De reuzen van onze tijd liggen niet op de loer in sprookjesbossen, maar op de markt. Weinigen onder hen zijn daarbij zo groot als de farmaceutische reuzen: hieronder hun top tien gebaseerd op de omzet in miljarden dollars (in 2018).
Laatste update februari 2019
10. Abbott Laboratories (USA)
De Abbott Laboratories bieden werk aan zo’n 90.000 werknemers verspreid over 130 verschillende landen. Het hoofdkwartier van deze groep is gevestigd in Abbott Park, Noord Chicago, Illinois. Het is niet het park dat zijn naam geeft aan de groep, eerder omgekeerd. Abbott Laboratories werd namelijk opgericht in 1888 door de Amerikaanse arts Wallace Calvin Abbott. Abbott Laboratories werd wereldbekend toen het in 1985 de eerste HIV bloedtest op de markt bracht. Deze werd later ook opgevolgd door ‘Novir’, een behandelend geneesmiddel tegen HIV. In 2018 zette deze reus 30.6 miljard dollar om.
9. AbbVie (USA)
AbbVie is pas opgericht in 2013 en is een ‘spin-off’ van de nummer 10 in de lijst Abbott Laboratories. Het bedrijf werd opgesplitst in tweeën, het “nieuwe” Abbott Laboratories gaat zich specialiseren in gediversifieerde producten, waaronder medische apparatuur, diagnostische apparatuur en voedingsproducten, terwijl AbbVie zou opereren als een op onderzoek gebaseerde farmaceutische fabrikant.
8. Sanofi (Frankrijk)
Sanofi S.A. is een multinational met hoofdkwartier te Parijs, Frankrijk. Gebaseerd op het aantal voorschriften in 2014 is deze reus zelfs een vijfde plaats waard in onze lijst. Het bedrijf werd opgericht in 2004 onder de naam ‘Sanofi-Aventis’. Het ontstond door de samenvoeging van ‘Aventis’ en ‘Sanofi-Synthélabo’, die op hun beurt ook weer het resultaat waren van verschillende voorgaande fusies. Vanaf 2011 werd de naam vervolgens afgekort tot ‘Sanofi’. Het bedrijf zet vooral in op onderzoek en ontwikkeling, fabricatie en marketing van voor te schrijven medicatie. Dit neemt niet weg dat er ook vrij verkrijgbare medicatie van hun banden rolt. Dankzij de onderaanneming ‘Sanofi Pasteur’ is Sanofi ’s wereld grootste producent van vaccins.
7. GlaxoSmithKline (UK)
Deze Britse multinational is actief op het gebied van de biologie, de vaccins en de consumentengezondheidszorg. Zijn hoofdkwartier is gevestigd in Brentford, Londen. Het bedrijf ontstaat in 2000 door de samenvoeging van ‘Glaxo Wellcome plc’ en ‘SmithKline Beecham plc’. De groep is vandaag vooral bekend voor zijn werk op het gebied van astma, kanker, viruscontrole, infecties, mentale gezondheid, diabetes en verteringsproblemen. GlaxoSmithKline heeft daarnaast ook een grote afdeling voor de productie van commerciële gezondheidszorgproducten zoals drankjes en tandpasta. Bekende merken van de groep zijn ‘Boost’, ‘Horlicks’ en ‘Sensodyne’. Net zoals AstraZeneca heeft ook GlaxoSmithKline een ‘primary listing’ op de Londense beurs en werd het opgenomen in de FTSE 100 Index.
6. Merck & Co. (USA)
Buiten de Verenigde Staten en Canada is ‘Merck & Co. Inc.’ beter bekend als ‘Merck Sharp & Dohme’. Deze farmaceutische reus houdt zijn hoofdkwartier voorlopig nog in Whitehouse Station, New Jersey; maar vanaf 2015 zou hij verhuizen naar Kenilworth, New Jersey. Merck & Co. werd opgericht in 1891 als een Amerikaanse uitbreiding van het Duitse ‘Merck KGaA’. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd deze Amerikaanse tak echter opgeëist door de Amerikaanse overheid en vervolgens uitgebouwd als een onafhankelijk, Amerikaans bedrijf. Een belangrijk aandeel in hun grote omzet hebben de bekende medische handboeken. Zij zijn gericht op een specialisten-publiek van artsen, verplegers en technici.
5. Bayer HealthCare (Duitsland)
De naam van Bayer is best bekend in de lage landen. Onze eerste farmaceutische reus is hier meer dan behoorlijk vertegenwoordigd. Bayer AG werd opgericht in 1863 in het toenmalige Barmen. Vandaag is dat een onderdeel van Wuppertal. Het hoofdkwartier van deze chemische en farmaceutische specialist ligt in Leverkussen (Noordrijn Westfalen). Misschien is Bayer nog het meest bekend voor de aspirine. In 1897 mocht Bayer zich hiervan immers de oorspronkelijke uitvinder noemen. Frappant in een hedendaags licht is verder vooral dat Bayer vanaf 1895 heroïne als hoestsiroop verkocht. Tot aan het begin van de Eerste Wereldoorlog zou ‘Heroin’ één van Bayers voornaamste merken blijven.
4. Novartis (Zwitserland)
‘Novartis International AG’, zo klinkt de volledige naam van deze Zwitserse multinational met basis in Bazel. Het bedrijf is de samensmelting van ‘Ciba-Geigy’ en ‘Sandoz’, die in 1996 de krachten bundelden. Beiden zijn dat Zwitserse bedrijven met een lange geschiedenis in de sector. Novartis verwierf bekendheid via merken als ‘Voltaren’, ‘Ritalin’ en ‘Lamisil’. Verwacht wordt overigens dat het bedrijf vanaf 2018 de grootste farmaceutische reus ter wereld zal zijn.
3. Pfizer (USA)
Vanuit hun hoofdkwartier in New York en hun onderzoekscentrum in Groton, Connecticut ontwikkelt en produceert Pfizer medicatie en vaccins voor gebruik in vele medische disciplines, waaronder immunologie, oncologie, cardiologie, endocrinologie en neurologie. Eén van hun topmerken is het populaire ‘Lipitor’, dat gebruikt wordt om de cholesterol te verlagen. Een andere ‘hit’ van Pfizer is de welbekende blauwe erectiepil ‘Viagra’. Pfizer werd opgericht door twee neven: Charles Pfizer en Charles Erhart. Dat gebeurde in 1849. Zo vroeg als in 1950 ontdekte Pfizer ‘Terramycin’, hetgeen de fabrikant voorgoed op het pad van onderzoek en ontwikkeling zette.
2. Roche (Zwitserland)
Hoe hoger wij klimmen, hoe bekender de namen ons in de oren klinken. De volledige naam van het populaire ‘Roche’ is echter toch een stuk minder gemakkelijk te onthouden: ‘F. Hoffmann-La Roche Ltd.’. Het is een op-en-top Zwitsers gezondheidszorgbedrijf, dat wereldwijd in twee verschillende divisies werkt: farmacie en diagnostiek. De holding achter Roche (‘Roche Holding AF’) staat genoteerd op de Zwitserse beurs (SIX) en houdt zijn hoofdkwartier in Bazel. Roche bezit daarnaast een hele trits van sites verspreid over de wereld (zo’n zesentwintig in het totaal). Voor het fiscale jaar 2013 gaf Roche 46,78 biljoen Zwitserse Frank aan inkomsten aan. Iets meer dan de helft van de aandelen zijn daarbij nog altijd in handen van de oprichtende families Hoffmann en Oeri. Novartis, dat wij hierboven al ontmoetten, bezit één derde van de Roche aandelen.
1. Johnson & Johnson (USA)
De nummer één in de lijst is het Amerikaanse Johnson & Johnson. Het bedrijf is een vast onderdeel van de Dow Jones Industrial Average én een ‘Fortune 500’ bedrijf. Johnson & Johnson werd opgericht in 1886, in New York. Het bedrijf genoot tot recent een uitstekende, onbevlekte reputatie bekroond met diverse onderscheidingen, onder andere voor hun werk op het gebied van internationale educatie-programma’s. In recente jaren wordt het bedrijf echter gekweld door diverse rechtszaken, teruggeroepen producten en boetes voor marketingfraude. Een voornaam lichtpunt – en een hoogtepunt in de geschiedenis van het bedrijf – is wel de lancering van ‘Sirturo’ op 31 december 2012. Het is het eerste medicijn ooit dat tuberculose aankan.
9 reacties
saai
Beste mijnheer/mevrouw anoniem,
Wie echt geïnteresseerd is in de beurs, monopolies en MNO’s, kan dit een zeer interessant artikel vinden. Uit uw reactie kan ik afleiden dat u dit niet kan boeien. Jammer. Het plaatsen van deze ongepaste reactie is een daad van weinig respect ten opzichte van de makers van de website en stoort de andere lezers, daar zij geen nuttige informatie kunnen halen uit uw subjectieve mening.
Een mening is altijd subjectief. Deze stijlfout noemen we een pleonasme.
Groet,
Henk
zelfingenomenhenk lijkt mij ook een pleonasme.
ahahahahah
Bedankt, interessant!
Omzet in kwartalen of in het gehele jaar?
bronnen?
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_pharmaceutical_companies_by_revenue