Na Afrika en Azië is Noord-Amerika het grootste continent op aarde. Het is dus niet gek dat er ook een aantal indrukwekkend grote landen op dit continent te vinden zijn. In totaal wonen er maar liefst 579 miljoen mensen op het continent, verdeeld over meer dan 24 miljoen vierkante kilometer. Hier ontdek je de top 10 grootste landen van Noord-Amerika.

10. Costa Rica – 51.100 vierkante kilometer

Costa Rica

Costa Rica ligt in het gebied dat ook wel Centraal-Amerika genoemd wordt. Het land grenst aan Panama en Nicaragua en heeft bijna vijf miljoen inwoners. Costa Rica is klein, maar zeer veelzijdig. Je vindt er vulkanen, jungle, watervallen, prachtige stranden en veel wilde dieren. Een rondreis naar Costa Rica staat bij vele natuurliefhebbers op hun bucketlist. Niet ieder deel van Costa Rica ligt op het vasteland. Het land heeft ook een eigen eiland, namelijk het onbewoonde Cocoseiland. Dit is een beschermd gebied en bovendien de plek waar volgens oude legendes veel piraten hun schatten begroeven.

9. Panama – 75.417 vierkante kilometer

Panama

In het meest zuidelijke gedeelte van Noord-Amerika vind je Panama. Dit land is vooral bekend dankzij het beroemde Panamakanaal. Dankzij dit kanaal is het een stuk eenvoudiger om van de ene naar de andere kust van Noord-Amerika te varen, zonder de tocht rondom Zuid-Amerika te hoeven maken. Het land heeft ook hoge bergen, met de Volcán Barú als het hoogste punt van het land.

8. Guatemala – 108.889 vierkante kilometer

Guatemala

Het veelzijdige Guatemala heeft ook een plek op dit lijstje verdient, met een indrukwekkende grootte van meer dan 100.000 vierkante kilometer. Het land heeft een ontzettend gevarieerd landschap. Waar de ene kant van het land bezaaid is met hoge bergtoppen en vulkanen, is de andere kant voornamelijk vlak. De Mayaruïnes in Guatemala zijn ook prachtig om te zien.

7. Cuba – 109.886 vierkante kilometer

Cuba

Cuba ligt niet op het vasteland van Noord-Amerika maar is een groep eilanden. Het hoort bij het Caribisch Gebied en bestaat naast het grote eiland Cuba ook uit Isla de la Juventud en meer dan vierduizend andere eilanden. Het is een van de weinige communistische staten. Terwijl een groot deel van de landen in Noord-Amerika grote bergketens hebben, is Cuba uitzonderlijk vlak.

6. Honduras – 112.492 vierkante kilometer

Honduras

Honduras heeft een rijke geschiedenis, want het land werd eeuwenlang bewoond door volkeren zoals de Maya’s en de Lenca’s. Nadat ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus bij het land aankwam, duurde het niet lang voordat Honduras bezet werd door de Spanjaarden. In de eeuwen die volgden hadden ook Guatemala en de Verenigde Staten het land bezet. Hierna hadden vooral de bananenplantages de meeste invloed in het land, waar we de term bananenrepubliek aan te danken hebben.

5. Nicaragua – 130.373 vierkante kilometer

Nicaragua

Nicaragua is ook in Centraal-Amerika te vinden en heeft zijn naam te danken aan Nicarao. Dit was de leider van een inheemse stam die in het land woonde. Zij leefden in de buurt van het Meer van Nicaragua, het op één na grootste zoetwatermeer van Latijns-Amerika. Er wonen inmiddels meer dan zes miljoen mensen in het land, die vooral van de landbouw leven.

4. Mexico – 1.964.375 vierkante kilometer

mexico

Met een indrukwekkende grootte van bijna twee miljoen vierkante kilometer, heeft Mexico zeker een plek op dit lijstje verdiend. Het is het meest bevolkte Spaanssprekende land ter wereld en de hoofdstad heeft ook een indrukwekkende grootte. Sterker nog: Mexico-Stad is een van de grootste steden ter wereld. Er wonen bijna 125 miljoen mensen in het land, waarvan een deel ook op de kleine eilanden van Mexico leeft.

3. Groenland – 2.166.086 vierkante kilometer

groenland

Groenland maakt deel uit van het Koninkrijk Denemarken, maar ligt toch echt in Noord-Amerika. Het is wel een autonoom gebied, al heeft de Deense overheid nog altijd invloed op het reilen en zeilen in het land. Ondanks dat het het grootste eiland ter wereld is, wonen er relatief weinig mensen in Groenland. De teller staat op ongeveer 57.000 inwoners, wat Groenland uitzonderlijk dunbevolkt maakt.

2. Verenigde Staten – 9.629.091 vierkante kilometer

usa

Wanneer je aan Noord-Amerika denkt, denk je waarschijnlijk aan de Verenigde Staten. Dit land wordt niet voor niets Amerika genoemd. Het is een van de meest invloedrijke landen ter wereld en heeft een indrukwekkende grootte. Er wonen bovendien 327 miljoen mensen in het land, waardoor het ook een van de grootste populaties ter wereld heeft.

1. Canada – 9.984.670 vierkante kilometer

Canada

Het grootste land van Noord-Amerika is Canada. Dit land ligt aan maar liefst drie verschillende oceanen: de Atlantische Oceaan, de Noordelijke IJszee en de Stille Oceaan. Hoewel het land groter is dan de Verenigde Staten, wonen er aanzienlijk minder mensen in Canada. In totaal zijn er slechts 35 inwoners in het land te vinden. Dat heeft alles te maken met de ligging van Canada, in het noordelijkste gebied van Noord-Amerika. Sommige delen liggen namelijk binnen de poolcirkel, wat enkele gebieden vrijwel onbewoonbaar maakt. Het land is een waar natuurparadijs. Ga je op rondreis naar Canada dan geniet je van de mooiste natuurgebieden als de Rocky Mountains en kun je op zoek naar de vele wilde dieren die het land te bieden heeft zoals beren en walvissen.

Vergelijkbare lijstjes