Koepels geven veel gebouwen hun statige uiterlijk. Je vindt ze vooral veel terug in religieuze gebouwen, waar ze een belangrijke blikvanger voor de stad vormen. Maar koepels komen in veel meer vormen terug, van heel klein tot enorm groot. Wil je meer weten over de meest indrukwekkende koepels? Dit is de top 10 grootste koepels ter wereld.

10. Caesars Superdome

Caesars Superdome

Paul McKinnon / Shutterstock.com

De naam van dit koepelvormige gebouw geeft al weg dat het om een koepel met een enorme omvang gaat. De Caesars Superdome staat in de stad Louisiana en functioneert als belangrijk stadion, onder andere de New Orleans Saints spelen hier hun wedstrijden in de NFL (American Football).
De hoogte van de koepel is maar liefst 77 meter en de koepel heeft een diameter van 230 meter. De gouverneur van Louisiana had verzocht dat de koepel groter zou zijn dan die van een vergelijkbaar stadion in Houston en dat is gelukt.

9. Sultan Salahuddin Abdul Aziz moskee

Sultan Salahuddin Abdul Aziz moskee

Ook moskeeën worden vaak versierd met grote koepels. De koepel van de Sultan Salahuddin Abdul Aziz moskee is daar een goed voorbeeld van. Het gebouw is te vinden in Maleisië en meteen de grootste moskee van het land. De blauwe en zilverkleurige koepel heeft een diameter van 52 meter, maar is ook 79 meter hoog. Hierdoor is het een belangrijke blikvanger.

8. Nationaal Stadion van Singapore

Nationaal Stadion van Singapore

poo / Shutterstock.com

In 2014 werd er een nieuw nationaal stadion gebouwd in Singapore. Dit land wilde een stadion bouwen dat groot en indrukwekkend zou zijn, wat uiteindelijk ook gelukt is. Het heeft een van de grootste koepels ter wereld, met een hoogte van 80 meter. Het unieke aan deze koepel is dat hij een diameter heeft van 310 meter, wat het de koepel met de grootste diameter ter wereld maakt. De bescheiden hoogte zorgt ervoor dat hij wat lager op dit lijstje staat.

7. Justitiepaleis in Brussel

Justitiepaleis in Brussel

Met een hoogte van 82 meter heeft ook de koepel van het Justitiepaleis in Brussel een plek op deze lijst verdiend. Dit is een belangrijk monument in het centrum van de stad, maar ook een van de belangrijkste gerechtsgebouwen van België. De hoge koepel zorgt ervoor dat gebouw door heel de stad te zien is. Helaas is de koepel niet meer het origineel uit de negentiende eeuw, want deze is in brand gezet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

6. Mariabasiliek van Licheń

Mariabasiliek van Licheń

Je zou niet verwachten dat een van de grootste koepels ter wereld in het Poolse dorp Licheń Stary te vinden is. Toch vind je in dit kleine plaatsje een indrukwekkend grote basiliek die versierd is met een koepel van maar liefst 85 meter hoog. Het is een relatief nieuwe basiliek, die in 2004 opgeleverd werd. Omdat Licheń Stary een belangrijk bedevaartsoord is, moest er een indrukwekkende basiliek gebouwd worden.

5. Kathedraal van Florence

kathedraal van florence

Denk je aan de Italiaanse stad Florence, dan denk je waarschijnlijk aan de iconische kathedraal met een rode koepel. Deze koepel is een van de grootste ter wereld, met een hoogte van 87 meter. Het unieke aan deze koepel is dat hij helemaal van baksteen is gemaakt. Dat maakt het meteen de grootste bakstenen koepel ter wereld.

4. AT&T Stadium

at&t stadium

CK Foto / Shutterstock.com

In de stad Arlington in Texas staat het AT&T Stadium. Het is een relatief nieuw gebouw dat pas in 2009 opgeleverd werd. Vanaf het begin was duidelijk dat dit een groot stadion moest worden, want het is de thuisbasis voor de Dallas Cowboys: een van de grootste American footballteams. De koepel heeft een hoogte van 91 meter en het dak kan deels geopend worden voor grote evenementen in de zomer.

3. Sint-Pietersbasiliek

Sint-Pietersbasiliek

Marco von Rehbinder / Shutterstock.com

Een van de beroemdste kerken ter wereld verdient natuurlijk ook een indrukwekkend grote koepel. De koepel van de Sint-Pietersbasiliek heeft een hoogte van 101 meter en is daardoor een mooie blikvanger op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. De koepel heeft een bijzondere locatie boven de graftombe van Petrus, waardoor deze eerste paus en belangrijke apostel waardig geëerd wordt.

2. Nationale kathedraal van Roemenië

Nationale kathedraal van Roemenië

Ook de belangrijkste kathedraal van Roemenië is versierd met een indrukwekkend hoge koepel. Deze heeft een hoogte van 104 meter en bovendien een opvallende gouden kleur. De bouw van de kathedraal begon in 2010, maar het gebouw is nog niet compleet. De verschillende gouden koepels zijn wel al te zien, waaronder het grote pronkstuk op de hoogste toren.

1. Basilique Notre-Dame de la Paix

Basilique Notre-Dame de la Paix

BOULENGER Xavier / Shutterstock.com

De grootste koepel ter wereld is te vinden in Ivoorkust. Dit land is de locatie waar de enorme Basilique Notre-Dame de la Paix gebouwd is. Deze katholieke kerk is gebouwd in de hoofdstad van het land en is gigantisch, met ruimte voor maar liefst 18.000 bezoekers. De grote koepel is het middelpunt van het gebouw, met een hoogte van 111 meter.