Ondanks de groeiende zorgen van klimaatverandering neemt de vraag naar olie nog steeds toe. Naar verwachting gaat de vraag naar olie wel afnemen vanaf 2025 door de concurrentie van duurzame alternatieven. Maar de vraag naar olie is nu nog enorm. Wereldwijd zijn er vele olievelden, wij zetten hier de 10 grootste ter wereld op een rij.

10. Cantarell – 32 miljard vaten

Het Cantarell olieveld is gelegen in de Golf van Campeche, 80 kilometer uit de kust van Mexico. De reservoirs zijn ontstaan door het puin dat ontstond bij de Chicxulubkrater (mede verantwoordelijk voor het uitsterven van de dinosaurussen). Het veld werd ontdekt in 1972 door de visser Rudesindo Cantarell die een olievlek zag in zee. In 1979 begon de productie. In 2004 was Cantarell het op één na grootste producerende veld ter wereld. Sindsdien is de productie afgenomen.

9. Tengizveld – 26 miljard vaten

tengiz veld

Het Tengizveld is gelegen in de Kaspische Zee bij Kazachstan. Het reservoir is ontdekt in 1979 en heeft afmetingen van 19 bij 21 kilometer. Het veld wordt geëxploiteerd door een consortium waarin Chevron (50%), Exxon Mobil (25%), Kazakhstan Petroleum (20%) en Lukoil (5%) participeren. Het is het diepste (grote) olieveld ter wereld, de bovenkant van het veld ligt 3.657 meter onder de grond. Het is tevens een van de meest winstgevende olievelden ter wereld.

8. Aghajari – 30 miljard vaten

Het Aghajari olieveld is gelegen in Iran en ontdekt in 1938, het is hiermee een van de oudste olievelden in deze lijst. Het veld is is in handen van het National Iranian Oil Company. Het totale aantal vaten olie wordt geschat op 30 miljard. Per dag worden er 170.000 vaten olie geproduceerd. Wegens de zware sancties die de Verenigde Staten hebben opgelegd aan Iran kan het land alleen leveren aan China en Syrië.

7. Safaniya-veld – 30 miljard vaten

Het Safaniya-veld, gelegen in Koeweit en Saudi-Arabië, is het grootste offshore olieveld in de wereld. Het veld is ontdekt in 1951 en in 1957 is de productie van olie begonnen. Naast olie wordt er ook aardgas gewonnen in het Safaniya-veld.

6. Kashagan – 38 miljard vaten

Kashagan

V.Baturin / Shutterstock.com

Het Kashagan olieveld gelegen in de Kaspische Zee bij Kazachstan is ontdekt in 2000 en hiermee het grootste olieveld ontdekt in de laatste 30 jaar. De omstandigheden om hier olie uit de grond te halen zijn hier verre van ideaal, in de winter is er zee-ijs en de temperaturen variëren op jaarbasis van -35 tot 40 graden Celsius. Mede hierdoor, en slecht management, is dit een van de duurste energieprojecten ooit. Volgens CNN money heeft de ontwikkeling $116 miljard gekost.

5. Bolivar Coastal Fields – 32 miljard vaten

Venezuela is het land met de meeste oliereserves in de gehele wereld. Het Bolivar Coastal field is met een geschat aantal vaten van 32 miljard het grootste van het land. Het olieveld is al ontdekt in 1917. In 2006 werden er nog 3 miljoen vaten per dag geproduceerd, maar vanwege de ontrust in het land, en de vele sancties die gelden staat de olie export momenteel op een lager pitje.

4. Gachsaran – 52.9 miljard vaten

De meest grote olievelden in deze lijst zijn te vinden in Iran. Venezuela is overigens het land met de meeste oliereserves, maar de velden zijn hier kleiner. Het Gachsaran olieveld is met een hoeveelheid van 52.9 miljard vaten het op twee na grootste van Iran. De dagelijkste productie is 560.000 vaten.

3. Ahvaz – 65.5 miljard vaten

Ook Ahvaz ligt in Iran. Het veld is ontdekt in 1954, en net als alle andere olievelden in het land is het in handen van National Iranian Oil Company. Per dag worden er 750.000 vaten geproduceerd.

2. Burgan – 67 miljard vaten

Het Burgan olieveld is gelegen in de woestijn in Koeweit. De olie stroomt vlak onder het oppervlakte en hierdoor is het zeer makkelijk op te pompen. Door dit veld is Koeweit een van de belangrijkste olieproducerende landen in de wereld geworden, per dag worden er 1.7 miljoen vaten per dag geproduceerd.

Burgan

Deze velden zijn ook beroemd doordat ze in de Goldoorlog in brand werden gestoken door Irak. De rook die hierbij onstond spreidde zich uit over een gebied van 50 kilometer.

1. Ghawar – 96 miljard vaten

ghawar

Anastrophe/wikipedia/CC BY-SA 4.0

Het aller grootste olieveld ter wereld is Ghawar, gelegen in Saoedi-Arabië. Het veld heeft afmetingen van 280 bij 30 kilometer en bevat naar schatting zo’n 96 miljard vaten olie. Per dag worden er ongeveer 5 miljoen vaten geproduceerd. Veel is er overigens niet bekend over het veld aangezien eigenaar Saudi Aramco het veld streng bewaakt en maar weinig informatie prijsgeeft.