‘Foutje, kan gebeuren’, zo luidt een volkswijsheid. De kleinste vergissingen hebben echter soms de meest dramatische gevolgen. Wat zijn de tien grootste ‘fuck-ups’ die de mens heeft voortgebracht?
10. Peigneur-meer loopt leeg in mijn (1980)
Er is begin jaren 1980 nogal wat bedrijvigheid in en onder het Amerikaanse Peigneur-meer. Zo boort Texaco in het meer naar olie, terwijl Diamond Crystal Salt Company tegelijkertijd onder het meer een zoutmijn exploiteert. Op 20 november 1980 gaat dit gruwelijk mis wanneer Texaco onbedoeld een gat in de mijn boort. Dit leidt tot een gigantische draaikolk die niet alleen al het water van het meer de mijn in zuigt, maar ook onder meer het complete boorplatform en een groot deel van het omliggende landschap. De schade loopt in de tientallen miljoenen dollars, maar alle mijnwerkers, vissers en anderen die op of onder het meer werken, overleven de ramp op miraculeuze wijze.
9. Wetenschapper kapt oudste boom ter wereld (1964)
Elke wetenschapper droomt wel eens van wereldfaam, maar de Amerikaanse geograaf Donald Rusk Currey had de aanleiding voor zijn beroemdheid ongetwijfeld liever anders gezien. In de zomer van 1964 treft Currey enkele duizenden jaren oude bomen aan. Om de exacte leeftijd van één van de bomen te bepalen, tracht de geograaf om een boorkern uit de boom te boren. Dit lukt echter niet, waarop hij toestemming vraagt en krijgt om de boom te kappen. Tot zijn verbazing ontdekt hij dan dat de boom waarschijnlijk 5.000 jaar oud is, ouder dan elke andere tot dat moment ontdekte boom.
8. Australië introduceert de reuzenpad om insecten en muizen te bestrijden
Fritz Geller-Grimm/wikicommons
De reuzenpad komt oorspronkelijk voor in Midden- en Zuid-Amerika, maar is op verschillende plaatsen in de wereld geïntroduceerd om insecten en muizen te bestrijden. Vooral in Australië is dit volledig fout gegaan. In plaats van plaagdieren op te eten at de reuzenkikker voornamelijk andere amfibieën op, die juist hielpen bij het opeten van insecten. Daarnaast is dit type kikker giftig en heeft geen vijanden in gebieden waar de kikker van nature niet voorkomt. In plaats van het plaagdieren probleem op te lossen werd de reuzenkikker zelf het plaagdier!
7. Oprichter Apple verkoopt aandelen voor $ 800 (1976)
Steve Jobs is algemeen bekend als de oprichter van Apple. Minder bekend zijn de twee medeoprichters van het Amerikaanse computerbedrijf: Steve Wozniak en vooral Ronald Wayne. Laatstgenoemde verricht in 1976 vooral het administratieve werk, waaronder het schrijven van handleidingen. In ruil hiervoor krijgt Wayne 10% van de aandelen in de partnerschap. Wayne vreest echter dat crediteuren hun schulden op zijn vermogen verhalen en verkoopt zijn aandelen al snel. Hier ontvangt hij $ 800 voor. Begin 2017 zou dit aandelenpakket liefst $ 75 miljard waard zijn.
6. Verkeerd geslepen spiegel in ruimtetelescoop (1990)
In 1990 wordt de bijna vijf miljard dollar dure Hubble-ruimtetelescoop gelanceerd. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hoopt met deze telescoop ruimtefoto’s met een zeldzaam hoge resolutie te maken. De foto’s die de telescoop enkele weken na de lancering terug naar Aarde stuurt, vallen echter tegen. Al snel wordt geconcludeerd dat de primaire spiegel verkeerd is geslepen. Het kost NASA enkele jaren en opnieuw miljarden dollars om met een oplossing te komen, maar begin 1994 slagen de Amerikanen hier alsnog in. Zo kent deze fuck-up in ieder geval nog een happy end.
5. Jager start per ongeluk gigantische bosbrand (2003)
In november 2003 raakt beginnend jager Sergio Martinez verdwaald in een Californisch bos. Hij besluit een kleine brand te starten om de aandacht van reddingswerkers te trekken. Martinez verliest echter al snel de controle over het vuur dat zich ontwikkelt tot een kolossale brand die 280.000 acre land (ruim 150.000 voetbalvelden!) en bijna drieduizend gebouwen verwoest. Bovendien doodt de brand één brandweerman en veertien anderen die niet op tijd kunnen vluchten voor het razendsnelle vuur. Martinez wordt veroordeeld tot een celstraf van zes maanden.
4. Het Oostenrijkse leger zet aanval in op… zichzelf (1788)
Tussen 1787 en 1791 voeren de Oostenrijkers en de Ottomanen in grote delen van Europa oorlog. Zo ook in Karánsebes, een stad die tegenwoordig tot Roemenië behoort. De Slag bij Karánsebes blijkt echter uiteindelijk gevoerd te worden door twee verschillende divisies van het Oostenrijkse leger die elkaar voor Ottomanen aanzien. Twee dagen na de slag arriveren de werkelijke Ottomanen in Karánsebes, waar zij 10.000 dode of ernstig gewonde Oostenrijkse soldaten aantreffen. De stad wordt vervolgens eenvoudig ingenomen door de Ottomanen.
3. Gigantische hongersnood door mussenjacht (1959-1961)
Aan het einde van de jaren 1950 zijn er grote voedseltekorten in China wanneer het communistische regime zijn burgers oproept om alle mussen en andere kleine vogels te doden. De gedachte hierbij is dat deze vogels gewaszaden eten, waardoor oogsten mislukken. Miljoenen Chinezen geven gehoor aan deze oproep. Vergeten wordt echter dat door de massale vogelsterfte insecten hun belangrijkste natuurlijke vijand verliezen en vrij spel krijgen in de Chinese akkers. Mede hierdoor mislukt oogst op oogst en sterven uiteindelijk naar schatting dertig miljoen Chinezen aan de honger.
2. Boete voor te laat inleveren videoband leidt tot Netflix (1997)
Mark Randolph brengt in 1997 de film ‘Apollo 13′ te laat terug naar Blockbuster, destijds één van de grootste videotheken van Amerika. De boete van $ 40 die hem hierop wordt opgelegd, ontstemt Randolph zo zeer dat hij besluit om Netflix (mede) op te richten. Bij dit internetbedrijf mag iedereen de per post toegestuurde dvd’s zo lang in huis houden als dat men maar wil. Netflix groeit in de volgende decennia uit tot een succesvolle streamingdienst en heeft begin 2017 wereldwijd ongeveer 100 miljoen betalende abonnees. Blockbuster gaat in 2010 failliet.
1. Bakker laat per ongeluk groot deel van Londen afbranden (1666)
Thomas Faryner, bakker van koning Karel II, vergeet in 1666 om alvorens te gaan slapen het vuur in zijn oven te doven. De gevolgen van deze kleine vergissing zijn desastreus wanneer de brand in zijn woning zich snel door Londen verspreidt. Uiteindelijk gaat een groot deel van het centrum van Londen in vlammen op, waaronder 87 kerken en 13.500 woningen. Bovendien sterven minstens zes mensen door de brand die bekend staat als de Grote brand van Londen.