Afgelopen week werd een van de grootste goudklompen ooit gevonden geveild voor 750.000 dollar. De zogeheten ‘Alaska Centennial Gold Nugget’ weegt ruim 9 kilogram en is hiermee een van de grootste goudklompen ooit gevonden op aarde. Wij zijn op onderzoek uit gegaan en hebben een top 10 samengesteld van de grootste goudklompen ooit gevonden, deze klomp uit Alaska is maar een kleintje in vergelijking met de volgende goudvondsten.

10. Hand of Faith – 27.2 kilogram

hand of faith

FF23-fr/wikipedia/CC BY 3.0

De “Hand of Faith” is vrij recent gevonden, namelijk in 1980. De gelukkige vinder was Kevin Hillier. Hij zocht met zijn metaal detector in het oude goudstadje Kingower in Australië. Je zou verwachten dat iedere centimeter hier afgespeurd is door goudzoekers tijdens de Australische ‘goldrush’ van rond 1850. Toch vond hij deze goudklomp van 27.2 kilogram en dat op slechts 30 centimeter onder de grond. De droom van iedere goudzoeker.

9. The Heron – 31.4 kilogram

the heron

Net als de “Hand of Faith” is ook “The Heron” gevonden in de Victoria regio in Australië. Wel veel langer geleden. Gedurende de “Victoria goldrush” kochten goudzoekers een licentie om goud te zoeken op een perceel. Wanneer je niet genoeg goud vond verliet je de locatie en verkocht deze voor een veel lagere prijs aan de volgende goudzoeker. Dit gebeurde ook bij het perceel waar uiteindelijk “The Heron” gevonden is. En wat zullen ze balen, want al na twee dagen zoeken op het afgedane terrein vonden de nieuwe goudzoekers deze gigantische goudklomp van meer dan 31 kilogram.

8. De Grote Driehoek – 36.2 kilogram

De Grote Driehoek is de grootste goudklomp die in Rusland is ontdekt. Goudzoeker Nikofor Syutkin vond deze klomp 1842 in Miass. Een klein dorp gelegen in het Oeralgebergte. Het driehoekige stuk goud weegt 36,2 kilogram.

7. The Golden Eagle – 35.3 kilogram

golden eagle

De “The Golden Eagle” is gevonden in Australië, in de beroemde Kalgoorlie regio. Een 16 jarige jochie vond de grote klomp samen met zijn vader. Ook zij zochten in een gebied dat verlaten was. De goudklomp kreeg de naam omdat de vorm lijkt op die van een arend. De grote klomp goud is omgesmolten, zoals gebeurd is met het meest goud dat is gevonden tijdens de goldrush.

6. Lady Hotham – 36 kilogram

Ook de Lady Hotham is gevonden in Australië, ditmaal weer in het Victoria gebied. In 1854 vond een groep mijnwerkers de goudklop op een diepte van 41 meter. De klop is vernoemd naar de vrouw van de gouverneur “Sir Charles Hotham” die toevallig in de regio was toen de steen werd gevonden. Wilden de goudzoekers soms indruk maken op deze mooie dame?

5. Serra Pelada Mijn goudklomp – 46.9 kilogram

De Serra Pelada was een grote goudmijn zo’n 400 kilometer ten zuiden van de monding van de Amazone rivier. Er werd goud gewonnen van 1980 tot 1986. De mijn was beroemd door de foto’s van Alfredo Jaar en de documentaire Powaqqatsi waarin te zien is hoe duizenden arbeiders met de hand op zoek zijn naar goud. De grootste goudklomp ooit gevonden in dit gebied is 46.9 kilogram.

4. Monumental – 49.5 kilogram

In 1869 werd de grootste goudklomp in Amerika gevonden. De goudklomp die de naam “Monumentaal” kreeg werd gevonden in de Sierra Buttes mijn. De klomp is te zien in het Kentucky Mine and Museum. De klomp werd gevonden toen de mijners op weg waren naar de mijn in een hevige regenbui. De regen had de modder weggespoeld enop het pad was een stukje goud te zien. Ze konden hun ogen niet geloven toen ze een stuk goud van bijna 50 kilogram uitgroeven. Dit stuk goud zou met de huidige goudprijs 2.5 miljoen euro waard zijn.

3. Pepita Canaa – 60.8 kilogram

pepita_Canaa

De “Pepita Canaa” is net als de nummer vijf in de lijst gevonden in de Serra Pelada goudmijn. Het is de grootste goudklomp op aard, de grotere goudklompen in deze lijst zijn allemaal omgesmolten. Júlio de Deus Filho vond de klomp goud in 1983. De Braziliaanse centrale bank heeft het stuk goud in 1984 gekocht en hier is het te zien in de “Gold Room

2. Welcome Nugget – 69 kilogram

welcome nugget

Anatoli Lvov/wikipedia/CC BY-SA 3.0

Tussen 1851 en 1861 heerste er een ware goudkoorts in Australië. Vele tonnen goud werden er uit de grond gehaald. Je zou zeggen dat de gigantische “Welcome Nugget” ook in deze periode gedolven is, maar niks is minder waar. Pas een paar jaar later, in 1869, werd deze klomp gevonden. En niet eens diep onder de grond, maar verscholen tussen de wortels van een boom op een diepte van een paar centimeter.

1. Welcome Stranger – 78 kilogram

welcome stranger1

welcome stranger

Ook de grootste goudklomp ooit gevonden komt uit Australië, wederom in 1869. De goudzoekers verkochten de goudklomp voor 9.381 pond aan de bank. Tegen de huidige goudprijzen zou deze klomp maar dan 3.5 miljoen euro waard zijn. De goudklomp is omgesmolten en wie weet zit er wel wat van dit goud in je trouwring.