De Japanse eilanden strekken zich uit over bijna 3.000 kilometer en vormen een archipel waarvan landschappen, gebruiken en klimaat ongelooflijk divers zijn. Elk van de eilanden van de archipel heeft echter bijzonderheden die hun charme vormen. Bergen of stranden, velden of thermale bronnen, een kleine glimp van de rijkdom van de landschappen en ervaringen die op elk van de eilanden van Japan moeten worden beleefd.

10. Shimoshima (574 km2)

Amakusa archipel

Amakusa archipel

Shimoshima is het grootste eiland in de Amakusa-archipel. Groot is het overigens niet met een oppervlakte van 574 vierkante kilometer. Er wonen dan ook maar zo’n 90.000 mensen.

Het eiland grenst aan maar liefst vier zeeën: de Ariake-zee, de Amakusa-nada-zee, de Oost-Chinese Zee en de Yatsushiro-zee. De hoogste top van het eiland is Mount Tenjiku met een hoogte van 538 meter. Shimoshima is verbonden met het eiland Kamishima en daardoor met het vasteland van Kyushu door de Amakusa-seto Oohashi-brug. Het is ook verbonden door de Ushibukahaiyao-brug met het eiland Gezu in het uiterste zuiden. Shimoshima ligt in de vochtige subtropische klimaatzone en heeft vier verschillende seizoenen. Het eiland ziet nooit sneeuwval in de winter. De lente op het eiland Shimoshima begint mild, maar eindigt heet en vochtig.

9. Awaji (592 km2)

awaji

Fran e Du Fotografia / Shutterstock.com

Awaji is gelegen in de oostelijke wateren van de Seto-binnenzee tussen de eilanden Honshu en Shikoku. Het is een doorvoerpunt tussen deze twee eilanden en betekent oorspronkelijk: “de weg naar Awa.”

Het Awaji Poppentheater is een traditionele vorm van poppentheater of ningyō jōruri dat van het Osaka Bunraku- poppendrama is afgeleid. Er worden dagelijks verschillende uitvoeringen gehouden. Awaji’s poppenkastvoorstellingen, waarin traditionele volksdrama’s worden opgevoerd die hun wortels hebben in religieuze rituelen, zijn lokaal zeer populair en hebben internationaal getoerd, in de VS, Rusland en tal van andere landen.

8. Tsushima (708 km2)

Tsushima

Tsushima ligt halverwege tussen het Japanse vasteland en het Koreaanse schiereiland en wordt door de kanalen Ofunakoshiseto en Manzekiseto in tweeën gedeeld: Shimono-shima in het zuiden en Kamino-shima in het noorden.

We zijn overigens nog steeds bij de kleinere eilanden van Japan. Tsuhima is samen met 13 kleinere eilandjes eromheen niet groter dan 708 vierkante kilometer. Er wonen ongeveer 40.000 mensen. De enorme uitgestrektheid wordt grotendeels beschermd door het Iki-Tsushima Quasi-National Park, dat een aantal van de meest fascinerende landschappen in de regio biedt.

Beroemd is de “Slag bij Tsushima“, de laatste en beslissende zeeslag van de Russisch-Japanse Oorlog (1904-1905). De Japanse Keizerlijke Marine vernietigde hier een groot deel van de Russische Keizerlijke Marine. Het was de eerste zeeslag waarin een niet-westerse marine een westerse marine versloeg.

7. Amami Ōshima (712 km2)

Amami Ōshima

Amami Ōshima is het zesde grootste eiland van Japan en ligt in de Zuid-Chinese Zee tussen Kyushu en Okinawa. Het aangename klimaat is vergelijkbaar met dat van Okinawa en dankzij de witte stranden, prachtige koraalriffen en het heldere water is het een van de meest populaire plekken in Japan om te snorkelen en duiken. Op verschillende plekken op het eiland kun je de benodigde apparatuur huren en lessen volgen. Het noordelijke deel, bezaaid met witte zandstranden en uitgestrekte riffen, is een populaire badplaats.

6. Sado (855 km2)

Sado is het zesde grootste eiland van Japan en alleen per veerboot te bereiken. In de 17e eeuw werd in het gebied goud ontdekt. In deze periode moesten de allerarmsten als slaven in de mineralen werken. Tot de dag van vandaag draagt ​​het eiland sporen van slavernij. Daarom hebben culturele ballads, liederen en dansen een melancholischere toon. Het is gebruikelijk om rijstplantages te zien en er zijn veel enorme boerderijen. Sado staat bekend om Kodo, wat ‘Drum Children’ of ‘Heart Beat’ betekent, een optreden waarin een verscheidenheid aan drums, fluiten, liedjes en dansen wordt gebruikt ter viering van de aarde.

5. Okinawa (1.206 km2)

Okinawa

Okinawa herbergt de Gusuku-ruïnes, die op de Werelderfgoedlijst staan. Het eiland is een oase van rust, onder meer vanwege het klimaat: gemiddeld 22 °C met de mogelijkheid om er het hele jaar door te zwemmen. Het eiland is rijk aan een cultuur die het resultaat is van de vermenging van buurlanden.

Okinawaians spreken in het lokale dialect, Okinawa-ben, dat aanzienlijk verschilt van het klassieke Japans. Hun traditionele muziek heeft meerdere Chinese, Indonesische en Polynesische invloeden ondergaan. De culinaire specialiteit van Okinawa is de goya champuru, een bittere, langwerpige kalebas die alleen in dit gebied groeit.

4. Shikoku (18.803 km²)

Shikoku

Japan kent vier grote eilanden, Shikoku is met een oppervlakte van 18.803 vierkante kilometer het kleinste van deze vier belangrijkste eilanden in Japan. Het rustige en landelijke ritme, samen met de tradities en weinig internationaal toerisme onderschrijven Shikoku als het meest traditionele en landelijke eiland in Japan. Op dit eiland zie je een oneindig aantal ongelooflijke landschappen zoals de Iya-vallei of de bekende wervelingen van water (Naruto), maar ook steden met veel historie en pittoreske stadjes als Uchiko. Om nog maar te zwijgen van het mythische pelgrimspad dat bekend staat als “de route van de 88 tempels”, de belangrijkste reden waarom dit het heilige eiland wordt genoemd.

3. Kyushu (45.231 km²)

Kyushu

Kyushu, het meest Zuidelijke eiland van Japan, is met een oppervlakte van 45.231 km² het op twee na grootste eiland van de vier belangrijkste eilanden. Er wonen zo’n 13 miljoen mensen.

Kyushu kent een rijke geschiedenis. Het wordt beschouwd als de bakermat van de Japanse beschaving. Er zijn vele historische vindplaatsen als tombes, historische dorpjes eb artefacten. Er wordt aangenomen dat de Japanse beschaving zoals die nu bekend is op Kyushu is ontstaan.
Op Kyushu werd ook voor het eerst contact gelegd met andere landen zoals China of Korea. Later kwamen de Europese kolonisten naar het eiland, eerst Portugal en later ook Nederland, het schip “De Liefde” was in 1600 eerste Nederlandse schip dat Japan bereikte.

Kyushu wordt ook wel het ‘land van vuur’ genoemd en dit heeft alles te maken met de vele actieve vulkanen en warmwaterbronnen die op het eiland te vinden zijn. De “Aso” is met een top van 1.592 meter de grootste actieve vulkaan van Japan en zelfs van de wereld. Tot 2016 was het mogelijk om met een kabelbaan naar de rand van de krater te komen. Bij een hevige aardbeving is deze ingestort en onbruikbaar geworden. Het is tegenwoordig nog wel mogelijk om met de bus naar boven te gaan.

2. Hokkaidō (83.456 km²)

Hokkaido

Hokkaidō is met een oppervlakte van 83.456 vierkante kilometer het op één na grootste eiland van Japan. Dit is ongeveer zo groot als Oostenrijk. Het is het meest noordelijke eiland van de grote vier. Het is slechts gescheiden van het grootste eiland Honshu door de straat Tsugaru. De Seikantunnel verbind beide eilanden. Dit is de op één na langste spoortunnel ter wereld met een lengte van 53 kilometer.

Ondanks de grootte van het eiland wonen er slechts zo’n 5.5 miljoen mensen. Dit heeft alles te maken met het zeer vulkanisch en bergachtige binnenland.

Een van de eigenaardigheden van Hokkaidō is dat het de thuisbasis is van het raadselachtige Ainu-volk, dat wordt beschouwd als de inheemse etnische groep van Japan. Ze hebben hun eigen taal en zelfs fysieke kenmerken, heel anders dan die van andere Aziaten.

1. Honshu (227.942 km²)

Honshu

Het lang uitgestrekte eiland Honshu is met een oppervlakte van 227.942 vierkante kilometer het grootste eiland van Japan. Het is 1.300 kilometer lang en op sommige plekken maar 50 kilometer breedt. Honshu beslaat 60% van het totale landoppervlakte van Japan.

Honshu is ook waar Tokyo, de hoofdstad van Japan ligt en dat volgens Tokyo.nl door vele het New York van het Oosten wordt genoemd. Een gigantische internationale metropool die elke reiziger wat te bieden heeft. Daarnaast vind je er andere beroemde steden zoals Kyoto en Osaka.

De beroemde slapende vulkaan Mount Fuji is te vinden op Honshu. Met een hoogte van 3.776 meter is dit de hoogste berg van Japan. De vulkaan ligt op slechts op 112 kilometer van Tokyo. Iedereen kent het iconisch beeld van de metropool met op de achtergrond de vulkaan met de witte top.

Zoals je je kunt voorstellen, is dit Japanse eiland het populairste onder toeristen die naar Japan willen reizen. Honshu, gelegen in het Land van de Rijzende Zon, is een gigantische plek waar vele culturen samenkomen en de contrasten van het huidige Japan laten zien. Er zijn duizenden dingen te bekijken en hoewel er andere eilanden zoals Kyushu, Shikoku en Hokkaido strijden om de aandacht van toeristen, staat Honshu ongetwijfeld ver boven in dit Japanse spel.