Bij knaagdieren denk je misschien aan konijnen, hamsters en cavia’s. Dit zijn inderdaad de knaagdieren die je het snelste als huisdier zult nemen, maar in het wild leven er nog veel meer soorten. Deze dieren kunnen bovendien een stuk groter worden dan het gemiddelde konijn. Hoe groot dat precies is? Dat lees je in deze top 10 grootste knaagdieren.

10. Mara

mara
mara 2

Je herkent een mara aan zijn lange poten. Deze dieren zijn daardoor relatief hoog, maar ze zijn ook vrij lang voor een knaagdier. De gemiddelde mara wordt tussen de vijftig en 75 centimeter lang. Ze hebben een klein wit staartje, terwijl de rest van hun vacht bruin of grijs is. Een gemiddelde Mara weegt tussen de acht en negen kilo, maar er zijn exemplaren die zestien kilo aantikken. In het wild leven ze vooral in Argentinië, maar ze zijn ook een graag geziene gast in veel dierentuinen.

9. Beverrat

beverrat
beverrat2

De naam zegt het al: deze dieren lijken op een combinatie tussen een bever en een rat. Ze hebben donkere haren en een puntige staart. De dieren leven het liefste in het water, wat extra makkelijk is dankzij de zwemvliezen tussen hun tenen. Hun ondervacht is bovendien helemaal waterdicht, waardoor ze zich niet laten kisten door koud water. Ook deze dieren kunnen een flink formaat aannemen, met een maximaal gewicht rond de zeventien kilo.

8. Witstaartstekelvarken

Witstaartstekelvarken
Witstaartstekelvarken2

Je wilt geen ruzie krijgen met dit dier, want een witstaartstekelvarken heeft een lijf dat gevuld is met stekels. Deze gebruiken de dieren om zichzelf te verdedigen, zodat roofdieren geen poging doen om ze op te eten. De stekels komen pas los zodra ze in aanraking komen met een vijand. Dankzij kleine weerhaakjes graven ze zich steeds dieper in de huid van de vijand, wat voor lelijke ontstekingen kan zorgen. Je vindt het witstaartstekelvarken vooral in het Midden-Oosten en Azië. Met een maximumgewicht van achttien kilo hebben ze zeker een plekje op deze lijst verdiend.

7. Oerzon

oerzon
oerzon2

Ook dit knaagdier hoort bij de stekelvarkens thuis, wat wel te zien is aan zijn enorme collectie stekels. Deze dieren leven van nature in Noord-Amerika, waar ze lekker in de hoge bomen klimmen en klauteren. Ze leven het liefste alleen en worden pas echt actief in de nacht. Hun vacht kan verschillende kleuren hebben, van lichtgeel tot donkerbruin. Ook voor de oerzon geldt dat hij een maximumgewicht van maar liefst achttien kilo kan bereiken.

6. Gewoon stekelvarken

Gewoon stekelvarken
Gewoon stekelvarken2

Het gewone stekelvarken is ook een knaagdier en staat ook wel bekend als het Afrikaans stekelvarken. Het spreekt dus voor zich dat deze dieren in Afrika leven. In tegenstelling tot zijn soortgenoten heeft dit stekelvarken geen stekels over zijn hele lijf, maar vooral bij zijn staart. Ze zijn een stuk groter dan hun soortgenoten, want het gewone stekelvarken kan wel 27 kilo wegen.

5. Zuid-Afrikaans stekelvarken

Zuid-Afrikaans stekelvarken

Terwijl gewone stekelvarkens voornamelijk in het noorden van Afrika leven, is het Zuid-Afrikaans stekelvarken natuurlijk in het zuiden van dit continent te vinden. De dieren lijken veel op elkaar, maar het Zuid-Afrikaans stekelvarken heeft een bruinere kleur en zijn stekels staan niet in een hoge kuif. Deze dieren kunnen dertig kilo wegen.

4. Bever

bever
bever 2

De bever is het grootste knaagdier dat je in heel Europa kunt vinden. De dieren leven in en rondom het water, waar ze grote burchten bouwen. Het knagen van boomstronken hoort bij hun favoriete bezigheden. Dit geeft ze niet alleen noodzakelijke voedingsstoffen, maar zorgt er ook voor dat hun alsmaar groeiende tanden afslijten. Bevers kunnen een gewicht van veertig kilo bereiken.

3. Kleine capibara

Kleine capibara
Kleine capibara 2

Een kleine capibara is een soort cavia, al worden deze dieren een slag groter. De dieren leven het liefste in groepen en eten vooral gras en bladeren. Ze hebben een relatief klein leefgebied, want van nature komen ze alleen voor in het noordwesten van Zuid-Amerika. Met een maximumgewicht van 45 kilo kunnen ze flink groot worden.

2. Canadese bever

Canadese bever
Canadese bever 2

Vind je de bevers die in Nederland leven al groot? Dan moet je de Canadese bever eens zien. Deze dieren lijken ontzettend veel op elkaar, al heeft de Canadese bever een iets kortere snuit en een donkerdere vacht. Hun gewicht verschilt dus ook, want deze diersoort kan een gewicht van vijftig kilo aantikken. Canada is trots op deze bever, want het is het nationale dier van het land.

1. Capibara

Capibara grootste knaagdier
Capibara
groep Capibara's

De capibara is het grootste knaagdier dat vandaag de dag nog leeft. Ze leven het liefst aan de oevers van meren, rivieren en moerassen, waar ze genoeg water hebben om in te zwemmen. De dieren komen van nature voor in Zuid-Amerika, waar ze in het overgrote deel van het continent te vinden zijn. De dieren hebben zeker de eerste plek op dit lijstje verdiend, want de grootste capibara’s kunnen maar liefst negentig kilo wegen.

Meer grote dieren