijkste natuurlijke bezienswaardigheid is de vulkaan Etna (3323 meter) in het oosten van Sicilië. De Etna is na de Stromboli de actiefste vulkaan in Europa.
6. Joezjnyeiland
Het vrijwel onbekende Joezjnyeiland maakt deel uit van de Russische eilandenarchipel Nova Zembla. Het Joezjnyeiland is het zuidelijke eiland van Nova Zembla en is 33.275 vierkante kilometer groot. Ten westen ervan ligt de Barentszzee, ten oosten de Karazee. Het Joezjnyeiland wordt gescheiden van het noordelijke Severnyeiland door de zeestraat Matotsjkin Sjar, een zee-engte die slechts twee tot drie kilometer breed is.
De oorspronkelijke bevolking van het Joezjnyeiland bestond uit de Nenetsen, een inheems volk uit het noorden van Rusland. De Nenetsen moesten echter in de loop van de jaren vijftig van de vorige eeuw verhuizen naar het Russische vasteland, omwille van de kernproeven die Rusland op het Joezjnyeiland uitvoerde.
5. Spitsbergen
Spitsbergen is het enige permanent bewoonde eiland van de Noorse eilandenarchipel Svalbard. De archipel ligt meer dan 800 kilometer noordelijker dan het noordelijkste punt van Noorwegen. Spitsbergen is 37.673 vierkante kilometer groot. De hoofdstad ervan is Longyearbyen. Deze plaats telt ruim 2.000 inwoners. Verder bevinden er zich nog een aantal kleinere nederzettingen op Spitsbergen. Vele huizen worden tijdelijk bewoond door wetenschappers.
Het grootste deel van het eiland is bedekt met een ijskap. Spitsbergen is het leefgebied van ijsberen, zeevogels, rendieren en diverse zeezoogdieren. De benaming ‘Spitsbergen’ is afkomstig van de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Barentsz, die de eilandengroep ontdekte op het einde van de zestiende eeuw.
4. Severnyeiland

Het Severnyeiland is het noordelijke eiland van de eilandenarchipel Nova Zembla, die behoort tot het Russische grondgebied. Met een oppervlakte van 48.904 vierkante kilometer is het Severnyeiland het op drie na grootste eiland in Europa. Het eiland is voor het overgrote deel bedekt door ijskappen en gletsjers.
Net als het zuidelijker liggende Joezjnyeiland voerde de voormalige Sovjet-Unie ook hier kernproeven uit, waaronder de test met Tsar Bomba in 1961. Tsar Bomba was een kernbom met een kracht van 50 megaton, die op een hoogte van 3000 meter boven het eiland tot ontploffing werd gebracht. Dit was de krachtigste explosie van een door mensen gemaakte bom in de geschiedenis. Op het eiland is er geen permanente bewoning meer.
3. Ierland
Ierland ligt ten westen van Groot-Brittannië en is het op twee na grootste eiland in Europa. Het eiland Ierland is staatkundig opgesplitst in de onafhankelijke Republiek Ierland (hoofdstad: Dublin) en in Noord-Ierland (hoofdstad: Belfast). Noord-Ierland behoort tot het Verenigd Koninkrijk.
De totale oppervlakte van het eiland Ierland bedraagt 84.421 vierkante kilometer. In 2008 telde het volledige eiland ruim 6,3 miljoen inwoners. In het centrale deel van Ierland ligt een laagvlakte, die wordt doorsneden door de rivier de Shannon. Rond deze centrale laagvlakte bevinden zich berggebieden, waarvan de Carrauntoohil (1038 meter) in het zuidwesten van Ierland de hoogste berg is.
2. IJsland
In de Noord-Atlantische Oceaan, ongeveer halfweg tussen het Europese vasteland en het Amerikaanse continent, ligt IJsland. Met een oppervlakte van 103.000 vierkante kilometer komt IJsland op de tweede plaats in het lijstje van grootste Europese eilanden.
In 2018 telde het eiland 350710 inwoners, wat van IJsland meteen het dunbevolktste Europese land maakt. De hoofdstad van IJsland is Reykjavik, waar ongeveer twee derde van de IJslandse bevolking woont.
Het eiland ontstond door vulkanische activiteit. Op IJsland zijn er meerdere actieve vulkanen en tal van geisers. Een uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull zorgde in 2010 voor een ernstige verstoring van het vliegverkeer. Het grootste deel van het eiland bestaat uit laag- en middelgebergte, waarvan een groot stuk met gletsjers bedekt is. De hoogste berg is de Hvannadalshnúkur (2110 meter).
1. Groot-Brittannië
Op de eerste plaats van onze top 10-lijst van grootste Europese eilanden prijkt Groot-Brittannië. Het eiland Groot-Brittannië (niet te verwarren met het Verenigd Koninkrijk) bereikt een oppervlakte van 209.331 vierkante kilometer en ligt in de Atlantische Oceaan ten noordwesten van het Europese vasteland. Op het eiland leven zo’n 61 miljoen mensen.
Staatkundig behoort het eiland tot het Verenigd Koninkrijk, dat naast Groot-Brittannië ook Noord-Ierland omvat. Groot-Brittannië is staatkundig opgedeeld in Engeland, Schotland en Wales. De grootste stad van Groot-Brittannië is Londen, de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk.
Groot-Brittannië komt als eiland slechts op de negende plaats in de lijst van grootste eilanden ter wereld. Het grootste eiland op onze planeet is Groenland, dat staatkundig een deel is van Denemarken. Groenland behoort geografisch echter niet tot Europa, maar tot het Amerikaanse continent.
Andere lijstjes over eilanden
- 10 Grootste eilanden ter wereld
- 10 Vreemde eilanden in de wereld
- 10 kunstmatige eilanden
- 10 Grootste Waddeneilanden
- 10 Landen met de meeste eilanden
- 10 Mooiste eilanden in de wereld
- Top 10 Mooiste eilanden van Thailand
- Top 10 Mooiste eilanden van Griekenland
2 reacties
en Texel??
texel is meer dan 3x zo klein als cyprus