Ze zijn onmisbaar voor onze planeet: de regenwouden. In tijden waarin iedereen voortdurend alarmerend nieuws hoort over klimaatverandering en broeikaseffecten, staan de regenwouden meer dan ooit in de belangstelling. De regenwouden zorgen immers voor de opname van koolstofdioxide uit de lucht en de productie van zuurstof. Ook voor de biodiversiteit zijn regenwouden van enorm belang: ze vormen het leefgebied van de helft van de planten- en diersoorten op aarde. In een regenwoud valt er – zoals de benaming al aangeeft – veel regen: meer dan 2.000 millimeter per jaar. Men onderscheidt twee types van regenwouden: de tropische en de gematigde regenwouden. Tropische regenwouden zijn te vinden rond de evenaar, tussen de Kreeftskeerkring en de Steenbokskeerkring. De gematigde regenwouden bevinden zich noordelijker of zuidelijker, onder meer in Nieuw-Zeeland en Chili.
10. De Westland gematigde regenwouden
Aan de westkust van het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland tref je het Westland gematigd regenwoud aan. Het woud beslaat een oppervlakte van 11.880 vierkante kilometer. Uniek aan dit regenwoud is het feit dat er ook gletsjers in voorkomen: de Franz Josef gletsjer en de Fox gletsjer. Een groot deel van het regenwoud is beschermd als nationaal park of als natuurreservaat. Het woud is het leefgebied van minstens 28 bedreigde vogelsoorten, waaronder de Rowikiwi.
9. Het biosfeerreservaat van Bosawás
Dit reservaat bestaat uit tropisch regenwoud en ligt in Nicaragua. Het beslaat zo’n 20000 vierkante kilometer en is daarmee, na het Amazonewoud, het op een na grootste tropische regenwoud in de westelijke hemisfeer. Dit biosfeerreservaat wordt erg bedreigd door de veeteelt. Veehouders kappen massaal bomen om graslanden te creëren voor hun veestapel. Als het huidige tempo van ontbossing blijft aanhouden, zou het biosfeerreservaat van Bosawás tegen 2050 volledig verdwenen zijn.
8. Het tropische regenwoud van Sumatra
Ooit was het eiland Sumatra, het zesde grootste eiland ter wereld, volledig bedekt met tropisch regenwoud. Vandaag blijft daar nog slechts 25.000 vierkante kilometer van over. Tijdens de laatste 35 jaar is zowat de helft van het regenwoud op Sumatra verdwenen. De oorzaken hiervan zijn vooral de houtwinning en de productie van palmolie.
Wat er nog overblijft aan tropisch regenwoud behoort tegenwoordig tot 3 nationale parken: het Gunung Leuser National Park, het Kerinci Seblat National Park en het Bukit Barisan Selatan National Park. Men schat dat er in deze parken zo’n 10.000 verschillende soorten planten te vinden zijn, 200 soorten zoogdieren en 580 verschillende vogelsoorten. De Sumatraanse orang-oetan is een van de meest bedreigde diersoorten in het regenwoud van Sumatra.
7. Het Pacifische gematigde regenwoud
Het grootste gematigde regenwoud aan een kustgebied is het Pacifische regenwoud. Dit woud beslaat een oppervlakte van 60.346 vierkante kilometer. Het strekt zich uit over een lengte van 4.000 kilometer langs de westelijke kust van Noord-Amerika, vanaf Prince William Sound in Alaska tot Noord-Californië. Het is een langgerekt regenwoud dat nergens breder is dan 150 kilometer. Een van de bekendste dieren in dit regenwoud is de grizzlybeer. Samen met de zwarte beer komt deze soort vooral voor op het Canadese gedeelte van het regenwoud. Het Canadese Great Bear Forest maakt deel uit van het Pacifische regenwoud, evenals het Amerikaanse Tongass National Forest. Naast grizzlyberen en zwarte beren tref je in het Pacifische regenwoud ook wolven, Amerikaanse zeearenden, marmeralken (kleine zeevogels) en sitkaherten aan.
6. Het tropische regenwoud van Borneo
Het eiland Borneo, het op twee na grootste eiland ter wereld, omvat een van de oudste regenwouden op aarde. Naar schatting is het Borneose regenwoud zo’n 140 miljoen jaar oud. Het regenwoud op Borneo heeft een oppervlakte van 220.000 vierkante kilometer en bestaat deels uit laaglanden en deels uit berggebieden met een hoogte boven de 1.000 meter. Het woud bevindt zich op het grondgebied van drie landen: top 10 grootste eilanden van Indonesië“>Indonesië, Maleisië en Brunei. De overheden van die drie landen sloten in 2007 een overeenkomst met het Wereld Natuur Fonds voor de bescherming van het regenwoud. Vooral de laaglanden vallen ten prooi aan de houtwinning en de landbouw. In de laatste 40 jaar is een derde van het regenwoud op Borneo verloren gegaan. Dit vormt een ernstige bedreiging voor de grote zoogdieren die in het gebied leven, vooral voor olifanten en orang-oetans.
5. De oostelijke Australische gematigde regenwouden
Ook in Australië komen er gematigde regenwouden voor. Deze beslaan in totaal zelfs een oppervlakte van 222.100 vierkante kilometer. De Australische gematigde regenwouden strekken zich uit van het zuidoostelijk gedeelte van de kust van Queensland tot het centrale deel van de kust van New South Wales. Het bekende Blue Mountains National Park, met kliffen tot 300 meter hoog, maakt deel uit van deze regenwouden. De Australische regenwouden vormen het leefgebied van onder meer fluweelwormen, koala’s, helmkaketoes, rosse haviken en dacelo’s (Australische ijsvogels). In de regenwouden groeien er diverse soorten eucalyptusbomen.
4. Het gematigde regenwoud van Valdivian
Aan de westkust van Zuid-Amerika ligt het gematigde regenwoud van Valdivian. Het bevindt zich gedeeltelijk op het grondgebied van Chili en gedeeltelijk in Argentinië. Het Valdiviaanse regenwoud behoort met een oppervlakte van 248.100 vierkante kilometer tot de grootste gematigde regenwouden op aarde. Een groot stuk van dit regenwoud ligt op de smalle strook land tussen de westelijke flanken van de Andes en de kust van de Stille Oceaan. De flora van het Valdiviaanse regenwoud bestaat vooral uit bamboe, varens en loofbomen. Tot de zeldzame diersoorten die er leven behoren onder meer de grijskop albatros, de Chileense otter en diverse kikker- en paddensoorten. Het regenwoud wordt bedreigd door intensieve houtwinning en de vervanging van de inlandse boomsoorten door sneller groeiende naaldbomen.
3. De tropische regenwouden in Nieuw-Guinea
Nieuw-Guinea is het op een na grootste eiland ter wereld. Het westelijke deel van Nieuw-Guinea behoort tot Indonesië, het oostelijke deel vormt de staat Papoea-Nieuw-Guinea. Ongeveer 65% van de oppervlakte van het eiland bestaat uit tropisch regenwoud. Dit regenwoud is het grootste in het Aziatische gedeelte van de Stille Oceaan en het op twee na grootste ter wereld. De gezamenlijke oppervlakte van de regenwouden op Nieuw-Guinea bedraagt 288.000 vierkante kilometer.
Volgens het Wereld Natuur Fonds behoren deze wouden tot de belangrijkste op aarde, omdat ze een enorme biodiversiteit herbergen. Er leven ongeveer 760 vogelsoorten die nergens anders voorkomen. Het regenwoud van Nieuw-Guinea is het leefgebied van bijzondere dieren zoals de grondkoeskoes, de paradijsvogel en de kasuarisvogel. Helaas wordt ook dit woud bedreigd door houtwinning en de aanleg van palmolieplantages.
2. Het regenwoud in het Kongobekken
Dit gigantische regenwoud strekt zich uit over het stroomgebied van de rivier de Kongo, op het grondgebied van niet minder dan zes Centraal-Afrikaanse landen. De oppervlakte ervan bedraagt 1,78 miljoen vierkante kilometer, het op een na grootste regenwoud op aarde. Het regenwoud in het Kongobekken is een aaneenschakeling van moerassen, rivieren, wouden en savannes. Het woud is het leefgebied van olifanten, buffels en gorilla’s.
In vergelijking met andere regenwouden valt de mate van ontbossing in het Kongobekken nog redelijk mee. De wegen die er worden aangelegd om gekapt hout te vervoeren, hebben echter een bijkomend nadelig effect. Deze wegen worden ook gebruikt door stropers die op olifanten jagen omwille van het kostbare ivoor. Naar schatting verminderde het aantal olifanten tijdens de voorbije 10 jaar met 62%.
1. Het Amazoneregenwoud: grootste op onze planeet
Met een oppervlakte van niet minder dan 5,5 miljoen vierkante kilometer is het Amazoneregenwoud het allergrootste regenwoud op aarde. Het maakt deel uit van maar liefst 9 landen en neemt 40% van Zuid-Amerika in beslag. Niemand heeft ze exact nageteld, maar naar schatting staan er in het Amazonewoud zo’n 390 miljard bomen, behorend tot 16.000 verschillende soorten. Voeg daarbij nog 2.000 soorten vogels en zoogdieren en 100 duizenden insectensoorten.
Het Amazonewoud komt de laatste tijd veel in het nieuws omwille van de ongebreidelde ontbossing die er plaatsvindt. Grote delen van het woud worden gekapt of platgebrand om plaats te maken voor landbouw, veeteelt, houtwinning en mijnbouw. Het internationaal protest is vooral gericht op het beleid van de Braziliaanse regering, die het Amazonegebied steeds meer wil exploiteren. Om een wereldwijde klimaatverandering tegen te gaan en het uitsterven van talloze dieren- en plantensoorten te voorkomen, is het voortbestaan van de regenwouden op aarde echter van essentieel belang.
4 reacties
gay
heel gay grappig hoor
Hoi ik ben er niet echt tevreden over jullie web -site ??????
echt zo kelly je hebt gelijk