In Nederland zijn er ontzettend veel kerken te vinden, waarbij de ene nog indrukwekkender is dan de andere. Meestal is de kerk middenin het centrum te vinden, waardoor deze bouwwerken natuurlijk wel op moeten vallen. Maar wat is nou de grootste kerk die we in Nederland hebben? Je leest het in deze top 10 grootste kerken van Nederland.

10. Kerkgebouw GG Opheusden – 1.900 zitplaatsen


Michielverbeek/wikimediacommons

De meest moderne kerk staat meteen op nummer 10 van dit lijstje. Het Kerkgebouw GG Opheusden is namelijk pas in 2015 gebouwd. Er werd meteen groots uitgepakt tijdens de bouw, want er kunnen maar liefst 1900 mensen in de kerk. Tegelijkertijd wonen er ongeveer 6000 mensen in Opheusden, wat de bouw van zo’n grote kerk wel opmerkelijk maakt. Zeker aangezien er een nog grotere kerk in het dorpje staat.

9. Sionkerk – 1.900 zitplaatsen


Rubenf/wikimediacommons

In Goes is de Sionkerk te vinden. Deze kerk uit 1979 valt op dankzij zijn moderne klokkentoren. Deze klokkentoren werd ooit beklommen door een groep actievoerders. Zij waren tegen de zondagsrust in Goes en besloten daarom om de klokken te saboteren. Inmiddels zijn de klokken weer in ere hersteld.

8. Zuiderkerk – 1.950 zitplaatsen


E Kolk95 /wikimediacommons

In 1968 was de gemeente Rijssen zo sterk gegroeid dat er een nieuwe kerk moest komen. Dat werd uiteindelijke de Zuiderkerk. Door de jaren heen is de kerk steeds meer vergroot, waardoor er nu in totaal 1950 mensen kunnen zitten. De kerk ziet er wat moderner uit, vooral omdat de klokkentoren losstaat van het kerkgebouw. Ook het lage dak en de strakke afwerking van het gebouw zorgen voor een moderne uitstraling.

7. Noorderkerk – 1.970 zitplaatsen


Rubenf/wikimediacommons

Er moest dus een nieuwe kerk worden gebouwd in Rijssen, terwijl de oude kerk ook indrukwekkend veel zitplaatsen heeft. De Noorderkerk staat vandaag de dag nog steeds in Rijssen en telt maar liefst 1970 zitplaatsen. Deze kerk ziet er een stuk traditioneler uit dan de Zuiderkerk, met een hoge toren en hoge ramen die de kerk versieren.

6. De Levende Steen – 2.011 zitplaatsen


svangool/wikimediacommons

Dit gebouw werd officieel geopend in 2013. Dat maakt De Levende Steen in Spijkenisse meteen een van de grootste kerken die Nederland heeft. Dat is ook wel te zien, want dit gebouw ziet er indrukwekkend uit vanaf de buitenkant. De uitstraling van de kerk is namelijk heel modern, met unieke vormen die ervoor zorgen dat de kerk opvalt.

5. Rehobothkerk – 2.200 zitplaatsen


Rubenf/wikimediacommons

In de plaats Barneveld is de Rehobothkerk te vinden. De kerk werd in 1967 gebouwd als vervanging van de oude kerk. Daarom werd er besloten om meteen alles uit de kast te halen, zodat het gebouw met gemak plek zou hebben voor maar liefst 2200 mensen. Toch was de kerk uiteindelijk niet groot genoeg voor alle bewoners van Barneveld. Daarom werd er een aantal jaar later een tweede kerk gebouwd om iedereen een plek te geven.

4. Adventkerk – 2.220 zitplaatsen

Ook deze kerk werd gebouwd als een vervanging van een oude kerk. In 1998 begon de bouw van de Adventkerk, die werd ontworpen door dezelfde architecten die de Sionkerk in Goes hebben ontworpen. De hoeveelheid zitplaatsen kan ook nog eens worden aangepast, want deze kerk beschikt over een speciale kamer waarvan de muren kunnen worden opengeschoven.

3. Dorpskerk – 2.300 zitplaatsen

Bij de grootste bevindelijk-gereformeerde gemeente hoort natuurlijk ook een grote kerk. De Dorpskerk in Staphorst heeft daarom een indrukwekkende grootte. Staphorst bewijst ook dat een grote kerk niet meteen een gloednieuwe kerk hoeft te zijn. Dit is namelijk de oudste kerk in deze top 10, gebouwd in 1952. De Dorpskerk heeft dan ook een echte klassieke uitstraling die velen echt bij een kerk vinden horen.

2. De Hoeksteen – 2.531 zitplaatsen


HenkvD/wikimediacommons

Barneveld is al een keer teruggekomen op dit lijstje, maar heeft nog een indrukwekkend grote kerk in de aanbieding. In 2008 werd er een nieuwe kerk in de gemeente geopend: De Hoeksteen. Met maar liefst 2531 zitplaatsen is er plek voor iedereen in deze kerk. De kerk staat op een stuk grond van maar liefst 30.000 vierkante meter groot, dus er is meer dan genoeg ruimte voor de duizenden mensen die deze kerk iedere zondag bezoeken. Je zou zeggen dat twee grote kerken genoeg zijn voor Barneveld, maar in 2014 bleek alweer dat de kerk te klein was voor de groeiende populatie in de gemeente.

1. Kerkgebouw GGiN Opheusden – 2.850 zitplaatsen


Michielverbeek/wikimediacommons

En weer staat één gemeente met twee verschillende kerken in dit lijstje. De allergrootste kerk van Nederland is de vinden in Opheusden. Deze kerk is iets jonger dan de andere grote kerk in het dorp, want de Kerkgebouw GGiN Opheusden werd in het jaar 2000 gebouwd. Met de combinatie van de twee kerken heeft Opheusden in ieder geval genoeg plek voor alle bewoners van het dorp die op zondag naar de kerk willen.

De grootste kerken van Nederland zijn moderne kerken allen gebouwd ver na de Tweede Wereldoorlog. Eerder al maakten we een lijstje van de hoogste kerktorens in Nederland, hier vind je de klassieke (voornamelijk Rooms-Katholieke) kerken. Andere lijsjtes over kerken:

Beroemde kerken van Nederland
Beroemde kerken in de wereld
Grootste kerken ter wereld