In documentaires zie je van dichtbij hoe vakkundig jachtdieren te werk gaan om een prooi te bemachtigen. Zo ook roofvogels. Hieronder kun je lezen hoe deze snelle vliegende jagers zichzelf van voedsel voorzien. Daarbij maken ze vooral gebruik van een zeer goed gezichtsvermogen. Vanaf een afstand van 1 tot 2 kilometer kunnen de dieren hun prooi al waarnemen. Zeker de groteren onder de roofvogels zien er met hun scherpe snavel en sterke klauwen gevaarlijk angstaanjagend uit. Met name de vrouwelijke roofvogels zijn groot. Het is maar goed dat ze geen mensen lusten. Dit is de top 10 grootste Roofvogels.

10. Blakistons visuil ( 4,5 kilogram)


Robert tdc/flickr

Misschien minder bekend dan die andere hele grote uil, de Oehoe (4.2 kg), maar toch echt de grootste, de Blakistons visuil. Ze lijken overigens wel op de Oehoe, maar zijn matter en hebben bredere gerafelde oorpluimen. Het zijn de vrouwtjes die het zwaarste kunnen worden, maximaal 4.5 kilogram. De mannetjes wegen 3 tot 3,75 kilogram. De vleugelwijdte is 150-205 centimeter. Ze komen voor in het noorden van China, het aangrenzend gebied in Rusland en in het noorden van Japan. En dan in de dichte bossen dichtbij rivieren want ze voeden zich voornamelijk met vis.

9. Apenarend (6 kilogram)


scorpious18/flickr

Dit dier wordt ook wel de Filipijnse apenarend genoemd, uiteraard omdat hij (in de regenwouden) van de Filipijnen leeft. Het dier is ongeveer 1 meter lang en heeft een spanwijdte van 1,9 meter. Het maximale gewicht is 6 kilogram. Zoals de naam al doet vermoeden, de Apenarend jaagt op apen. Hij lust ook graag vliegende katten, civetkatachtigen, slangen, neushoornvogels, kraaien en andere grote vogels. Hij zweeft daarvoor rond tussen de boomtoppen en slaat van daaruit in duikvlucht toe.

8. Vechtarend (6,2 kilogram)


Erik A. Drabløs/wikicommons/wikicommons

Deze vogel, afkomstig uit de familie van de haviken en aderlaars, leeft in Sub-Saharisch Afrika. Het dier is 78 tot 86 centimeter lang en heeft een spanwijdte van 2,12 meter. Maximaal kan het dier 6,2 kilogram wegen. De vechtarend is in staat om prooien te doden, die groter zijn dan zichzelf, zoals een wrattenzwijn of een antilope. Maar meestal vangt het dier hazen, varanen en mangoesten. Ook pluimvee moet voor dit dier onderspit delven. Hij dwaalt langdurig rond, zoekende naar iets lekkers. Dan maakt hij plotseling een lange ondiepe duik en jaagt achter zijn prooi aan. Daarbij maakt hij soms gebruik van dekking.

7. Steenarend (6.5 kilogram)


Tony Hisgett/flickr

Eén van de grootste landarenden die leeft op het noordelijk halfrond, is de steenarend. Het dier is 80 tot 93 centimeter lang en heeft een spanwijdte van 1,9 tot 2,25 meter. Hij kan een gewicht bereiken tot 6.5 kilogram. Dit dier heeft een extreem goed gezichtsvermogen. Het ziet konijnen, eekhoorns, marmotten, schildpadden, slangen en hoenders al vanaf een afstand van 2 kilometer. Vanuit de lucht grijpt het dier met een lange, lage glijvlucht zijn prooi om het vervolgens te verpulveren.

6. Lammergier (7,1 kilogram)


Richard Bartz/wikicommons

De Lammergier wordt ook wel baardgier genoemd. De lengte van dit dier varieert van 100 tot 115 centimeter met een spanwijdte tot 2,82 meter. Het gewicht is tussen de 4,5 tot 7,1 kilogram. Deze gier voedt zichzelf met voornamelijk botten van kadavers. Doordat het dier over een snavelopening beschikt van maar liefst 18 centimeter kan de Lammergier botten in één keer doorslikken. De grotere botten laat de gier vanuit de lucht kapotvallen tegen de rotsen, zodat het alsnog kan genieten van het lekkere hapje. De Lammergier kan urenlang in de lucht rond cirkelen zonder vleugelslag. Zo kan het van daaruit toeslaan als het een prooi ziet.

5. Stellers Zeearend (9 kilogram)


Tuxyso / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Eén van de grootste zeearenden is de Stellers zeearend. Deze arend is vernoemd naar Georg Wilhelm Steller, een Duitse bioloog. De dieren zijn tot 1,05 meter lang en hebben een spanwijdte van 2,8 meter. Het dier weegt tussen de 7 tot 9 kilogram. De dieren voeden zichzelf voornamelijk met zalm. Daarvoor cirkelt de zeearend boven het water. Het duikt onwillekeurig in het water in de hoop daar met zijn krachtige snavel een vis te vangen.

4. Harpij (9 kilogram)


Jitze Couperus/flickr

De harpij is vernoemd naar het gelijknamige wezen uit de Griekse Mythologie. Het is één van ’s werelds grootste arenden. Deze roofvogel heeft een gewicht van 4 tot 9 kilogram. De lengte van de harpij is 89 tot 102 centimeter lang. De spanwijdte is 1,75 tot 2,2 meter, wat voor een dier van deze omvang niet heel groot is. Hierdoor kan de harpij jagen in dichte bossen. Dat doet het dier in de laaglandregenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Vooral in het Amazorenregenwoud van Brazilië en Peru is de Harpij te vinden. De Harpij leeft van middelgrote dieren, zoals apen, kleine beren, papegaaien, leguanen en slangen. Meestal grijpt het deze dieren vanuit de boomkruinen. Dan stort de roofvogel zich dwars door de kroonlaag met grote behendigheid op de prooi, die het dier meeneemt en in zijn nest opeet.

3. Oorgier (9.4 kilogram)


Yathin sk/wikicommons

Deze Afrikaanse gier leeft in het noordwesten van Afrika: in Egypte, Israël, Soedan, Somalië en de Sahara. Het dier heeft een gemiddelde lengte van 1,15 meter en een spanwijdte van 2,8 meter. Het gemiddelde gewicht is 6,8 kilogram met een maximum gewicht van 9,4 kilogram. De oorgier houdt van karkassen. Met zijn zware snavel kan het dier zijn prooi openscheuren. Zijn snavel helpt hem ook om de taaiere stukken, zoals pezen en huid, te verorberen.

2. Californische Condor (14 kilogram)Hansdevriesede/wikicommons

Dit dier heeft geluk dat het nog de nummer 2 van deze lijst heeft behaald. De Californische Condor was bijna uitgestorven. Het werd gered doordat dieren in gevangenschap zich hebben voortgeplant. Zoals de naam al doet vermoeden, het dier woont in Californië, maar komt ook veel voor in een andere westelijke staat van de VS, namelijk Arizona. Het dier leeft hier in beboste, heuvelige gebieden. De Californische Condor heeft een lengte van 1,2 tot 1,3 meter en weegt 8 tot 14 kilogram. Het zijn goede zweefvliegers. Ze brengen veel tijd door hoog in de lucht en speuren van hieruit naar kadavers.

1. Andescondor (15 kilogram)


Hugo Pédel & Ester Inbar / wikicommons

Deze gier leeft in de gehele Andes: in Argentinië, Chili, Venezuela, Colombia, Peru, Ecuador en Bolivia. Ook in Brazilië en Paraguay kun je een verdwaalde Andescondor tegenkomen. De spanwijdte van dit dier is maar liefst 2,7 tot 3,2 meter. Deze spanwijdte wordt alleen maar overtroffen door de grote albatros. De vleugeloppervlakte, daarentegen, is de grootste van alle vliegende vogels. De lengte van het dier is 1,2 tot 1,3 meter en het gewicht is maar liefst 11 tot 15 kilogram. Opvallend bij deze vogels is dat de vrouwtjes kleiner en lichter zijn dan de mannetjes. De Andescondor reist heel wat af. Soms overbrugt het dier maar liefst 200 kilometer in zijn zoektocht naar voedsel. Dat is voor hem voornamelijk kadaver van grotere zoogdieren, waaronder dode zeezoogdieren (aan de kust). Het is de vraag of dit dier deze nummer 1 positie zal behouden. Het aantal daalt snel…

bron: dierenfun.com