Grote paarden zijn prachtig. Ze zijn indrukwekkend, krachtig en slim. Ze hebben een aardig gewicht en hebben een sterke bouw. Grote paarden zijn niet voor niets al sinds de Middeleeuwen populair. Ze hebben namelijk een groot uithoudingsvermogen. Welke rassen zijn het grootst? We sorteren ze op gewicht.
10. Jutland
De kleinste van de grootste: het Jutland paard. Dit ras stamt af van het Fredriksborg-paard en werd gekruist met een aantal andere rassen. Dat gebeurde op het schiereiland Jutland in Denemarken. Vandaar ook de naam van dit ras. Doorgaans hebben Jutland paarden een kastanje kleur, maar ze komen ook voor in grijs of zwart.
Sommige Jutland-paarden hebben witte tekeningen op hun hoofd en benen. We kennen dit paard eigenlijk vooral van de films, op festivals en in shows. Ondanks zijn grootte is het paard kalm en zachtaardig. Het gewicht ligt zo tussen de 650 en 800 kilo.
9. Nederlands trekpaard
Het Nederlands trekpaard is een echte Nederlandse trots. Paarden van dit ras wegen ongeveer 750 kilo, en zijn al sinds de 19e eeuw in trek in ons land. Het paard is een bijzondere verschijning dankzij zijn brede bouw. Het is een echt werkpaard: het wordt regelmatig ingezet in de landbouw.
In de landbouw verplaatst het Nederlands trekpaard zware werktuigen. Je vindt deze paarden tegenwoordig vooral in Zeeland. Erg mooi om te zien!
8. Percheron
De Percheron komt uit Frankrijk en is nog altijd erg populair. Ze zijn niet alleen indrukwekkend, maar ook elegant. Eeuwen geleden waren dit echte oorlogspaarden. Ze stonden voor prachtige koetsen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze een enorm gewicht kunnen slepen. De Percheron zelf kan er ook wat van qua gewicht: hij weegt zo’n 800 kilo.
7. Australisch trekpaard
Het Australisch trekpaard is, oneerbiedig gezegd, en allegaartje. Bij het fokken ervan werden verschillende grote paardenrassen samengezet. Ze zijn daarentegen erg populair bij wedstrijden.
Officieel bestaat dit ras pas sinds 1976. Het is een mix tussen Shires, Suffolk Punches, Percherons en Clydesdales. Ze zijn berust op het klimaat in Australië en wegen ongeveer 900 kilo.
6. Belgisch trekpaard
Het Belgisch trekpaard gaat al eeuwen mee. Zelfs in de Romeinse tijd werden ze al gefokt. Door de eeuwen heen werd het vooral ingezet als oorlospaard. Tegenwoordig vinden we het vooral vaak terug in de landbouw.
Een Belgisch trekpaard weegt ongeveer 900 kilogram. Je herkent dit ras aan de brede net, en korte, langharige poten. Ten opzichte van de rest van het lichaam hebben ze een klein hoofd. Bijzonder om te zien.
5. Suffolk Punch
Zo’n 1000 kilo schoon aan de haak, en een schofthoogte van maximaal 1,78 kilogram: de Suffolk Punch. Het is een van de hoogste, grootste en oudste paardenrassen van Engeland. Ze zijn typisch in het kastanjebruin en hebben een opvallend figuur.
Vandaag de dag zijn Suffolk Punches zeker geen sierpaarden. Ze worden gebruikt voor boederijwerk en de bosbouw. Ze zijn ook erg handig voor marketing: door hun opvallende verschijning willen bedrijven nog wel eens een dekje met hun bedrijfsnaam over het paard leggen.
4. Boulonnais

De Boulonnais wordt ook wel White Marble genoemd. Het staat bekend als een zeer elegant paardenras, dat zelfs door Julius Caesar werd gebruikt bij het binnenvallen van Engeland. Tegenwoordig wordt het vaak gekruisd met de Spaanse Bar en het Arabische ras. Vandaag de dag is de Boulonnais een zeer verfijnd ras, met een grijze, kastanjebruine of zwarte vacht.
De White Marble is een sociaal en energiek paard. Je vindt in dit ras dan ook een onafscheidelijk maatje om mee te werken. Ze zijn prachtig om naar te kijken, omdat ze kleine, rechtopstaande oren hebben, terwijl het voorhoofd juist breed is. Een Boulonnais kan zo 1000 kilogram wegen.
3. American Cream Draft
Een paard met een geschiedenis: de American Cream Draft. Het is de laatst overgebleven historische trek die is gefokt in de Verenigde Staten. We zien hem veel voorbijkomen bij het paardrijden, in shows en bij het werk op de boerderij.
De American Cream Draft staat bekend om de amberkleurige ogen, de crèmekleurige vacht en de witte staart en manen. Dit paard heeft een brede, gespierde borst. Een dekhengst van deze soort kan meer dan 1000 kilogram wegen.
2. Clydesdale
Voor de geschiedenis van de Clydesdale moeten we terug tot de 18e eeuw, toen verschillende paardenrassen met elkaar gekruist werden. In het verleden werden ze vooral gebruikt om zwaar werk op de boerderij te verrichten. Dankzij het grote gewicht van dit paard, werd het vlees ervan ook vaak gegeten.
Een Clydesdale paard weegt gemakkelijk meer dan 1000 kilo. Het heeft een opvallende verschijning met een witte streep op de neus. De vacht is meestal bruik. De onderkant van de poten is meestal wit, waardoor het net lijkt alsof ze sokken dragen.
1. Shire
Onmiskenbaar de grootste, in alles: een schofthoogte van 2 meter en 19 centimeter, een gewicht van maximaal 1100 kilo, en een stevige bouw. Stel je maar eens voor dat de Shire voor je staat. Shires zijn echte recordhouders. Ze zijn niet alleen het grootste ras ter wereld, maar hebben ook uitstekende kwaliteiten. Naar verluidt kan een shire wel 5 ton trekken, al lijkt ons dat wel wat veel. Een echt indrukwekkend paard, dus.
Het grootste paard ter wereld ooit
Het zal dus niet verbazen dat het grootste paard ooit ook een Shire is. Dit paard had de naam “Sampson“. Hij leefde in Engeland in 1850 en had een schofthoogte van 218 centimeter groot en woog meer dan 1.500 kilogram. Hij had dan ook de bijnaam “Mammoth” (oftewel mammoet).
2 reacties
Wowie cool
mooien paarden