September, je kunt er niet omheen: spinnen! Razendsnel maken ze hun webben rondom jouw huis. De ene na de andere prooi wordt verorberd. Als dit beeld al afschuw opwekt, dan kun je nu beter stoppen met scrollen. Dit lijstje gaat namelijk over de grootste spinnen ter wereld.

In dit lijstje van grote spinnen kijken we naar de lengte van de spin, het gewicht zullen we ook noemen, maar het zijn toch vooral die lange poten die zo kenmerkend zijn voor spinnen.

Wist je trouwens dat je helemaal niet zo bang hoeft te zijn voor spinnen? Ook niet voor de hele grote?! Ja, sommige zijn giftig, maar ze zijn meestal niet agressief naar mensen. Ze zullen alleen bijten als ze zich bedreigd voelen of wanneer hun eieren in gevaar komen.

De 3 Grootste Spinnen in Nederland

Eerste kijken we naar de drie grootste spinnen die in Nederland voorkomen.

3. Grote Trilspin – 7 centimeter

grote trilspin

Het is makkelijk om de trilspin te verwarren met een hooiwagen, het verschil zit er in dat de hooiwagen maar één lichaamsdeel heeft en de trilspin twee. Dit zijn de spinnen die het vaakst voorkomen in onze huizen.

Het lichaam van de grote trilspin is klein, tussen de 7 en 10 millimeter, maar de poten zijn lang. De spanwijdte kan wel 7 centimeter zijn.

2. Vlotspin – 7 centimeter

vlotspin

De vlotspin, of de grote gerande oeverspin, heeft een lijf van ongeveer 2 centimeter. Met de poten erbij wordt de spin ongeveer 7 centimeter groot.

De vlotspin woont bij het water en vangt hier zijn prooien. Door zijn twee voorpoten op het wateroppervlakte te plaatsen kan hij trillingen van prooidieren opvangen. De vlotspin kan ook op het water lopen en zelfs onderwater overleven.

Ze zijn vrij zeldzaam in Nederland (de soort is zelfs ‘kwetsbaar’), maar je kunt ze tegenkomen in moerassige laagveengebieden.

1. Grote huisspin – 14 centimeter

tegenaria atrica - grote huisspin

Zoals de naam al doet vermoeden leeft de ‘grote huisspin’, officieel ‘tegenaria atrica’ (en ook wel bekend als de grijze huisspin), in én om woonhuizen. Ook in bossen of in grotten kom je deze soort wel tegen.

De ‘grote huisspin’ is familie van de trechterspin. Je herkent de ‘grote huisspin’ aan de kleine markering – met drie lichte vlekken – aan elke kant van het kopborststuk (met het borststuk vergroeide kop). Op het achterlijf bevinden zich zes vlekken.

Waar het lijfje van mannetjes op een lengte van 15 millimeter blijven steken, worden de vrouwtjes gemiddeld 18 millimeter lang. Niet zo’n grote spin denk je nu, maar de spin haalt de lijst door zijn lange poten, deze kunnen 7 centimeter lang worden! De spanwijdte van deze spinnen kan dus 14 centimeter worden. En ja, deze leven in Nederland.

10 Grootste Spinnen ter wereld

We verlaten Nederland, het is tijd om kijken naar de écht grote spinnen in de wereld.

10. Braziliaanse zwerfspin – 15 centimeter

Braziliaanse zwerfspin

De Braziliaanse zwerfspin is met een lengte van maximaal 15 centimeter misschien niet de grootse spin ter wereld, maar wel de gevaarlijkste (hij heeft zelfs een plekje in onze top 10 giftigste dieren!). De wetenschappelijke naam is Phoneutria fera en je kent ze ook als de bananenspin.

Braziliaanse zwerfspin - giftigste spin ter wereld

De Braziliaanse zwerfspin lijkt op een vogelspin, maar is het zeker niet. Deze spinnen zijn veel giftiger en agressiever. In zijn thuisgebied, de regenwouden van Brazilië, eet hij muizen, kleine reptielen en grote insecten, maar wanneer hij meereist op een tros bananen naar de bewoonde wereld zal hij ook niet schromen om een mens te bijten. En dat is problematisch want het gif kan bij mensen binnen 2 uur fataal zijn. Leuk weetje, het gif schijnt ook voor een vier uur lange erectie bij mannen te zorgen…

9. Hercules Baboon Spin – 20 centimeter

baboon spin

Deze spin heet niet ‘baboon spider’ omdat hij apen eet, maar omdat zijn poten lijken op de vingers van een baviaan. Er is maar één exemplaar bekend van deze grote spinnensoort. Deze werd meer dan 100 jaar geleden gevangen in Nigeria en is te zien in het Natural History Museum in Londen. Het zou goed kunnen dat de soort ondertussen is uitgestorven.

Er zijn wel andere soorten ‘baboon’ spinnen, maar die zijn iets kleiner. De Pelinobius muticus komt voor in Kenia en Tanzania. Ze leven in lange holen en laten zich maar weinig zien. Na iedere maaltijd onttrekt het dier zich aan het zicht door het hol met spinsel af te sluiten. Hij kan hier maanden blijven zitten.

De Pelinobius muticus is zeer agressief en het gif is vrij krachtig.

8. Poecilotheria rajaei – 20 centimeter

De meeste vogelspinnen leven in Zuid- en Midden-Amerika, maar niet allemaal, de Poecilotheria rajaei (ontdekt in 2009) leeft in Sri Lanka. De grote spin heeft zich aangepast aan de ontbossing die plaats vindt in het land en leeft nu in verlaten gebouwen en oude bomen.

In het Engels wordt deze spin ook wel de Face-sized tarantula genoemd, en met zijn lengte van 20 centimeter is hij inderdaad zo lang als een mensenhoofd.

7. Megaphobema robustum – 20 centimeter

Megaphobema robustum

Ook de Megaphobema robustum behoort tot de vogelspinnen. Deze spin komt voor in de tropische regenwouden van Colombia en Brazilië. Ze leven vooral bij moerassen. Ze voeden zich met onder andere muizen, kleine hagedissen en krekels. Maar je kunt ze beter niet inzetten om ongedierte in huis te bestrijden. Deze grote spinnen, de spanwijdte kan 20 centimeter worden, staan namelijk bekend om hun agressiviteit.

6. Grammostola pulchripes – 22 centimeter

Grammostola pulchripes

De grammostola pulchripes vinden we in de taxonomische indeling van de vogelspinnen. Deze spinnensoort behoort tot het ‘Grammastola’ geslacht. Grammastola leven overwegend op de grasvlaktes van Argentinië en Paraguay. Het was de Franse arachnoloog Eugène Simon die voor het eerst melding maakte van het bestaan van de ‘grammostola pulchripes’. Dat was in het jaar 1891.

De Grammostola pulchripes wordt in het Engels ook wel de Chaco Golden Knee Tarantula genoemd, en dit heeft natuurlijk alles te maken met de ‘gouden’ knieën.

Deze vogelspin staat bekend als zeer rustig en niet agressief naar mensen. Als ze je toch bijten is het gif niet gevaarlijk, vergelijkbaar met de steek van een bij. Meer last heb je van zijn haren die hij kan loslaten, deze jeuken op de huid en kunnen zelfs zeer gevaarlijk zijn als ze in je ogen komen.

5. Xenesthis immanis – 23 centimeter

Xenesthis immanis

Wil je de Xenesthis immanis (Colombian Lesserblack) eens bewonderen dan moet je naar Colombia. Daar komt deze aan de vogelspin gerelateerde soort voor. Meer concreet behoort de Xenesthis immanis tot het geslacht Xenesthis. In 1875 is deze benaming – als ook het indelen in de eerder genoemde categorieën – bedacht door de Italiaans-Oostenrijkse zoöloog Anton Ausserer.

Het lijf van de Xenesthis immanis kan wel zes tot zeven centimeter groot worden. Met zijn lange poten meegerekend wordt hij 23 centimeter. Misschien nog wel opmerkelijker is de samenwerking tussen deze spin en de kikkersoort ‘Chiasmocleis ventrimaculata’. Zo vangt de spin prooien voor de kikker. Op zijn beurt beschermt de kikker de eitjes van de ‘Xenesthis immanis’ tegen mieren.

4. Braziliaanse zalmroze vogelspin – 28 centimeter

Braziliaanse zalmroze vogelspin

De Braziliaanse zalmroze vogelspin (Lasiodora parahybana) kan zich redelijk agressief gedragen. In combinatie met zijn grootte – de ‘Braziliaanse zalmroze vogelspin’ kan 28 centimeter lang worden – en snelheid is deze spin een angstaanjagende verschijning.

Daar komt bij dat ‘Braziliaanse zalmroze vogelspinnen’ heel gemakkelijk hun brandharen afwerpen. Als je hiermee in aanraking komt dan krijg je last van irritaties aan je ogen, huid en luchtwegen. Mocht deze spin zich in het nauw gedreven voelen, dan zal hij bijten. Opmerkelijk is dat zijn gifkaken – ook wel cheliceren genoemd – wel 2,5 centimeter lang kunnen worden!

Braziliaanse zalmroze vogelspin 2

De Braziliaanse zalmroze vogelspin leeft, zoals de naam al doet vermoeden, in de regenwouden van Brazilië. Maar hij kan ook zomaar bij je buurman thuis leven, dit is namelijk een spin die heel populair is als huisdier. Dit heeft een aantal redenen, ze zien er door hun grote en kleur prachtig uit, ze laten zich graag zien, en doordat ze zich zeer gemakkelijk voortplanten is het aanbod groot en dus de prijs laag.

3. Theraphosa apophysis

Theraphosa apophysis

Ook de Theraphosa apophysi behoort tot de familie van de vogelspinnen. Gemiddeld wordt het lichaam van deze grote spin 8.5 centimeter lang. Verder valt het dier op door de roze kleur aan het eind van de poten (in het Engels worden ze dan ook wel ‘pinkfoot goliath’ genoemd. Het lichaam is overwegend bruin tot donkerbruin van kleur.

De ‘theraphosa apophysis’ leeft in de regenwouden van Brazilië en Venezuela. Als huisdier wordt deze spin afgeraden, ze zijn moeilijk te verzorgen.

2. Goliathvogelspin – 30 centimeter

goliath vogelspin

De op een na grootste spin op aarde is de ‘goliathvogelspin’. Deze soort – die officieel ‘theraphosi blondi’ heet – dankt zijn bijnaam aan een aantal Victoriaanse ontdekkingsreizigers. Zij waren getuige van een gevecht tussen deze spin en een kolibrie. De goliathvogelspin won!

Theraphosa blondi

Het lichaam van de spin wordt zo’n 12 centimeter groot. Exemplaren van deze omvang hebben poten, die een spanwijdte van 30 centimeter kunnen bereiken. Zo’n uitvoering weegt al snel 170 gram! Het is hiermee de zwaarste spin op aarde, maar in dit lijstje kijken we naar de lengte.

De goliathvogelspin is overwegend bruin tot donkerbruin van kleur. Het kopborststuk, het achterlijf en de poten zijn bedekt met haar. Als deze spin zich bedreigd voelt, dan maakt hij een sissend geluid en laat zijn kaken zien. Als de ‘goliathvogelspin’ bijt, dan spuit hij een relatief ongevaarlijk gif in. Je kunt dit vergelijken met een wespensteek.

De goliathvogelspin komt voor in het noorden van Zuid-Amerika, voornamelijk in het Amazone regenwoud. Ze leven in holen, zelfgegraven of een verlaten hol van soortgenoten.

1. Heteropoda maxima – 30.5 centimeter

Heteropoda maxima

Ook spinnen hebben ermee te maken; je hebt baas boven baas. Wereldwijd wordt de ‘heteropoda maxima’ beschouwd als de grootste spin. Zo is de pootspanwijdte van deze soort gemiddeld 30,5 centimeter, net iets langer dan de Goliathvogelspin die uiteraard wel een stuk zwaarder is.

De voorste poten en het kopborststuk zijn roodbruin van kleur. Daarentegen is het achterste deel – het achterlijf en de achterste poten – beige. Verder staat de ‘heteropoda maxima’ bekend om de donkere tekeningen op het lijf. Deze spinnensoort behoort tot de familie van de ‘jachtkrabspinnen’, beter bekend als de ‘sparassidae’. Deze komen voor in Laos. Ze leven daar veelal in grotten.

Meer lijstjes over dieren