Wanneer je een reis door Zuid-Amerika maakt, ontdek je talloze culturen, landschappen en bruisende steden. Dit continent heeft in totaal twaalf landen, waarvan de één een stuk groter is dan de ander. Wil je graag weten welke Zuid-Amerikaanse landen de meeste ruimte opslokken? Je leest het in de top 10 grootste landen van Zuid-Amerika.

10. Guyana – 214.969 vierkante kilometer

Guyana

Guyana is relatief klein, vooral wanneer je het over Zuid-Amerikaanse begrippen hebt. Het land ligt in het noorden van het continent en grenst aan de Caraïbische Zee. Wat Guyana uniek maakt, is dat het het enige land in Zuid-Amerika is dat Engels als belangrijkste voertaal heeft. De natuur is er ook prachtig, met de Kaieteurwaterval als een van de hoogtepunten. Bij deze waterval klettert het water 225 meter naar beneden.

9. Ecuador – 283.560 vierkante kilometer

Ecuador

Aan de westkant van Zuid-Amerika vind je Ecuador, een land dat aan de Stille Oceaan grenst. De geschiedenis van het land is rijk, want dit is een van de landen waar de Inca’s vroeger leefden. Vandaag de dag zijn er nog altijd ruïnes van dit volk te bewonderen. De Galapagoseilanden horen bij Ecuador thuis, waar je ongekend mooie natuur ontdekt. Het is tegelijkertijd het dichtstbevolkte land van heel Zuid-Amerika.

8. Paraguay – 406.752 vierkante kilometer

Paraguay

Hoewel de meeste Zuid-Amerikaanse landen aan een zee of oceaan liggen, wordt Paraguay aan alle kanten omringd door andere landen. Het land is relatief dunbevolkt, met grote stukken ongerepte natuur. Zo vind je hier de watervallen van de Iguaçu. Deze collectie watervallen is het grootste complex dat je in Zuid-Amerika kunt vinden. Niet ver van deze watervallen ligt een indrukwekkend grote dam, die met waterkracht meer energie opwekt dan heel Paraguay nodig heeft.

7. Chili – 756.950 vierkante kilometer

Chili

Je herkent Chili meteen aan zijn aparte vorm. Dit land is namelijk ontzettend lang en smal, maar ondanks zijn beperkte breedte heeft het land toch een oppervlakte van 756.950 vierkante kilometer. Het is een van de langste landen ter wereld, maar er wonen relatief weinig mensen in Chili. Het overgrote deel van de bevolking is vooral in het midden van het land te vinden, waar ze in grote steden zoals Santiago leven.

6. Venezuela – 916.445 vierkante kilometer

Venezuela

Aan mooie natuur geen gebrek in Venezuela. Dit land heeft een ontzettend lange kustlijn die aan de Caraïbische Zee grenst. Tegelijkertijd kan je in het zuiden van het land een deel van de Amazone vinden. De hoge bergtoppen van het Atlasgebergte liggen ook in Venezuela, net als de hoogste waterval zonder onderbrekingen: Angel Falls.

5. Bolivia – 1.099.000 vierkante kilometer

Bolivia

Met een grootte van meer dan een miljoen vierkante kilometer, heeft Bolivia zeker een plek op dit lijstje verdiend. Het land ligt in het westen van Zuid-Amerika, waar het omringd wordt door landen zoals Peru, Paraguay en Brazilië. Vooral het bergachtige landschap van Bolivia is beroemd. De hoofdstad La Paz is dan ook de hoogst gelegen hoofdstad ter wereld.

4. Colombia – 1.142.000 vierkante kilometer

Bolivia

In het noorden van Zuid-Amerika ligt Colombia, een van de meest dichtbevolkte landen van het continent. Er zijn maar liefst vijf steden in Colombia te vinden met meer dan een miljoen inwoners. De ligging van het land is ook bijzonder, want de kust van Colombia grenst aan zowel de Stille Ocean als de Caraïbische Zee. Geen enkel ander land in Zuid-Amerika kan dat over zichzelf zeggen.

3. Peru – 1.285.000 vierkante kilometer

Peru

Peru is in het westen van Zuid-Amerika te vinden, waardoor er je er van een enorm lange kustlijn aan de Stille Oceaan geniet. Een van de grootste parels in Peru is natuurlijk de ruïnestad Machu Picchu. Deze oude stad ligt tussen de hoge bergen en geeft een mooi inkijkje in de oude Incabeschaving. Verder kun je ook het Andesgebergte in het land bewonderen, net als een deel van het Amazonegebied.

2. Argentinië – 2.780.000 vierkante kilometer

Argentine

Een groot deel van de oostkust van Zuid-Amerika wordt door Argentinië in beslag genomen. Het is dus niet gek dat dit land op nummer twee van dit lijstje staat, met een oppervlakte van 2.780.000 vierkante kilometer. Het land heeft een rijke geschiedenis, die voor een groot deel met Europa is verbonden. Veel Argentijnen stammen dan ook van Europeanen af, zoals Spanjaarden en Portugezen.

1. Brazilië – 8.516.000 vierkante kilometer

brazilie

Met een oppervlakte van meer dan acht miljoen vierkante kilometer is het duidelijk dat Brazilië het grootste land van Zuid-Amerika is. Het land neemt een groot deel van het continent in beslag en is gek genoeg de enige Zuid-Amerikaanse staat waar Portugees in plaats van Spaans wordt gesproken. In steden zoals Sao Paulo en Rio de Janeiro wonen meer dan tien miljoen mensen, terwijl gebieden in de Amazone totaal onbewoond zijn.

Vergelijkbare lijstjes