Op Azië na is Afrika ’s werelds grootste en meest bevolkte continent. Met een oppervlakte van 30,2 miljoen vierkante kilometer omslaat het 6% van de totale oppervlakte van de aarde en 20,4% van alle landgebied. Haar 1,2 miljard inwoners vormen 15% van de menselijke wereldbevolking. Maar in welke landen wonen de meeste Afrikanen, volgens de laatste metingen uit 2021? Je verneemt het hieronder, in onze top tien.

10. Oeganda

Uganda

De bevolking van Oeganda groeide van 4,8 miljoen inwoners in 1950 tot 24,3 miljoen inwoners in 2002. Vandaag wordt de bevolking van het land geschat op 37.102.000 mensen.

De Oegandese bevolking groeit dus gestaag en dat heeft alles te maken met haar jeugdigheid. Met een gemiddelde leeftijd van amper vijftien jaar, heeft de Oegandese bevolking de op één na grootste vruchtbaarheidsgraad ter wereld. Per vrouw worden er gemiddeld 6,65 kinderen geboren.

Oeganda is zo de thuis geworden van zeer veel verschillende, etnische groepen (Baganda, Banyakole Basoga, Bakiga…), waarvan er geen enkele een meerderheid vormt.

9. Soedan

sudan

In de officiële meting van 2008 werd vastgesteld dat de bevolking van Noord, West en Oost-Soedan meer dan dertig miljoen inwoners telt. Volgens de cijfers van 2020 zijn dat er ondertussen 42.268.269 geworden. Hoewel Soedan veel vluchtelingen genereert, is een aanzienlijk deel van deze bevolking opgemaakt uit vluchtelingen uit andere landen zoals Ethiopië. Verder is zo’n 70% van de Soedanese bevolking Arabisch en moslim. Toch herbergt het land ook een grote rijkdom van 597 bevolkingsgroepen.

8. Algerije

algerije

In januari 2019 werd de Algerijnse bevolking een grootheid van 43 miljoen inwoners toegedicht. De meeste onder hen zijn Arabische Berbers. Ongeveer 90% van de Algerijnen wonen in het noordelijk kustgedeelte van het land.

De inwoners van de bekende Sahara-woestijn concentreren zich dan weer voornamelijk in en rond oasen, hoewel zo’n 1,5 miljoen personen onder hen nomadisch of deels nomadisch blijven. Opvallend is echter vooral de groeiende rol van de Algerijnse vrouwen. Zij maken 70% uit van alle advocaten, 60% van alle rechters en domineren ook de geneeskunde en het universitaire leven.

7. Kenia

Kenia heeft een zeer diverse populatie van 47.564.296 inwoners. Daarin zijn de meeste etnische en linguïstische groepen uit Afrika terug te vinden. Geschat wordt dat Kenia zo’n 42 verschillende gemeenschappen telt, waarvan de meerderheidsgroepen de Bantus (67%) en de Nilotes (30%) zijn. De Kenianen zijn ook erg jong: 73% van de bevolking is jonger dan dertig jaar, wat in de laatste eeuw leidde tot een bevolkingsexplosie.

6. Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een natie van 58.775.022 inwoners van diverse origine en met verschillende culturen, talen en religies. Onder hen bevinden zich naar schatting zo’n vijf miljoen illegale immigranten, waaronder drie miljoen Zimbabwanen. De meerderheid van de Zuid-Afrikaanse bevolking is echter Afrikaans (79,2%). Daarnaast wonen er ook blanken (8,9%), ‘gekleurden’ (8,9%) en Aziaten (2,5%). Bovendien huisvest Zuid-Afrika een aanzienlijke groep vluchtelingen, voornamelijk in grotere steden zoals Johannesburg, Pretoria, Durban, Cape Town en Port Elizabeth; maar ook steeds vaker op het platteland.

5. Tanzania

Tanzania

Volgens de telling van 2020 bevat de totale bevolking van Tanzania 59.531.155 hoofden. 44,6% daarvan is minder dan vijftien jaar oud. De verdeling van deze populatie is verder uitzonderlijk ongelijk. In droge gebieden wordt bijvoorbeeld amper een bevolkingsdichtheid van één persoon per vierkante meter bereikt. In vruchtbare gebieden loopt deze bevolkingsdichtheid echter op tot 51 personen per vierkante kilometer en zelfs tot 134 inwoners per vierkante kilometer in Zanzibar. Meer dan 80% van de Tanzanianen leeft op het platteland.

4. Democratische Republiek van Kongo

congo

Valeriya Anufriyeva / Shutterstock.com

86 Miljoen mensen telt de Democratische Republiek van Kongo, die niet te verwarren is met de Republiek van de Kongo (een buurland), noch met de Populaire Republiek van de Kongo (een buurland in het buurland).

Zoveel als 250 etnische groepen bevolken dit DR Kongo. De meerderheidsgroep daarvan is de Bantu-groep. Samengenomen wordt de overige 45% van de kongolese bevolking opgemaakt door de Mongo, Luba en Kongo-groepen en de Mangbetu-Azande volkeren. De originele bevolking van de DR Kongo wordt echter gevormd door zo’n 600.000 Pygmeeën. De smeltkroes van identiteiten wordt aan elkaar gesmeed met honderden lokale talen en dialecten. Deze linguïstische diversiteit wordt op zijn beurt weer overbrugd door het wijdverspreide gebruik van het Frans en tussentalen zoals Kongolees, Tshiluba, Swahili en Lingala.

3. Egypte

egypte

Met een bevolking van net meer dan 100 miljoen inwoners is Egypte het dichtstbevolkte gebied van het Midden-Oosten. Dankzij medische vooruitgang en een toenemende agrarische activiteit (mogelijk gemaakt door de zogenaamde ‘Groene Revolutie’) groeide Egypte dan ook erg snel tussen 1970 en 2010.

De Egyptische bevolking is uiterst geürbaniseerd en bevindt zich voornamelijk langs de boorden van de Nijl (met name in Caïro en Alexandrië), in de Delta of nabij het Suez Kanaal. Deze stedelijke gebieden bepalen zodanig het Egyptische leven dat de bevolking er uit elkaar valt in de stadsbevolking enerzijds en anderzijds de zogenaamde ‘fellahin’. Dit zijn boeren die wonen en werken in plattelandsdorpen.

2. Ethiopië

ethiopie

De bevolking van Ethiopië is gegroeid van 33,5 naar 86,6 miljoen inwoners tussen 1983 en 2013. Vandaag telt het land 112 miljoen bewoners om precies te zijn. Deze groeiratio zorgt er voor dat Ethiopië op de veertiende plaats staat van grootste landen ter wereld. Verwacht wordt dat de populatie er tegen 2060 meer dan 210 miljoen mensen zal tellen.

1. Nigeria

nigeria - grooste land van Afrika (inwoners)

Tayvay / Shutterstock.com

Met een bevolking van net meer dan 200 miljoen mensen omvat Nigeria ongeveer 18% van alle inwoners op het Afrikaanse continent. Eén op vier Afrikanen is bovendien Nigeriaan. Tussen nu en 1990 kende het land zo een groeiratio van meer dan 60%. Volgens de Verenigde Naties is dat de grootste groei en heeft Nigeria het hoogste vruchtbaarheidscijfer ter wereld. Momenteel is Nigeria alvast de nummer één en de nummer zeven in de top tien van drukst bevolkte landen ter wereld.

Vergelijkbare lijstjes op Alletop10lijstjes.nl