Europa bestaat uit ongeveer 50 landen. In totaal wonen er rond de 740 miljoen mensen. De Europeanen zijn verdeeld over hele kleine landjes als Liechtenstein en Monaco, en hele grote landen als Duitsland en Rusland. De volgende tien landen zijn de grootste van Europa, als we kijken naar het aantal inwoners. Nederland valt met net iets meer dan 17 miljoen inwoners net buiten de top 10, we staan twaalfde

Laatste update juni 2020

10. Roemenië

Roemenië

Naar oppervlakte gemeten staat Roemenië met zijn grondgebied van 238.391 vierkante kilometer op de achtste plaats van de Europese grootheden. Ook de bevolking van 19.523.621 inwoners houdt hen netjes in de top tien.

Roemenië bevindt zich op het kruispunt tussen Centraal en Zuidoost-Europa. De Zwarte Zee vormt haar natuurlijke grens terwijl Hongarije en Servië (ten westen), Oekraïne (ten noordoosten), Moldavië (ten oosten) en Bulgarije (ten zuiden) staatsgrenzen delen met het land. De hoofdstad van Roemenië is Boekarest.

9. Polen

Polen

De Republiek van Polen telt 38.433.600 inwoners. Dat is zowat het dubbele van Roemenië.

Het Centraal-Europees land heeft ten westen een grens met Duitsland, ten zuiden met de Tsjechische Republiek en Slowakije en ten oosten met Oekraïne en Wit-Rusland. Ten noorden kent Polen de natuurlijke grens van de Baltische Zee, maar grenst het ook aan de Russische enclave Kalingrad Oblast en Litouwen. Polen heeft een oppervlakte van 312.679 vierkante kilometer.

8. Oekraïne

Oekraïne

Oekraïne is terug te vinden in Oost-Europa en telt 41.660.982 inwoners. Zowel ten oosten als ten noordoosten grenst het land aan de Russische Federatie. Ten zuiden en ten zuidoosten kent het met de Zwarte Zee en de Zee van Azov twee natuurlijke grenzen.

Oekraïne heeft een grondoppervlakte van 603.628 vierkante kilometer. Dit maakt het het grootste land dat volledig in het Europees continent ligt. Bekend werd dat Oekraïne vooral dankzij de domesticatie van het paard, zijn enorme graanexport en de onafhankelijkheidsstrijd die in 1991 werd volbracht. Wetenschappers vermoeden ook dat de eerste Proto-Indo-Europese taalfamilie in Oekraïne is ontstaan.

7. Spanje

spanje

Officieel moet Spanje als het Koninkrijk Spanje worden benoemd. Deze soevereine staat met 46.733.038 inwoners ligt op het Iberisch schiereiland in Zuidwest-Europa, waar het een bekende en populaire toeristische trekpleister vormt.

Het Spaanse vasteland is een van de weinige landen (naast Marokko en Frankrijk) die zowel aan de Middellandse Zee als aan de Atlantische Oceaan grenzen. De grens tussen Spanje en Portugal is met zijn lengte van 1.214 kilometer de langste, ononderbroken grenslijn in de Europese Unie. Het Spaans grondgebied omvat naast Spanje ook de Balearen (in de Middellandse Zee), De Canarische Eilanden (in de Atlantische Oceaan), de autonome, Afrikaanse steden Ceuta en Melilla en de Franse enclave Llivia.

6. Italië

Italië

De Italiaanse Republiek – zoals Italië officieel wordt genoemd – huisvest 60.390.560 burgers. Het is een unitaire, parlementaire republiek in Zuid-Europa. Het bekende, laars-vormige schiereilanden wordt omgeven door de Middellandse Zee en grenst enkel ten noorden aan zijn buurlanden Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië.

Het wordt verder zowat afgebakend door de Alpijnse waterscheiding, die de Po Vallei en de Venetiaanse Vlakte insluit. Het schiereiland omvat ook de Mediterrane eilanden Sicilië en Sardinië. Hoofdstad Rome speelde jaar en dag een leidende rol in de wereldpolitiek, als centrum van het Romeinse Rijk en het christendom.

5. Verenigd Koninkrijk

vk

UK is de afkorting van United Kingdom of Verenigd Koninkrijk. Het is een constitutionele monarchie en omvat, naast het centrale Engeland, ook Schotland, Wales, Noord-Ierland, Guernsey, Jersey, Gibraltar en het Eiland Man. Opgeteld geeft deze samenstelling een inwonersaantal van 66.435.550 hoofden.

Het Verenigd Koninkrijk is volledig omsloten door de Atlantische Oceaan: de Noordzee in het oosten, het Engels Kanaal in het zuiden en de Ierse Zee in het westen. Enkel Noord-Ierland grenst ten zuiden aan de Ierse Republiek. UK kent een groot, koloniaal verleden en blijft tot vandaag een economisch wereldspeler, bijvoorbeeld als lid van de G8.

4. Frankrijk

Frankrijk

Qua territorium is Frankrijk (of de Franse Republiek) zonder tegenstand het grootste land van West-Europa en de Europese Unie. Op twee na is het ook het grootste land van heel Europa. Frankrijk omvat zowel het soevereine hoofdland in West-Europa als een aantal overzeese regio’s en territoria. Het hoofdland van Frankrijk strekt zich uit van aan de Middellandse zee tot aan het Engels Kanaal en de Noordzee; van de Rijn tot de Atlantische Oceaan.

Door de vorm van het land wordt Frankrijk door haar inwoners soms ‘L’Hexagone’ genoemd (‘De Hexagoon’). De presidentiële republiek heeft een populatie van 67.076.000 inwoners. Hoofdstad en centrum van het land is Parijs.

3. Turkije

turkije

De Republiek van Turkije is als het ware een transcontinentaal land. Het ligt merendeels op Anatolië in West-Azië, maar ook in Zuidoost-Europa. Maar liefst acht landen omringen Turkije op deze manier: Bulgarije, Griekenland, Georgië, Armenië, Iran, Nakhchivan, Irak en Syrië. De Middellandse Zee bevindt zich ten zuiden van het land, de Egeïsche Zee ten westen en de Zwarte Zee ten noorden.

Opmerkelijk zijn ook de Turkse Straten (De Zee van Marmara, de Bosporus en de Dardanellen), die Turkije in twee helften opdelen en tegelijk ook Europa en Azië scheiden. De Turkse bevolking telt vandaag 83.154.997 leden.

2. Duitsland

Duitsland

De Federale Bondsrepubliek Duitsland is een parlementaire republiek die bestaat uit zestien staten. De hoofdstad Berlijn is tegelijk ook de grootste stad van het land. Duitsland heeft een grondgebied van 357.021 vierkante kilometer. Op deze oppervlakte wonen in 2019 zo’n 82.887.000 mensen. Dat maakt van Duitsland het dichtstbevolkte gebied van de Europese Unie, waarvan het sinds de oprichting, samen met Frankrijk, de grootste locomotief is. Duitsland is de grootste politieke macht van de Europese Unie en een historisch leider op het gebied van cultuur, wetenschapstheorie en techniek.

1. Rusland

Rusland

Met een bevolking van maar liefst 146.877.088 inwoners is Rusland bijna twee keer zo groot als haar eerste achtervolger Duitsland. De Russische Federatie is met een grondgebied van 17.075.00 vierkante kilometer – of meer dan één achtste van de totale bewoonde landoppervlakte op aarde – dan ook meteen het grootste land ter wereld.

Het deelt grenzen met veertien verschillende landen in Europa en Azië. Het deelt maritieme afbakeningen met de Verenigde Staten (Alaska) via de Beringstraat en met Japan via de Zee van Okhotsk. De Federatie omvat zo het volledige Noord-Azië en het leeuwendeel van Oost-Europa, verdeeld over negen tijdszones en een enorme variëteit aan omgevingen en landschappen.

Vergelijkbare lijstjes