Spanje heeft een flink aantal eilanden die bijna allemaal het bezoeken waard zijn. De eilanden kunnen over twee groepen verdeeld worden: de Canarische Eilanden en de Balearen. Wil je meer weten over ieder eiland en wat er allemaal te beleven valt? Hier ontdek je de top 10 grootste Spaanse eilanden.

10. El Hierro

El Hierro

El Hierro is het zuidwestelijke eiland van de Canarische Eilanden. Het is niet het kleinste van de Canarische Eilanden, maar wel het kleinste eiland dat daadwerkelijk bewoond wordt. Door zijn omvang wordt het ook wel La Isla Chiquita genoemd. Het is een vulkanisch eiland dat in 2011 nog werd opgeschrikt doordat er mogelijk een uitbarsting plaats kon vinden. Dat gebeurde gelukkig niet. Het is vooral een geschikt eiland voor iedereen die op zoek is naar ruige, ongerepte natuur. Je ontdekt er natuurlijk verschillende stranden, maar het vulkanische landschap is de ster van dit eiland.

9. La Gomera

La Gomera

La Gomera maakt ook deel uit van de Canarische Eilanden en is net wat groter dan El Hierro. Het is vooral een erg rustig eiland. Je vindt er weinig industrie en het grootste deel van het landschap wordt gevuld door boerderijen. Er komen ook weinig toeristen op dit eiland af, waardoor een bezoek aan La Gomera een traktatie is voor rustzoekers. Wandel er door de dichtbegroeide bossen van Nationaal park Garajonay of verken het landschap rondom de vulkaan Roque de Agando.

8. Ibiza

Ibiza

Ibiza hoort bij de Balearen en is een populaire vakantiebestemming. Veel mensen houden van het eiland dankzij zijn relaxte stemming en prachtige natuur. Het is ook een goede plek wanneer je graag feestjes en festivals bijwoont. Wandel door het natuurreservaat Ses Salines en bewonder flamingo’s van dichtbij of geniet van het helderblauwe water wanneer je op een van de vele stranden van Ibiza ligt. Ibiza-stad is ook het bezoeken waard. Wandel door het historische gedeelte met zijn oude kathedraal of ga shoppen bij de boetiekjes rondom de haven.

7. Menorca

Menorca

Ook Menorca hoort bij de Balearen en is vooral geliefd dankzij zijn prachtige stranden. Je kunt er niet alleen relaxen op uitgestrekte zandstranden die ook geschikt zijn voor jonge gezinnen, maar er ook genieten van de rust wanneer je een van de afgelegen baaien bezoekt. Het is ook de moeite waard om te snorkelen wanneer je op Menorca bent. Vooral het noordelijke gedeelte van het eiland heeft een kustlijn met allerlei exotische vissen. Natuurpark Albufera des Grau staat bekend om de vele vogels die je in dit reservaat vindt.

6. La Palma

La Palma

We gaan weer terug naar de Canarische Eilanden met het eiland La Palma. Dit eiland ligt in het noordwesten van de eilandengroep en trekt vooral toeristen aan die van de natuur willen genieten. Er liggen verschillende vulkanen op La Palma, waar in 2021 nog een laatste uitbarsting plaatsvond. Deze uitbarstingen zijn natuurlijk gevaarlijk voor de bewoners van het eiland, maar zijn tegelijkertijd verantwoordelijk voor de unieke natuur die je op La Palma vindt. Dat ontdek je wanneer je door Nationaal park Caldera de Taburiente wandelt.

5. Lanzarote

Lanzarote

Lanzarote ligt in het oosten van de Canarisch Eilanden en is meer dan vijftien miljoen jaar geleden ontstaan door vulkanische activiteit. De natuur bestaat er voor een groot deel uit lavavelden en vulkaankraters, wat voor een ruig landschap zorgt. Het is tijdens een rondleiding mogelijk om in de buurt te komen van een magmakamer. Deze kamers zitten diep onder de grond, maar de enorme hitte is boven de grond ook te voelen. Zo voel je dat het grind heet is en zie je hoe water direct in stoom verandert wanneer het in de grond gegoten wordt. Maar een vakantie op Lanzarote biedt meer dan alleen vulkanen, er zijn ook prachtige zandstranden te vinden en prachtige historische dorpjes als Teguise en Yaiza.

4. Gran Canaria

Gran Canaria

Het ligt natuurlijk voor de hand dat Gran Canaria bij de Canarische Eilanden hoort. Las Palmas de Gran Canaria is de hoofdstad van het eiland en meteen de meest dichtbevolkte stad van alle Canarische Eilanden. Hier ontdek je het huis van Christoffel Columbus en leer je meer over de rijke geschiedenis van het eiland in een museum. Verder heeft het eiland een vogelpark, Palmitos Park, en een openluchtmuseum dat over de oorspronkelijke bewoners van het eiland vertelt.

3. Fuerteventura

Fuerteventura

Fuerteventura is ook een Canarisch Eiland en staat vooral bekend om zijn droge klimaat. Hier vind je niet alleen vulkanische landschappen, maar ook hoge duinen. Je duikt in de geschiedenis van het eiland wanneer je de hoofdstad Betancuria bezoekt. Hier vind je bouwwerken die uit de zeventiende eeuw stammen, zoals een oude kerk. Het sfeervolle El Cotillo is ook het bezoeken waard. Dit is een oud vissersdorp waar je ook heerlijk van de zon kunt genieten op de verschillende stranden.

2. Tenerife

Tenerife

Tenerife is het grootste Canarische Eiland en ook een toeristische trekpleister. Het heeft maar liefst twee vliegvelden om alle toeristen te kunnen blijven verwelkomen. Een van de hoogtepunten is Nationaal Park Teide, dat is vernoemd naar het hoogste punt van het eiland. Je kunt ook in de geschiedenis van het eiland duiken wanneer je de Piramides van Güímar bezoekt. Dit zijn piramides die waarschijnlijk zijn gebouwd door boeren die in de negentiende eeuw op het eiland woonden. En om je rondreis op Tenerife af te maken bezoek je natuurlijk ook de vele mooie stranden die dit Spaanse eiland hebben te bieden.

1. Mallorca

Mallorca (2)

Het grootste eiland van Spanje is Mallorca, dat deel uitmaakt van de Balearen. Vooral de stad Palma is het bezoeken waard. Hier vind je niet alleen bruisende straten met winkels en cafés, maar ook prachtige stranden waar je volop van de zon geniet. Ook de oude kathedraal van Palma is het bezoeken waard. Verder heeft het eiland een veertiende-eeuws kasteel: Castell de Bellver. Je kunt er ook bijzondere natuur ontdekken, bijvoorbeeld bij de grotten van Drach. Dit grottenstelsel is ontzettend lang en een goede bestemming om de ondergrondse wereld te verkennen.