Wanneer we tegenwoordig aan roofdieren denken dan komen dieren zoals leeuwen, wolven en beren naar boven. Maar deze dieren zijn niks vergeleken met de roofdieren die vroeger op het land en in de zee te vinden waren. Ben je benieuwd wat voor engerds er allemaal te vinden waren op aarde? Dit zijn de tien grootste roofdieren die ooit hebben geleefd.

10. Giganotosaurus


Dat dinosaurussen groot konden worden wisten we al, maar de Giganotosaurus is nog net iets groter dan de bekende tyrannosaurus rex. Met een lengte van 14,2 meter waren deze dino’s een van de grootste soort die op het land te vinden was. Deze dino had ontzettend kleine poten. Ook zijn de achterpoten waar hij op liep in verhouding redelijk klein. Dat was geen probleem, want de Giganotosaurus jaagde alleen maar op erg trage prooien, dus hij hoefde nooit hard te rennen.

9. Titanoboa

Ben je bang voor slangen? Dan is het maar goed dat je niet in de tijd van de titanoboa leefde. Deze slang kon met gemak 15 meter lang worden, terwijl de grootste slangen die nu nog leven de vier meter vaak niets eens halen. De resten van deze slang zijn gevonden in Colombia, wat aangeeft dat de titanoboa in Zuid-Amerika leefde. Hoe komt het dat deze slangen tegenwoordig niet meer op aarde te vinden zijn? De temperatuur in de tropen was vroeger tot wel 10 graden warmer, waardoor de titanoboa perfect kon overleven.

8. Pliosaurus

Dit zeedier werd enkele jaren geleden nog Predator X genoemd. De reden daarvoor was dat onderzoekers een grote schedel hadden gevonden, maar nog niet zeker wisten van welk dier het schedel was. Het bleek de Pliosaurus te zijn: een zeedier van maar liefst 15 meter lang. Deze gigantische vleesetende reptielen leefden zo’n 147 miljoen jaar geleden in de zee, maar onderzoek wijst uit dat hij van landdieren afstamt. Ze jaagden en aten voornamelijk vissen, inktvissen en zeereptielen waaronder vermoedelijk
de langnekkige Plesiosauria.

7. Mosasaurus


Dit roofdier dankt zijn naam (ook wel maashagedis) aan zijn vindplaats: aan de oever van de Maas in Maastricht bij de Sint-Pietersberg. Dit dier heeft dus miljoenen jaren geleden in Nederland gewoond. Deze grote visachtige had verschillende vinnen die hem hielpen met het manoeuvreren door het water. Met een lengte van 16 meter en een gewicht van 17 ton was dit een echt zwaargewicht dat door het water zwom.

6. TylosaurusDmitry Bogdanov/wikimedia

De Tylosaurus was in zijn eigen tijd het grootste zeereptiel dat leefde. Na zijn tijd kwamen er nog een aantal grotere exemplaren, maar dit dier was al indrukwekkend met zijn lengte van 17,5 meter. De Tylosaurus leefde in het water rondom Noord-Amerika. Het meest typische aan dit roofdier is zijn lange scherpe snuit. Deze kon hij inzetten om zijn prooien mee te verwonden voordat hij toe ging slaan met zijn indrukwekkend scherpe tanden.

5. Basilosaurus


Pavel.Riha.CB /wikimedia

Wanneer je wilt weten waar de walvis vandaan komt, dan moet je eens naar de basilosaurus kijken. Dit is namelijk een van de voorlopers van de walvis zoals we die vandaag de dag kennen. De kop van de basilosaurus is wel een stuk kleiner, vooral in vergelijking met de rest van zijn lichaam. Dit roofdier lijkt overal geleefd te hebben. Er zijn fossielen gevonden in verschillende staten van Amerika, maar ook in Egypte en Pakistan. Zowel Noord-Amerika als Afrika en het Midden-Oosten waren dus vertrouwde plekken voor dit roofdier van 18 meter lang.

4. SpinosaurusDurbed/wikimedia

Tussen alle zeedieren is hier het grootste roofdier dat ooit op land heeft geleefd. De spinosaurus kon wel 18 meter lang worden en versloeg daarmee alle andere landdieren op aarde. Opvallend is de kop van dit dier, want de spinosaurus lijkt heel erg veel op een krokodil. Zijn scherpe tanden zitten in dezelfde lange bek. De rest van zijn lichaam is voor een deel nog onbekend, want er is nooit een volledig skelet van deze dinosaurus gevonden.

3. MegalodonKaren Carr/wikimedia

Dit zeedier van 18 meter lang lijkt ontzettend veel op haaien die we vandaag de dag nog steeds zien. Alleen is de megalodon een aantal maten groter dan de gemiddelde haai. Zijn tanden zijn groter dan een mensenhand en worden vandaag de dag nog steeds gevonden over de hele wereld.

2. Mauisaurus

Het is vooral zijn ontzettend lange nek die de Mauisaurus de tweede plaats in dit lijstje laat verdienen. Met een lengte van 20 meter waren deze zeedieren indrukwekkend groot. Ze leefden in het water rondom Nieuw-Zeeland, en waren in staat om snel te zwemmen dankzij hun handige flippers.

1. Potvis

Het grootste roofdier dat ooit op aarde heeft geleefd, leeft nog steeds! De potvis heeft al deze dinosaurussen achter zich gelaten en zwemt nog steeds in het diepe zeewater rond. Deze walvissen kunnen 20 meter lang worden en wel 50.000 kilogram wegen. Ze voeden zich onder andere aan reuzeninktvissen en pijlinktvissen. Ze zijn vooral te herkennen aan hun stompe neus. Hun kop is ontzettend groot, want deze neemt maar liefst een derde van hun lijf in beslag.