Top 10 Grootste Spinnen

September, je kunt er niet omheen: spinnen! Razendsnel maken ze hun webben rondom jouw huis. De ene na de andere prooi wordt verorberd. Als dit beeld al afschuw opwekt, dan kun je nu beter stoppen met scrollen.

10. Grote huisspin

Grote huisspin
foto: Darkone / Wikicommons

Zoals de naam al doet vermoeden leeft de ‘grote huisspin’ – officieel ‘tegenaria atrica’ – in én om woonhuizen. Ook in bossen of in grotten kom je deze soort wel tegen. De ‘grote huisspin’ is familie van de trechterspin. Je herkent de ‘grote huisspin’ aan de kleine markering – met drie lichte vlekken – aan elke kant van het koborststuk. Op het achterlijf bevinden zich zes vlekken. Waar de mannetjes op een lengte van 15 millimeter blijven steken, worden de vrouwtjes gemiddeld 18 millimeter lang. Niet zo groot, maar de spin haalt de lijst door de lange poten, deze kunnen 7.5 centimeter lang worden!

9. Hysterocrates gigas (Vogelspin)

Hysterocrates gigas
foto: Awikularia / Wikicommons

Hoewel we weten dat vogelspinnen vooral voorkomen in de tropen, doet alleen al de gedachte aan deze dieren je nekharen overeind staan! Hun grootte en sterk behaarde lichaam boezemen de meeste mensen gewoonweg angst in. Ondanks deze uiterlijke kenmerken zijn de meeste vogelspinnen ongevaarlijk. Dat gaat zeker op voor de ‘hysterocrates gigas’. Volgens de taxonomische indeling wordt deze spinnensoort gerekend tot de vogelspinnen. Meer concreet behoort de ‘hysterocrates gigas’ tot het geslacht ‘hysterocrates’. Deze wetenschappelijke benaming dateert van het jaar 1897.


8. Hysterocrates hercules

Hysterocrates hercules
foto: Notafly / Wikicommons

Twee jaar later – om precies te zijn in 1899 – legde de Zuid-Afrikaanse botanica Mary Agard Pocock de ‘hysterocrates hercules’ vast. Net als de ‘hysterocrates gigas’ behoort ook deze soort tot de familie der vogelspinnen. Een verschil is dat de ‘hysterocrates hercules’ een maatje groter is; zowel het lijf als ook de poten zijn groter. Verder is de ‘hysterocrates hercules’ overwegend bruin van kleur. Deze schutkleur komt het dier goed van pas om te overleven in én om de bomen in de tropen.

7. Xenesthis immanis

Xenesthis immanis

Wil je de ‘Xenesthis immanis’ eens bewonderen dan moet je naar Colombia. Daar komt deze aan de vogelspin gerelateerde soort voor. Meer concreet behoort de ‘Xenesthis immanis’ tot het geslacht ‘Xenesthis’. In 1875 is deze benaming – als ook het indelen in de eerder genoemde categorieën – bedacht door de Italiaans-Oostenrijkse zooloog Anton Ausserer. De ‘Xenesthis immanis’ kan wel zes tot zeven centimeter groot worden! Misschien nog wel opmerkelijker is de samenwerking tussen deze spin en de kikkersoort ‘Chiasmocleis ventrimaculata’. Zo vangt de spin prooien voor de kikker. Op zijn beurt beschermt de kikker de eitjes van de ‘Xenesthis immanis’ tegen mieren. Dit overlevingsmechanisme staat beter bekend als mutuele interactie.


6. Wolfspin

Wolfspin
foto: Fir0002/Flagstaffotos

Gelukkig telt het spinnenrijk meer families dan de vogelspin. Zo maakt de ‘wolfsspin’ deel uit van de familie ‘Lycosidae’. Hun kleur varieert van lichtgrijs tot donkerbruin. Vaak is het lijf van de ‘wolfsspin’ – dat wel vier centimeter lang kan worden – bedekt met vlekken of strepen. Hoewel de meeste spinnen problemen hebben met hun gezichtsvermogen, kan de ‘wolfsspin’ goed zien. Hiermee samenhangend staat deze soort bekend als echte jager. Als de eitjes van het vrouwtje zijn bevrucht, draagt zij die mee in een soort eicocon. Als de jongen zijn uitgekomen, klimmen zij meteen weer op de rug van hun moeder. Zo beschermt de vrouwelijke ‘wolfsspin’ haar jongen zo goed als mogelijk.

5. Grammostola pulchripes

Grammostola pulchripes
foto: Jason asselin / wikicommons

De ‘grammostola pulchripes’ vinden we in de taxonomische indeling van de vogelspinnen. Deze spinnensoort behoort tot het ‘Grammastola’ geslacht. ‘Grammastola’ leven overwegend in landen in Zuid-Amerika. Het was de Franse arachnoloog Eugène Simon die voor het eerst melding maakte van het bestaan van de ‘grammostola pulchripes’. Dat was in het jaar 1891. Hierbij werd opgetekend dat de ‘grammostola pulchripes’ een relatief rustige soort is. Het komt zelden voor dat deze spin zal bijten of met brandharen zal strooien.


4. Braziliaanse zalmroze vogelspin

Braziliaanse zalmroze vogelspin

Dan zijn we nu aangekomen bij de meer gevaarlijke spinnen. Zo kan de ‘Braziliaanse zalmroze vogelspin’ zich redelijk agressief gedragen. In combinatie met zijn grootte – de ‘Braziliaanse zalmroze vogelspin’ kan 20 centimeter lang worden – en snelheid is deze spin een angstaanjagende verschijning. Daar komt bij dat ‘Braziliaanse zalmroze vogelspinnen’ heel gemakkelijk hun brandharen afwerpen. Als je hiermee in aanraking komt dan krijg je last van irritaties aan je ogen, huid en luchtwegen. Mocht deze spin zich in het nauw gedreven voelen, dan zal hij bijten. Opmerkelijk is dat zijn gifkaken – ook wel cheliceren genoemd – wel 2,5 centimeter lang kunnen worden!

3. Theraphosa apophysis

Ook de ‘theraphosa apophysis’ kent no mercy. Al bij de geringste verstoring reageert deze soort agressief. Kennelijk zit dat in de genen; ook geslachtsgenoot ‘theraphosa blondi’ staat bekend als een agressieve spinnensoort. Gemiddeld wordt het lichaam van de ‘theraphosa apophysis’ 10 centimeter lang. Verder valt het dier op door de roze kleur aan het eind van de poten. Het lichaam is overwegend bruin tot donkerbruin van kleur. De ‘theraphosa apophysis’ leeft op de grond van Venezuela.

2. Goliathvogelspin

Goliathvogelspin
foto: Snakecollector / Wikicommons

Op nummer twee in dit lijstje treffen we de ‘goliathvogelspin’ aan. Deze soort – die officieel ‘theraphosi blondi’ heet – dankt zijn bijnaam aan een aantal Victoriaanse ontdekkingsreizigers. Zij waren getuige van een gevecht tussen deze spin en een kolibrie. De ‘goliathvogelspin’ won! Het lichaam van de spin wordt maximaal 12 centimeter groot. Exemplaren van deze omvang hebben poten, die een spanwijdte van 30 centimeter kunnen bereiken. Zo’n uitvoering weegt al snel 170 gram! De ‘goliathvogelspin’ is overwegend bruin tot donkerbruin van kleur. Het kopborststuk, het achterlijf en de poten zijn bedekt met haar. Als deze spin zich bedreigd voelt, dan maakt hij een sissend geluid en laat zijn kaken zien. Als de ‘goliathvogelspin’ bijt, dan spuit hij een relatief ongevaarlijk gif in. Je kunt dit vergelijken met een wespensteek.

1. Heteropoda maxima

Heteropoda maxima
foto: Petra & Wilfried / Flickr

Ook spinnen hebben ermee te maken; je hebt baas boven baas. Wereldwijd wordt de ‘heteropoda maxima’ beschouwd als de grootste spin. Zo is de pootspanwijdte van deze soort gemiddeld 30 centimeter. De voorste poten en het kopborststuk zijn roodbruin van kleur. Daarentegen is het achterste deel – het achterlijf en de achterste poten – beige. Verder staat de ‘heteropoda maxima’ bekend om de donkere tekeningen op het lijf. Deze spinnensoort behoort tot de familie van de ‘jachtkrabspinnen’, beter bekend als de ‘sparassidae’. Deze komen voor in Laos. Ze leven daar veelal in grotten.

  1. USA-BOY mei 17, 2015
  2. Björn Roeven augustus 12, 2015
  3. doglovergirl december 11, 2015
  4. MarJai februari 14, 2016
  5. xjffffffffffffffffff maart 10, 2016
  6. Leon de Peon mei 23, 2016
  7. judith februari 3, 2017
  8. gert november 17, 2017
  9. Anoniem februari 4, 2018
  10. Assia maart 12, 2018
  11. Sanne augustus 15, 2018
  12. rianne december 5, 2018
  13. rianne december 5, 2018
  14. Antonius juli 27, 2019

  Jouw Reactie?