In welke stad je ook bent: er is altijd wel een groot centraal plein waar je kunt genieten van monumentale gebouwen, sfeervolle terrassen of sierlijke standbeelden. Deze pleinen zijn vaak het hart van de stad en worden daarom groots opgezet. Wil je weten wat de grootste pleinen ter wereld zijn? Ontdek het in deze top 10.

10. Quezon Memorial Circle – 271.139 vierkante meter

Quezon Memorial Circle

Walter Eric Sy / Shutterstock.com

In de Filipijnen vind je Quezon Memorial Circle: een groot plein dat langs een van de grootste wegen in de stad Quezon City ligt. Het is het belangrijkste stadspark en daardoor ook een belangrijke toeristische trekpleister in de stad. Midden op het plein vind het mausoleum waar Manuel L. Quezon ligt te rusten. Hij was de tweede president van de Filipijnen.

9. India Gate Complex – 306.600 vierkante meter

India Gate Complex

shalender / Shutterstock.com

India Gate Complex is een groot plein in de Indiase stad New Delhi. Het hart van het plein is de India Gate: een triomfboog die gebouwd is om soldaten uit Brits-Indië te eren. De namen van gesneuvelde soldaten zijn in dit monument gegraveerd. Het plein is verder voorzien van grote grasvelden, mooie bomen en een vijver.

8. Macroplaza – 400.000 vierkante meter

Macroplaza

Macroplaza is een plein in de Mexicaanse stad Monterrey. Het is het grootste plein van het land en is versierd met verschillende monumenten. Zo vind je er het overheidsgebouw Palacio de Gobierno, maar ook de indrukwekkende Faro del Comercio. Dit is een rode zuil met een hoogte van maar liefst 69 meter. Verder heeft het Macroplaza verschillende tuinen en zitplaatsen.

7. Tiananmenplein – 440.000 vierkante meter

Tiananmenplein

Je kent dit beroemde plein misschien ook wel als het Plein van de Hemelse Vrede. Het ligt in de Chinese stad Peking en is de plek waar het staatssymbool van China te bewonderen is. Op het plein staat namelijk de Poort van de Hemelse Vrede: een poort die toegang gaf tot de Keizerlijke Stad. Een ander monument op het plein is het mausoleum van Mao Zedong.

6. Huacheng Square – 560.000 vierkante meter

Huacheng Square

Piotr Kloska / Shutterstock.com

Ook dit enorme plein ligt in China. Huacheng Square ligt in de stad Guangzhou en is het hart van de stad. Het plein is ingericht als park, met veel fietspaden, bomen, vijvers en een fontein. Vanaf het plein geniet je ook van een mooi uitzicht over de stad. Zo kun je de beroemde Canton Tower hier ’s avonds zien oplichten.

5. Rizal Park – 566.560 vierkante meter

Rizal Park

We gaan weer terug naar de Filipijnen voor dit grote plein. Rizal Park is een historisch plein in het hart van de stad Manila. Het plein is vooral beroemd geworden doordat José Rizal hier werd geëxecuteerd. Hij wordt gezien als een nationale held van de Filipijnen en wordt nu geëerd door dit enorme plein naar hem te vernoemen.

4. Zonnebloemplein – 570.000 vierkante meter

Zonnebloemplein

Michel Cichocki / Shutterstock.com

Het grootste plein van Brazilië is het Zonnebloemplein in de stad Palmas. Het is een relatief jong plein dat pas in 1991 geopend werd. Het paleis van Araguaia ligt aan het plein, waar de regering van de regio rondom Palmas gehuisvest is. Er zijn ook enkele monumenten op het plein te vinden.

3. Medan Merdeka – 1.000.000 vierkante meter

Medan Merdeka

In het hart van de Indonesische stad Jakarta ligt het plein Medan Merdeka. Dit plein is een miljoen vierkante meter groot en wordt nu gezien als het vrijheidsplein van Indonesië. Toen het land nog bezet werd door Nederland, werd het het Koningsplein genoemd. Het plein is voornamelijk gevuld met parken.

2. Times Square – 1.440.000 vierkante meter

Times Square

Jason Zhang/wikipedia

Denk je aan Times Square, dan denk je waarschijnlijk aan New York. Maar dat plein is helemaal niet zo groot. De nummer twee op dit lijstje is Times Square in de Chinese stad Daqing. Het is een groot, modern plein dat ook wordt omringd door moderne gebouwen.

1. Xinghai Square – 1.760.000 vierkante meter

Xinghai Square

Het grootste plein ter wereld heeft een oppervlakte van bijna twee miljoen vierkante meter en ligt in de Chinese stad Dalian. Het is een cirkelvormig plein dat als een groen hart in een moderne stad functioneert. In de avond kun je er de lichten van de omliggende wolkenkrabbers prachtig bewonderen.

Bekijk ook eens het lijstje van beroemde pleinen in de wereld.