Konijnen: de vriend van ieder huishouden. We denken bij ‘konijnen’ natuurlijk aan die lieve, kleine, knuffelige beestjes die we in een hok houden, maar deze konijnen zijn iets groter. Ze zijn dan ook niet voor niets die 10 grootste konijnenrassen op planeet aarde.

10. Zilvervos

zilvervos

De Zilvervos is een grote vriendelijke reus. Hij weegt ongeveer 5,4 kilogram en komt oorsprong uit de Verenigde Staten. Het is een mix van meerdere rassen, waaruit een nieuw ras is ontstaan. Je vraagt je misschien af waarom dit konijn zo heet: kijk maar eens goed naar de foto. De vacht van de Zilvervos is namelijk zwart met grijs. Het lijkt net alsof het konijn wat glans heeft. Zilvervossen zijn enorm tamme konijnen. Om zo’n konijn thuis te houden, heb je alleen wel een redelijk hok nodig.

9. Lotharinger

Lotharinger-2

Lotharinger konijnen zijn de dalmatiërs onder de konijnen. Sinds de 19e eeuw wordt er actief met dit ras gefokt. De Lotharinger is een groot konijn, met een typische wit met zwarte vacht.

Vriendelijk zijn Lotharingers zeker: ze zijn speels en vrolijk. Ze rennen het liefst de hele dag rond. De vlekken op de vacht is erg belangrijk. Lotharingers met stippen op de verkeerde plekken worden als ‘minder mooi’ beschouwd. Hoe dan ook: voor ons is iedere Lotharinger een grote, knuffelige vriend. Ook dit konijn wordt 5,4 kilogram.

8. Checkered Giant

Checkered-Giant

Als je naar de Checkered Giant kijkt, doet ‘ie je waarschijnlijk wat denken aan de eerdergenoemde Lotharinger. Sommige experts zien deze twee soorten als variatie op elkaar, terwijl anderen het als compleet verschillende rassen zien. De Lotharinger komt immers uit Frankrijk, en de Checkered Giant uit de Verenigde Staten.

De rug van deze reus is iets krommer dan bij andere konijnensoorten. Voor de rest doet het zijn naam eer aan: overal zwart met witte stippen. Dit konijn wordt zo’n 5,4 kilogram.

7. Britse reus

Britse-reus

De Britse reus is met zijn 5,9 kilogram aan de forse kant. Het is verre familie van de Vlaamse reus, maar is iets kleiner uitgevallen. Het ras komt voor in allerlei verschillende kleuren. Misschien heb je een grijze, bruine, witte of zwarte Britse reus in huis. Ondanks het postuur van de Britse reus, gaat dit ras prima samen met kinderen en andere huisdieren. Daarom is het ook een heel geliefd huisdier.

6. Altex

Officieel is de Altex geen ras. Dat heeft te maken met het doel waarvoor het konijn gefokt wordt: voor de vleesindustrie. Omdat het konijn voor de vleesindustrie is gefokt, wordt het niet wereldwijd erkend. De naam is gebaseerd op twee universiteiten die samenwerkten om een megakonijn te creëren: de universiteiten van Alabama en Texas.

Dat je de Altex niet houdt als knuffelkonijn, is wel duidelijk. Ze zijn groot en komen razendsnel aan. Daardoor hebben ze ook maar een kort leven. Het idee is dat je een konijn sneller kunt slachten als deze snel aankomt. De Altex weegt dan ook al snel bijna zes kilo.

5. Chinchillakonijn

Chinchillakonijn

Wat zou het briljant geweest zijn als het Chinchillakonijn écht familie was van de Chinchilla. Helaas, we moeten je teleurstellen. Deze konijnensoort heeft niets met chinchilla’s te maken, behalve dan de grijze vacht die je van de chinchilla’s kent. Dat is werkelijk het enige waarom dit konijn zo heet.

Een beetje zielig zijn ze wel, want ze hebben relatief korte pootjes, terwijl de rest wat uit proportie geblazen is. Ze zijn erg dik en breed. Schrik niet van het gewicht van het Chinchillakonijn: maar liefst 6,8 kilo.

4. Hongaarse Agouti

De Hongaarse Agouti wordt ook wel ‘Hongaarse reus’ genoemd. Dit dier heet zo, omdat het een typische kleur heeft, die ‘Agouti’ wordt genoemd. Tegenwoordig komt deze konijnensoort in allerlei kleuren voor. Een konijn van deze soort, die geen Agouti-kleur heeft, wordt simpelweg ‘Hongaarse reus’ genoemd.

Om tot dit ras te komen, werden wilde konijnen gebruikt. Het idee was een konijn te creëren dat geschikt was voor de vleesindustrie. Dat is een beetje mislukt, want het werd veel minder populair dan andere veekonijnen. Het aantal Hongaarse reuzen is dan ook niet hoog. De reus weegt 6,8 kilo.

3. Blanc de Bouskat

Blanc-de-Bouscat
Een Blanc de Bouskat is een werkelijk imposant konijn om te zien. Dit konijnenras heeft een prachtige, witte vacht en is groot opgezet. Ondanks het imposante postuur, zijn het hele vriendelijke konijnen, die je goed als huisdier kunt houden. Helaas is het ras in de afgelopen jaren enorm zeldzaam geworden.

Blanc de Bouskat ontstond in Frankrijk. Daar werden verschillende rassen (waaronder het angorakonijn) met elkaar gekruist. Een angorakonijn heeft een erg mooie vacht, en dat zien we duidelijk terug in deze soort. Opvallend aan de Blanc de Bouskat zijn ook de rode ogen. Om het postuur kun je uiteraard ook niet heen: het beest weegt 6,8 kilo.

2. Duitse reus

duitse-reus-2

De Duitse reus komt uiteraard Duitsland. Dit is een werkelijk robuust konijn met een stevige bouw. Alleen al zijn lijf is al vijf keer zo groot als het gemiddelde wilde konijn in Europa. Daardoor heeft dit konijn enorm stevige botten. Gelukkig misbruikt het konijn zijn stevigheid niet, want ze zijn juist gemoedelijk.

Deze konijnen laten zich goed trainen. We vinden ze in verschillende kleuren, van wit tot bruin, maar ook in het zwart. Houd je even vast voor het gewicht van de Duitse reus: 7,2 kilogram.

1. Vlaamse reus

vlaamse-reus-2

Geen verrassing dat dit de grootste soort ter wereld is: De Vlaamse reus. Dit ras is een zeer geliefd en bekend ras. Eigenlijk is deze reus niet langer dan de andere konijnen van het lijstje. Daarentegen zijn ze wel een heel stuk zwaarder. Met zijn 11 kilo is het dan ook de koning van de konijnen.

De Vlaamse reus is ontstaan het uit het fokken met wilde konijnen. Dat zie je terug aan de extra lange oren en het goede zicht. Ondanks het formaat zijn dit uitstekende huisdieren. Vlaamse reuzen zijn namelijk vriendelijke reuzen, met een erg mild karakter. Je kunt er dan ook perfect mee trainen.