Het openbaar vervoer is een fantastische manier om je te verplaatsen. Je hoeft niet in de file te staan, je kunt onderweg werken of ontspannen en het is nog duurzaam ook. Maar laten we eerlijk zijn: reizen met het OV kan ook behoorlijk frustrerend zijn. Van overvolle treinen tot vertragingen en luidruchtige medereizigers – we hebben het allemaal weleens meegemaakt. Dit zijn de 10 grootste frustraties in het OV.
1. Vertragingen en gemiste aansluitingen
Je staat op het perron, checkt de klok en ziet de minuten voorbij tikken. De trein is weer eens vertraagd. Eerst drie minuten, dan vijf, en voor je het weet, is je overstap vervlogen. Het is een klassiek OV-moment waar iedereen weleens tegenaan loopt.

Wat kan helpen? Als je planning het toelaat, buiten de spits reizen. Minder drukte betekent vaak minder kans op vertragingen en meer kans op een ontspannen reis. Heb je een korte overstap? Kijk dan vooraf waar je moet zijn, zodat je niet op het laatste moment nog moet zoeken naar het juiste perron of de juiste uitgang.
2. Andere reizigers die stoelen blokkeren met hun jassen en tassen

Na een lange dag werken of school stap je de trein in en spot je een lege stoel. Maar zodra je dichterbij komt, blijkt die bezet te zijn door een jas, tas of soms zelfs een complete boodschappentas. Je vraagt vriendelijk of je mag zitten, maar krijgt een geïrriteerde blik of een veelbetekenend zuchtend ‘natuurlijk’. Je wilt geen ruzie, maar waarom lijkt het alsof sommige mensen vergeten dat een stoel bedoeld is om op te zitten?
3. De bus of trein nét missen
Je rent het station binnen en ziet de deuren net voor je neus dichtgaan. En natuurlijk is de volgende trein of bus pas over 20 minuten.
Tips? Zorg dat je iets eerder van huis vertrekt, vooral als je afhankelijk bent van een krappe overstap. Bovendien kun je vooraf een online treinkaartje kopen, zodat je niet onnodig tijd verliest bij een automaat.
4. Vergeten uit te checken
Het gebeurt de besten: je stapt uit de trein of bus en pas minuten later besef je dat je niet hebt uitgecheckt. Het gevolg? Een onnodig hoog bedrag afgeschreven van je kaart.
Hoe voorkom je het? Zet een herinnering op je telefoon als je weet dat je snel vergeet uit te checken.
Sommige OV-chipkaartdiensten bieden automatische terugbetaling bij een gemiste check-out. Controleer of dit voor jou beschikbaar is.
5. Harde telefoongesprekken en luidruchtige medereizigers
Sommige mensen denken dat een stiltecoupé een prima plek is om hun hele privéleven door de telefoon te bespreken. Of erger nog: een groep scholieren die keihard TikTok-filmpjes afspeelt zonder oortjes.
Hoe voorkom je het? Noise-cancelling koptelefoons of oordopjes zijn je beste vriend. Zoek een rustigere plek in de trein, zoals de stiltecoupé (al werkt dat niet altijd). Stap zo ver mogelijk bij luidruchtige reizigers vandaan als je de mogelijkheid hebt.
6. Te laat realiseren dat je een kaartje nodig hebt
Je staat bij de bushalte en beseft: oeps, ik heb nog geen kaartje. En de buschauffeur heeft geen contant geld meer. Gelukkig kun je tegenwoordig eenvoudig een buskaartje kopen via je smartphone. Of je zorgt dat je altijd je OV-chipkaart op zak hebt met genoeg saldo erop staat.
7. Andere reizigers die niet aan de kant gaan als je uit wilt stappen
De trein nadert het station, jij staat al klaar bij de deur, maar de mensen om je heen doen alsof ze nog nooit van uitstappen hebben gehoord. In plaats van een stap opzij te doen, blijven ze gewoon staan, volledig in hun eigen wereld. Je mompelt een ‘pardon’, maar niemand reageert. Met je tas half omhoog probeer je je door de mensenmassa heen te wurmen, terwijl de klok genadeloos doortikt. Net op het nippertje weet je eruit te glippen voordat de deuren sluiten. Waarom denken sommige mensen dat zij de enige zijn die bestaan?
8. Vieze treinen en bussen

Een stoel vol kruimels, kauwgom onder je schoen en een koffiebeker op de grond. Niet echt een fijne omgeving. Wil je zeker weten dat het schoon is? Neem desinfectiedoekjes mee als je je echt aan vieze tafeltjes of leuningen stoort. Meld extreme vervuiling via de app van de vervoerder, vaak wordt er dan sneller schoongemaakt.
9. Geen bereik of slecht wifi-signaal in de trein
Je wilt een serie kijken of je mail checken, maar… geen internet. Of de wifi in de trein werkt maar half. Tip. Download van tevoren entertainment of werkbestanden zodat je offline vooruit kunt. Reis je vaak? Kijk of een mobiele databundel met extra GB’s de moeite waard is.
10. Wisselstoringen en slecht weer die alles platleggen
Een paar vlokken sneeuw of een stevige storm en het hele OV-netwerk ligt stil. Je reisplannen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Zorg dat je een B hebt als er sneeuw wordt voorspelt, zoals thuiswerken of een alternatief vervoermiddel als het echt misgaat. Reis op een vroeger tijdstip als er slecht weer op komst is, zodat je minder kans hebt op uitval.
Het OV is handig, maar kent ook zijn frustraties. Gelukkig kun je met een beetje voorbereiding en slimme keuzes de meeste ergernissen voorkomen. Door je reis vooraf te plannen, op tijd een kaartje te regelen en te zorgen voor alternatieven als het tegenzit, wordt je reis een stuk relaxter.