Het Midden-Oosten heeft een mystieke sfeer om zich heen. Veel landen in dit gebied zijn nog relatief onbekend bij toeristen, terwijl de meeste landen veel moois te bieden hebben. Lees hier meer over de tien grootste landen van het Midden-Oosten en wat ze zoal te bieden hebben.

10. Verenigde Arabische Emiraten: 82,880 km2

Verenigde Arabische Emiraten

De Verenigde Arabische Emiraten bestaat uit zeven emiraten en is vooral bekend als oliestaat. De hoofdstad van dit land is Abu Dhabi, maar Dubai is waarschijnlijk bekender bij de meeste mensen. In het moderne deel van deze stad vind je heel veel wolkenkrabbers, waar de Burj Kalifa met zijn hoogte van 828 meter onwerkelijk hoog boven je uittorent. In dit land kennen de inwoners overigens geen studieschulden of torenhoge ziektekosten, want daar betaalt de overheid voor.

9. Jordanië: 92,300 km2

jordanie

Jordanië biedt plaats aan één van de zeven moderne wereldwonderen en is alleen al daarom de moeite waard om te bezoeken. Als je in het wereldwonder Petra rondloopt, begrijp je al snel waarom dit in het lijstje wereldwonderen thuishoort. Via zeer smalle kloven bereik je gebouwen en graftempels van rood zandsteen die uitzonderlijk goed behouden zijn gebleven. Als je het gevoel wilt hebben op de planeet Mars te lopen, moet je in de Wadi Rum woestijn zijn. Vanwege de uitgestrekte vlaktes en bergen van rood zandsteen werden op deze plek diverse sciencefictionfilms opgenomen, zoals Mission to Mars en The Martian.

8. Syrië 185,180 km2

syria

Syrië was jarenlang een interessante toeristische bestemming met historische steden als Palmyra, Aleppo en Bosra. Helaas zijn veel van deze historische bezienswaardigheden vernietigd of beschadigd tijdens de oorlog die er sinds 2011 woedt. De hoofdstad Damascus wordt in de volksmond Sjam genoemd en telt ongeveer 2 miljoen inwoners. Tot aan de Eerste Wereldoorlog werd de naam Syrië overigens gebruikt voor de landen Libanon, Jordanië, Israël, Palestina en het huidige Syrië samen.

7. Oman 212,460 km2

Oman

Van 1508 tot 1659 was Oman door de Portugezen bezet en die sporen zijn nog altijd zichtbaar. In de hoofdstad Muscat vind je bijvoorbeeld nog oude Portugeze huizen en forten. Tot het jaar 1970 was Oman een heel geïsoleerd land, pas daarna begon de toenmalige sultan aan de betere bereikbaarheid van en in het land. Vanaf dat moment was het land ook open voor toeristen. Het land heeft met haar diversiteit aan landschappen, historische bezienswaardigheden en een prachtige 1700 kilometerlange kustlijn veel te bieden.

6. Irak 438,317 km2

irak

Irak is ongeveer 12 keer zo groot als Nederland en stond ook wel bekend als Mesopotamië. Het land is bijna helemaal omringd door andere landen en heeft maar een klein stukje kustlijn. Het grenst in het zuidoosten voor 58 kilometer aan de Perzische Golf. Er stromen twee grote rivieren van noord naar zuid door Irak: de Eufraat en de Tigris. Deze twee rivieren komen uiteindelijk samen in de rivier Sjatt al-Arab. De bevolking van Irak is in 120 jaar tijd van 2 miljoen naar ruim 41 miljoen gegroeid. Daarvan wonen er ruim 8 miljoen in Bagdad, de hoofdstad en tevens de grootste stad van Irak. Net als veel landen in het Midden-Oosten is ook in Irak de productie van olie en gas een belangrijke bron van inkomsten voor het land.

5. Jemen 527,970 km2

jemen

In het Arabisch betekent de naam Jemen “land in het zuiden”. Net als in veel andere Arabische landen zie je in Jemen veel Turkse invloeden, omdat het land lange tijd onderdeel was van het Ottomaanse Rijk. Jarenlang waren Noord-Jemen en Zuid-Jemen twee aparte landen. Hoewel het al sinds 1972 de bedoeling was om het noorden en zuiden met elkaar te verenigen, lukte dat pas in 1990. De grootste stad van het land is Sanaa en dat is tevens de hoofdstad. Ook in Jemen zorgde de Arabische Lente voor protesten en in 2015 mondde dit uit in een burgeroorlog.

4. Turkije 783,562 km2

turkije (2)

De eerste stad die mensen associëren met Turkije is waarschijnlijk Istanboel, de grootste stad van Turkije met een hoop interessante moskeeën en andere bezienswaardigheden. Vroeger was Istanboel ook wel bekend onder de naam Constantinopel: de hoofdstad van het Byzantijnse Rijk en later van het Ottomaanse Rijk. Behalve Istanboel, brengen ook de kustplaatsen en natuurgebieden als Cappadocië jaarlijks vele toeristen naar het land. Elke dag rond zonsopgang gaan in dit berggebied honderden luchtballonnen de lucht in, wat een bijzonder schouwspel oplevert.

3. Egypte 1,010,407 km2

egypte

Egypte is het enige land in deze top 10 dat in Afrika gelegen is en telt meer dan 100 miljoen inwoners, waarvan er zo’n 20 miljoen in de hoofdstad Caïro wonen. Verder wonen de meeste inwoners vanwege de vruchtbare grond in de buurt van de Nijl. In Egypte vind je veel piramides en archeologische vindplaatsen die een hoop inzicht geven in de geschiedenis van het land. In het oosten van Egypte ligt de Rode Zee, die veel duik- en snorkelliefhebbers aantrekt.

2. Iran 1,648,195 km2

iran

Iran ligt in West-Azië en grenst zowel in het noorden als in het zuiden aan water. In het noorden aan de Kaspische Zee en in het zuiden aan de Perzische Golf en de Golf van Oman. Iran heette tot en met 1935 Perzië en de officiële taal heet nog altijd het Perzisch. De hoofdstad Teheran telt inclusief voorsteden ongeveer 13 miljoen inwoners. Iran heeft een schat aan cultureel erfgoed, zoals bazaars, hammams en moskeeën. Ook heeft Iran een grote diversiteit aan landschappen te bieden: bergen, zandduinen en zelfs zoutvlaktes.

1. Saoedi-Arabië 2,149,690 km2

saoedi arabie

Saoedi-Arabië ligt op het Arabisch Schiereiland (het grootste schiereiland ter wereld). Het land is de grootste olieproducent van de wereld en zorgde voor een enorme economische verandering van het land. Hoewel Saoedi-Arabië tot voor kort niet toegankelijk was voor toeristen, is dat sinds een aantal jaar veranderd. Zeker voor reizigers die geïnteresseerd zijn in historie, bijzondere landschappen en de Arabische cultuur, heeft dit land veel te bieden. Een voorbeeld van interessante bezienswaardigheid is de stad Hegra, deze stad is 2000 jaar oud en bestaat uit zo’n 130 monumentale tombes.

Dit artikel is geschreven door Suzanne van der Horst. Wil je ook voor ons schrijven? Kijk hier voor details.

Vergelijkbare top 10 lijstjes