Een nachtje doorbrengen in een hotel is voor veel mensen de ultieme luxe. Weekendjes weg, lange vakanties of wereldreizen: een overnachting in een hotel komt altijd wel goed van pas. Dat weet de hotelindustrie ook. Daarom zijn er een aantal gigantische hotelketens met hotels over de hele wereld. Wil jij weten welke ketens de meeste hotels hebben? Lees dan deze top 10 grootste hotelketens in de wereld.

10. China Lodging Group, Limited – 3656 vestigingen

Deze hotelgroep wordt ook wel de Huazhu Hotels Group genoemd. Het is een Chinees bedrijf met zijn hoofdkantoor in de Chinese stad Shanghai. De keten is nog helemaal niet zo oud, want in 2005 zag China Lodging Group, Limited het daglicht. Het bedrijf probeert zich vooral te richten op jongeren. Veel van de hotels hebben daarom de prijs en de uitstraling van jeugdhostels.

9. Best Western Hotels – 4200 vestigingen


Tang Yan Song / Shutterstock.com

Deze Amerikaanse hotelketen is iets ouder, en een stuk bekender in de westerse wereld. Best Western Hotels werd namelijk opgericht in 1946. De start van de hotelketen was opvallend. In de jaren veertig waren er vooral grote en luxe hotels of kleine familiehotels die langs de weg stonden. Om elkaar te steunen, besloten verschillende Amerikaanse hotels een referentiesysteem op de stellen. Hierbij konden de hotels andere locaties aanbevelen aan reizende toeristen. Dit netwerk is uiteindelijk uitgegroeid tot een internationale keten.

8. AccorHotels – 4283 vestigingen

In 1967 was de start van AccorHotels, met de opening van een Novotel hotel in de Franse stad Lille. AccorHotels is dan ook een echte Franse onderneming en heeft allerlei verschillende hotelketens onder zich. Naast Novotel horen ook Ibis en Formule 1 bij de keten. AccorHotels heeft meer dan twintig verschillende merken op zijn naam staan en heeft dan ook hotels voor iedereen. De meest goedkope hotels kosten slechts een paar tientjes per nacht (Ibis, F1), terwijl AccorHotels ook een aantal dure vestigingen (Grand Mercue, Pullman) heeft met een luxe uitstraling.

7. InterContinental Hotels Group – 5431 vestigingen


Sunflowerey / Shutterstock.com

De geschiedenis van deze hotelgroep gaat ver terug. Het jaar 1777 wordt namelijk gezien als de start van InterContinental Hotels Group. In dat jaar werd de Bass Brewery geopend in Engeland. Het is deze familie Bass die het eerste hotel opende in de InterContinental Hotels Group. Pas rond 1980 begon de keten pas echt te groeien met meerdere internationale vestigingen. Beroemde merken van deze hotelketen zijn Holiday Inn en Crowne Plaza.

6. Hilton Worldwide – 5456 vestigingen


Food Travel Stockforlife / Shutterstock.com

Bijna geen enkele keten is wereldwijd zo beroemd als Hilton Worldwide. Dat heeft misschien iets te maken met Paris Hilton, de kleindochter van de oprichter van deze hotelketen. In 1919 werd de keten gestart door Conrad Hilton, toen hij een klein hotel in Texas kocht. In de jaren die volgden kocht hij steeds meer hotels in de regio, waarna grote steden zoals New York volgden. Inmiddels zijn de hotels van deze keten overal in de wereld te vinden.

5. Choice Hotels – 6627 vestigingen

Het begin van Choice Hotels is vergelijkbaar met het systeem van Best Western. Choice Hotels werd namelijk een keten doordat zeven verschillende hotels elkaar als referenties gebruikten. Hiermee steeg het aantal boekingen en werd duidelijk dat een keten toegankelijker is dan een losstaand hotel. Inmiddels bestaat Choice Hotels uit meer dan 6000 verschillende vestigingen van meerdere merken (o.a. Ascend, Comfort Inn)

4. Marriott International – 6717 vestigingen


MariaX / Shutterstock.com

Ook deze hotelketen is van oorsprong Amerikaans. Vandaag de dag is het hoofdkantoor nog steeds in de staat Maryland te vinden. Het Marriott bedrijf startte in 1927, toen John Willard Marriott besloot om een wagen te openen waar hij frisdrank verkocht. Later werden dit kleine winkeltjes en groeide het Marriott merk uit tot een restaurantketen. Het was pas in de jaren 50 toen het bedrijf zijn eerste hotel opende. Dat werd een succes, want Marriott International is niet meer weg te denken uit de hotelwereld.

3. Jin Jiang International – 7000 vestigingen


Joseph GTK / Shutterstock.com

Deze hotelketen wordt niet geleid door particulieren, maar door de Chinese staat. Het is dan ook een van de grootste Chinese hotelketens met meer dan 380 hotels in het land zelf. De rest van de vestigingen zijn verspreid over de hele wereld, dus de Chinese staat kan een mooi zakcentje verdienen met deze hotelketen.

2. Wyndham Worldwide – 9221 vestigingen


Tupungato / Shutterstock.com

Bij Wyndham Worldwide kan je niet alleen terecht voor een comfortabele hotelkamer. Het bedrijf heeft ook verschillende vakantiewoningen, appartementen en faciliteert huizenruil voor vakantiegangers. Het hotel heeft zijn hoofdkantoor in Orlando, Florida en heeft meer dan 40.000 mensen in dienst van over de hele wereld. Beroemde merken van de keten zijn Days Inn en Super 8. Vooral mensen die in Amerika zijn geweest zullen deze hotels kennen!

1. OYO – 10.000 vestigingen


fotosunny / Shutterstock.com

Alle hotelketens op dit lijstje zijn Chinees, Frans of Amerikaans, behalve de nummer 1. OYO komt namelijk uit India en heeft meer dan 8500 hotels in India en enkele omringende landen. Daarnaast kan je OYO hotels tegenwoordig ook tegenkomen in het Verenigd Koninkrijk. OYO scoort vooral door budgetkamers aan te bieden.