Wanneer je aan Oceanië denkt, denk je waarschijnlijk aan landen zoals Australië en Nieuw-Zeeland. Toch zijn er nog veel meer landen in dit werelddeel te vinden: zestien in totaal. Ben je benieuwd naar de grootte van deze landen? Je ontdekt het in deze top 10 grootste landen van Oceanië.

10. Kiribati – 811 vierkante kilometer

Kiribati

In de Grote Oceaan vind je een groep eilanden die samen het land Kiribati vormen. Het land is eigenlijk in drie groepen te verdelen: de Gilberteilanden, de Phoenixeilanden en de Line-eilanden. Verder hoort ook het eiland Banaba bij het land thuis. Niet alle Line-eilanden maken deel uit van Kiribati, want een aantal zijn in het bezit van de Verenigde Staten. De vele eilandjes zijn allemaal vrij klein, waardoor Kiribati een bescheiden omvang van 811 vierkante kilometer heeft.

Interessant weetje over Kribati, het is het op één na laagste gelegen land ter wereld, gemiddeld slechts 2 meter boven zeeniveau, alleen de Malediven liggen met 1,8 meter net iets lager.

9. Samoa – 2.831 vierkante kilometer

Samoa

Lange tijd was Samoa geen onafhankelijke staat, maar een groep eilanden die tot Nieuw-Zeeland behoorde. Daar kwam verandering in in 1964. In totaal wonen er 200.000 mensen in het land, die allemaal verspreid zijn over de vele eilanden van Samoa. Deze eilanden maken deel uit van de Samoa-eilanden, waarbij het westelijke gedeelte in handen van Samoa is. Het overige deel van deze eilandengroep hoort bij de Verenigde Staten.

8. Vanuatu – 12.189 vierkante kilometer

Vanuatu

De geschiedenis van Vanuatu is enorm rijk, want dit land werd al in het jaar 2.000 voor Christus bewoond. Ook Vanuatu bestaat uit een collectie aan eilanden die pas in de zeventiende eeuw door Europeanen ontdekt werden. Eeuwenlang werd het land bezet door verschillende Europese landen, zoals Frankrijk en Groot-Brittannië. In 1980 kreeg Vanuatu eindelijk zijn onafhankelijkheid terug.

7. Verenigde Staten (Hawaï) – 16.635 vierkante kilometer

Hawaii

Je zou het misschien niet verwachten, maar een deel van de Verenigde Staten ligt toch echt in Oceanië. Hier vind je namelijk de bekende staat Hawaï. Het was lange tijd een zelfstandig koninkrijk, maar werd in 1896 door Amerika geannexeerd. Vanaf 1959 hoort Hawaï officieel bij de Verenigde Staten. De staat heeft in totaal 137 verschillende eilandjes, waarvan slechts een aantal bewoond wordt.

6. Fiji – 18.274 vierkante kilometer

Fiji

Een groep van 332 eilanden vormt samen het land Fiji, dat vooral beroemd is dankzij zijn prachtige koraalriffen. Maar liefst 106 van deze eilanden worden niet bewoond. Het overgrote deel van de bevolking is op de eilanden Viti Levu en Vanua Levu te vinden. De hoofdstad van het land is Suva, waar de Universiteit van de Zuidelijke Grote Oceaan gevestigd is. Studenten uit twaalf verschillende Oceanische landen kunnen bij deze universiteit terecht.

5. Salomonseilanden – 28.896 vierkante kilometer

Solomon Islands

Het spreekt voor zich dat de Salomonseilanden ook een eilandengroep is. Je vindt het land in de Grote Oceaan, niet ver van Nieuw-Guinea. Sinds 1978 is het land een onafhankelijke staat. In totaal heeft het land bijna duizend kleine eilanden, waar vrijwel niemand woont. Het grootste deel van de bevolking leeft op de zes belangrijkste eilanden: New Georgia, Guadalcanal, Makira, Choiseul, Santa Isabel en Malaita.

4. Nieuw-Zeeland – 270.467 vierkante kilometer

Solomon Islands

Het land van de Kiwi’s heeft natuurlijk ook een plek op dit lijstje verdiend. Je vindt het land in het zuidwesten van de Grote Oceaan. Nieuw-Zeeland is ook een eilandengroep, met het Noordereiland en het Zuidereiland als de twee belangrijkste eilanden van het land. Het land maakt deel uit van het Brits Gemenebest, wat betekent dat koningin Elizabeth II ook staatshoofd van Nieuw-Zeeland is. Verder opereert het land helemaal zelfstandig.

3. Indonesië – 420.540 vierkante kilometer

indonesie - Waigeo

Indonesië is de grootste eilandstaat ter wereld, met meer dan zestienduizend verschillende eilanden. Een groot deel van het land ligt in Azië, maar er is ook een deel dat in Oceanië ligt. Hierdoor is er twijfel over de exacte staatkundige locatie van het land. Zo zijn de provincies Papoea en West-Papoea in Oceanië te vinden.

2. Papoea-Nieuw-Guinea – 462.840 vierkante kilometer

Papua New Guinea

De natuur in Papoea-Nieuw-Guinea is prachtig, met dichtbegroeide regenwouden en hoge bergtoppen. Tegelijkertijd is de cultuur er ook bijzonder. Zo worden er meer dan achthonderd verschillende talen in het land gesproken. Dat is niet gek wanneer je bedenkt dat het land verdeeld is over allerlei kleinere eilanden. Het grootste eiland is Nieuw-Guinea, waar meteen de hoofdstad Port Moresby te vinden is.

1. Australië – 7.692.024 vierkante kilometer

Australie

Een enkele blik op de wereldkaart zegt al genoeg: Australië is bij uitstek het grootste land van Oceanië. Het bestaat voor het grootste deel uit het Australisch vasteland, maar er zijn ook een aantal eilanden die bij Australië thuishoren. Het land maakt net als Nieuw-Zeeland deel uit van het Brits Gemenebest. Canberra is de hoofdstad van Australië, maar steden zoals Sydney en Melbourne trekken de meeste bezoekers. Verder zijn de grote ongerepte natuurgebieden van het land een populaire trekpleister.

Vergelijkbare lijstjes