Hedgefondsen verdienen bakken met geld. Ze nemen meer risico’s en mogen meer strategieën toepassen van de financiële autoriteiten. Slecht een beperkt aantal investeerders kan mee profiteren met de winsten (of verliezen) hedgefondsen.
Hedgefondsen hebben meerdere strategieën om geld te verdienen. Het ‘short-sellen’ is de laatste jaren veelvuldig in het nieuws geweest. Hiermee kunnen hedgefonds gokken op verliezen van bedrijven of zelfs landen. Wat zijn de 10 grootste hedgefondsen van de wereld? Je leest het in deze top 10.

10. Citadel – $37.6 miljard

Citadel

Citadel is opgericht in 1990 door Kenneth C. Griffin. Na een paar moeilijke beginjaren maakte het bedrijf al snel een exponentiële groei door. Maar alles veranderde in 2008, de financiële crisis raakte Citadel net als alle andere financiële instellingen keihard. Vanaf dat moment besloot Citadel zich meer te richten op risicomanagement. Ze richten zich niet alleen op de korte termijn met short-selling maar zitten ook langdurige in veel aandelen. Het heeft ze geen windeieren gelegd, het belegde kapitaal is in 2022 37.6 miljard dollar.

9. Farallon Capital

Farallon Capital is opgericht in 1986 door Tom Steyer, een trader die eerder werkte bij onder andere investeringsbanken Goldman Sachs en Morgan Stanley.
Een van de veel gebruikte strategieën van Farallon Captial is “merger arbitrage”. Ze speculeren op het succesvol samengaan van bedrijven of bedrijven die elkaar overnemen. De aandelen bevatten bij dit soort grote gebeurtenissen prijsinefficiënties waar hedgefonds van profiteren.

8. Two Sigma Investments

Two Sigma Investments

Two Sigma Investments heeft twintig jaar aan kennis en ervaring binnen de beleggingsmarkt. Ondanks dat het een van de meest recente nieuwkomers is binnen de beleggingswereld, is het zeker niet de minste. Zijn populariteit is enorm gestegen, waardoor het op het heden over de 39.5 miljard dollar beheerd. De oprichters, John Overdeck, Mark Pickard en David Siegel, hebben allemaal jaren aan ervaring opgebouwd voordat ze Two Sigma Investments hebben opgericht. Dankzij hun innoverende aanpak om hun handelsstrategie te berekenen met behulp van kunstmatige intelligentie, zijn steeds meer klanten geïnteresseerd en overtuigd door hun aanpak en resultaten.

7. DE Shaw & Co

DE Shaw & Co

De firma van DE Shaw & Co is opgericht door David E. Shaw. De firma staat bekend als erkende goliath hedge firm en heeft zijn kantoren in New York City. Opgericht in 1988, beheert het momenteel een vermogen van over de 39.7 miljard. Net zoals de meeste hedgefirms op deze lijst, beheren en beleggen ze aan de hand van complexe wiskunde en analyses die worden samengesteld door zowel medewerkers als technologie.

6. The Children’s Investment Management Fund

Children’s Investment Management Fund klinkt niet als de naam van een hedgefunds, maar ze beheren toch echt een potfolio van $40 miljard. De naam van het fonds komt van de jaarlijkse donatie van 1 procent van het beheerde vermogen aan liefdadigheid.
Dit fonds bemoeit zich vaak met de aandelen waarin het belegd. Zo hield het als groot aandeelhouder in Deutsche Börse de overname van de London Stock Exchange tegen. In Nederland hebben ze de overname van ABN AMRO gestimuleerd.

5. Elliott Asset Management

Elliott Asset Management

Elliott Asset management is een firma die is opgericht in 1977. Met een huidige hoeveelheid van 42 miljard aan beheer, heeft de oprichter Paul Singer deze firma tot een nieuw niveau getild. De firm werkt door middel van activistisch te beleggen. Het helpt als het ware bedrijven in nood verder door aandelen in te kopen. Hierdoor worden deze bedrijven begeleid en gedwongen om het advies van Elliott Asset Management op te volgen, waardoor winst en groei van het bedrijf weer wordt gestimuleerd.

4. Millennium Management

Millennium Management

Opgericht in 1989, de hedge firm Millennium Management beheert op vandaag de dag over de 52.3 miljard dollar aan vermogen. Millennium Management is opgericht door Israel Englander. Ze gaan te werk met de traditionele methode van hedge fondsen, waar er wordt gehandeld door middel van uitgebreide analyses en hoogwaardige wiskunde. Veel klanten zien deze firm als beste broker doordat hun methode een erg laag risico heeft tegenover andere firms.

3. Renaissance Technologies

Renaissance Technologies

Renaissance Technologies is opgericht door Jim Simons en Howard L. Morgan. De firm is draaiende sinds 1982 en beheert op het heden maar liefst over de 58 miljard dollar aan activa. Vanuit New York, in Long Island, werkt het bedrijf met maar liefst 300 medewerkers aan het adviseren in beleggen aan zijn klanten. De firm wordt gezien als een van de meest prestigieuze fondsen ter wereld. Het bedrijf heeft dus niet voor niets de titel behaald als Medallion-fonds op de Wall Street markt. Hoe deze firm deze titel heeft behaald is te achterhalen in hun beleggingsmethode, die helaas compleet geheim wordt gehouden. Het enige wat er over te zeggen is, is dat de hedge firm zijn beleggingen vaststelt aan de hand van complexe wetenschap en wiskunde. Met een rendement van 40% in een jaar is het niet gek dat veel klanten erg aangetrokken zijn tot deze firm.

2. Man Group

Het oudste bedrijf in deze lijst is de Man Group. Al in 1783 waren ze actief in de handel van suiker. Later begonnen ze ook te beleggen in koffie en cacao. Aan het eind van de 19e eeuw begon de Man group zich ook op de financiële markten te begeven.
Momenteel bestaat de groep uit vijf divisies, Man AHL, Man Numeric, Man GLG, Man FRM, en Man GPM die alleen focussen op een andere investeringsstrategie. Met een portfolio van $76 miljard is het het grootste beursgenoteerde hedgefonds.

1. Bridgewater Associates

Bridgewater Associates

Het grootste hedgefonds in de wereld, Bridgewater Associates, is in 1975 opgericht door Ray Dalio, een erkende miljardair en investeerder. De firma is momenteel niet weg te denken deze lijst. Het beschikt over een portfolio van maar liefst 105 miljard dollar.
Dit hedgefonds is baanbrekend geweest met nieuwe strategie met namen als “Pure Alpha” en “All Weather funds”. Bridgewater Associates richt zich op macro economische factoren als valutakoersen, Bruto binnenlands product en inflatie.