Als je onderstaande plaatjes ziet – en de bijbehorende verhalen leest – dan lopen de rillingen toch over je rug. Wat ’n griezels! Deze koudbloedige, gewervelde dieren staan bekend als ’s werelds grootste reptielen.
10. Tomistoma
De Tomistoma – beter bekend als de onechte gaviaal – wordt gemiddeld vijf meter lang. Bepaalde exemplaren kunnen groter worden. Hoewel dit dier niet de langste is, heeft hij wel een grote bek. Deze biedt ruimte aan maar liefst 76 tot 84 tanden! In dit opzicht doet hij niet voor zijn grotere soortgenoten onder. Zoals gezegd wordt de Tomistoma ook wel onechte gaviaal genoemd. In 2007 ging bioloog Hermann Schlegel over tot een herindeling van de krokodillen en gavialen. Aangezien de Tomistoma eerder werd gerekend tot de echte krokodillen, plaatste Schlegel het dier in de categorie gavialen. De toevoeging ‘onecht’ maakt duidelijk dat de Tomistoma pas later bij de gavialen is geplaatst.
9. Moeraskrokodil
De moeraskrokodil bereikt een vergelijkbare lengte als de Tomistoma. Opvallend is de brede kop met zijwaarts uitstekende tanden! Verder kenmerkt het dier zich door een onopvallende bruine tot bruingrijze lichaamskleur. De moeraskrokodil weegt gemiddeld 450 kilogram. Deze reptiel leeft in de zoete wateren in het zuiden van Azië. Dan moet je denken aan landen zoals India en Pakistan. Hoewel de moeraskrokodil niet wordt bedreigd, staat deze soort wel bekend als een kwetsbare soort. Het feit dat de vrouwelijke moeraskrokodil haar eieren achterlaat in holen – niet in bijvoorbeeld een nesthoop – maakt het andere dieren gemakkelijk om de eieren op te eten.8. Amerikaanse alligator
Ook de Amerikaanse alligator moet het niet zozeer hebben van zijn lengte; mannetjes worden maximaal 4,5 meter lang. Vrouwtjes zijn niet groter dan drie meter. Het venijn van de Amerikaanse alligator zit in z’n bek. Vergeleken met alle andere dieren heeft deze alligator de grootste bijtkracht. Deze bedraagt circa 936 kilogram! Ter illustratie; een haai beschikt over een bijtkracht van 136 kilogram. Een mens komt uit op 77 kilogram. Zoals je uit de naam kunt opmaken komt de Amerikaans alligator voor in de Verenigde Staten. Volgens schatting leven er ongeveer 1.000.000 van deze reptielensoort in het wild.
7. Gaviaal
De gavialen zijn goed vertegenwoordigd in dit overzicht. Ook de ‘echte’ gaviaal ontbreekt niet! Dit dier bereikt een lengte van vier tot wel zeven meter. Een groot exemplaar weegt 1.000 kilogram. Verder kenmerkt de gaviaal zich door een smalle, lange bek gevuld met een groot aantal dunne, vlijmscherpe tanden. Deze bek vol tanden stelt de gaviaal in staat om vrij gemakkelijk vissen te vangen. In 1970 was de gaviaal nagenoeg uitgestorven. Dankzij een programma geïnitieerd door het Wereld Natuur Fonds leven er nu weer gavialen in de wateren van Nepal, India en Pakistan. Desondanks is deze reptielensoort nog niet verlost van het predicaat ‘bedreigd’.
6. Spitssnuitkrokodil
Met een gemiddelde lengte van zes meter staat de spitssnuitkrokodil op een comfortabele vijfde plek in deze lijst van grote reptielen. Zijn looks doen denken aan die van de Nijlkrokodil. Hiermee samenhangend is de spitssnuitkrokodil net zo gevaarlijk voor mensen en andere dieren! De spitssnuitkrokodil eet graag vogels, kikkers, vissen en schildpadden. Deze krokodil komt voor in de strook van West-Mexico tot Equador, in Florida en de Grote Antillen. Hij heeft een uitgesproken voorkeur voor zoet water.
5. Zwarte kaaiman
Binnen de familie van kaaimannen en alligators is de zwarte kaaiman de grootste soort. Hiermee samenhangend staat het dier bekend als de grootste krokodil van Zuid-Amerika. De zwarte kaaiman verblijft in het stroomgebied van de Amazone en de Orinoco. Hoewel hij zich vooral in het water begeeft, komt de zwarte kaaiman aan land om te jagen. Tijdens de jacht komt zijn donkere – bijna zwarte – lichaamskleur ‘m goed van pas. Precies om die reden wordt er veel op de zwarte kaaiman gejaagd. Volgens schatting leefden er 100 jaar geleden 100 keer zoveel zwarte kaaimannen als nu.
4. Lederschildpad
Wist je dat de schildlengte van de lederschildpad gemiddeld 2,4 meter bedraagt? Hierdoor staat deze soort bekend als de grootste schildpad van de wereld. Als we de stamboom van de lederschildpad nagaan, dan valt op dat deze soort – als enige van alle in zee levende schildpadden – géén familie is van de zeeschildpadden. Wellicht verklaart dit de afwijkende levenswijze van de lederschildpad. Zo voedt het dier zich met kwallen. Best wel vreemd als je weet dat een kwal bijzonder weinig voedingsstoffen in zich heeft. Verder is de lederschildpad in staat om zijn eigen lichaamswarmte aan te maken. Én vast te houden. Andere schildpadden zijn hiertoe niet in staat.
3. Orinocokrokodil
In de top 3 van deze lijst bestaande uit de grootste reptielen treffen we krokodillen aan. Vroeger kon de Orinocokrokodil wel zeven meter lang worden. Tegenwoordig bereikt deze soort een lengte van gemiddeld vijf meter. Vrouwtjes zijn ongeveer drie meter. Vanwege zijn platte kop met licht omhoogstekende neusgaten ligt de Orinocokrokodil vrijwel geheel onder water. Erg handig als hij op jacht is! Verder kenmerkt deze krokodil zich door een drietal kleurvariaties; de ‘amarillo’ – licht geelbruin – komt het meeste voor. De ‘marispo’ betreft een grijsachtig, groene uitvoering met zwarte vlekken. De ‘negro’ is geheel zwart.
2. Nijlkrokodil
De gemiddelde lengte van de Nijlkrokodil bedraagt 6,2 meter. Een dergelijk exemplaar weegt ruim 700 kilogram. Een volwassen Nijlkrokodil is donkergrijs van kleur; de jonge dieren hebben een lichtbruine kleur. Die mensen – die een Nijlkrokodil ooit in de ogen hebben gekeken – beweren dat dit dier beschikt over ‘lachende’ ogen. Twijfel nooit aan zijn intenties; als deze krokodil de kans krijgt, dan pakt hij je! Opvallend aan deze krokodillensoort is dat de dieren zich goed aanpassen aan verschillende leefomstandigheden. De Nijlkrokodil komt op vele verschillende locaties voor.
1. Zeekrokodil
Met stip op één staat de zeekrokodil. Deze krokodil wordt gemiddeld zeven meter lang. Het gewicht varieert tussen 1.000 en 2.000 kilogram. De zeekrokodil heeft een voorkeur voor een tropisch klimaat; het dier leeft in het gebied van Noord Australië tot de Solomon-eilanden en in tropisch Azië. Zoet of zout water; het maakt de zeekrokodil niet veel uit. Ook begeeft het dier zich op het land. Verder is bekend dat deze krokodil hoog kan springen. Deze eigenschappen stellen de zeekrokodil in staat om overal te jagen. Mensen mogen gerust oppassen in een gebied, waarvan bekend is dat er zeekrokodillen leven.
10 reacties
Aan deze lijst van de 10 grootste reptielen ter wereld, eigenlijk 9 soorten krokodillen en een reuzenschildpad, had eigenlijk de Komodovaraan moeten worden toegevoegd. Dit reptiel wordt bijna 3 meter lang, 150 kilo zwaar, kan met zijn giftige speeksel zelfs waterbuffels van 1000 kilo doden en dus ook mensen! Ook sommige slangen zoals de anaconda en de python kunnen 9 meter lang worden en honderden kilo’s zwaar!
Het was een zeeschildpad
en de netphyton of de komodovaraan dan?
goeie website
groot
”Met een gemiddelde lengte van zes meter staat de spitssnuitkrokodil op een comfortabele vijfde plek in deze lijst van grote reptielen.”
Je hebt hem op plek 6 gezet….volgende keer beter controleren!
Lees goed er staat reptiel en schildpad is dat ook
Ik kan bijna niet geloven dat de comodo varaan er niet bij zit.
De komodovaraan is met een lengte van 3 meter wel de grootste hagedis ter wereld, maar aangezien krokodillen ook tot de reptielen behoren, en de kleinste krokodil in deze lijst 5 meter is, staat de komodovaraan niet in de lijst.
Anaconda?