Inmiddels beginnen we er langzaam aan te wennen: WK`s die worden gespeeld zonder in oranje gehulde toeschouwers en weergaloze dribbelacties van Arjan Robben. Ondanks dit geplande gebrek aan feestvreugde zal dit voor de echte voetballiefhebber niet zo heel veel uitmaken. Die kijkt toch wel naar het WK. Die vindt dit jaar plaats in Rusland. De meeste mensen weten niet zoveel over het voetbal in Rusland, behalve dan als er weer eens Nederlandse ploeg sneuvelt tegen een Russische tegenstander tijdens een Europees toernooi. Rusland is echter een echt voetbalgek land, waar ze vol verwachting toeleven naar dit voetbalwalhalla in eigen land. Veel van de stadions zijn inmiddels gemoderniseerd en aangepast en bieden vrijwel allemaal plaats aan 40.000 toeschouwers of meer. Hoog tijd om eens nader kennis te maken met de 10 grootste stations die je tijdens het WK volop voorbij zult zien komen.

10. Mordovia Arena, Saransk, FC Mordovia Saransk – 44.442 toeschouwers

Vergeleken met veel van de miljoenensteden die in deze lijst voorbij komen, is Saransk een opvallend kleine speelstad. Met `slechts` 300.000 inwoners is een stadion met meer dan 45.000 plekken natuurlijk een enorme luxe. Het is dan ook maar de vraag hoe gevuld het stadion blijft na afloop van het WK. Helemaal aangezien thuisclub FC Mordovia Saransk niet bepaald een hoogvlieger is in het Russische voetbal. Het stadion is prachtig opgeknapt voor het WK. Hoogstaande wedstrijden worden hier niet gespeeld.

9. Nizhny Novgorod Stadium, Novgorod, FC Olimpiyets Nizhny Novgorod – 44.899 toeschouwers


Павел Протченко /wikicommons

Nizhny Novgorod, wat staat voor Nieuw Novgorod, klinkt als een plattelandsplaatsje ergens op de Russische steppe. Zo begon het misschien ooit, maar inmiddels wonen er meer dan een miljoen voetbalgekke Russen. Die moedigen iedere week weer hun plaatselijke trots aan: FC Olimpiyets. Het stadion zit vaak bomvol en biedt plaats aan bijna 45.000 toeschouwers. Tijdens het WK worden er zes wedstrijden gespeeld. Waaronder die van Zweden tegen Zuid-Korea en van Argentinië tegen Kroatië.

8. Cosmos Arena, Samara, FC Krylia Sovetov – 44.918 toeschouwers


Teufri /wikicommons

Samara is een stad in het hart van Rusland, wat automatisch inhoud dat het één van de meest oostelijk gelegen speelsteden is. Toch is deze stad met ruim 1 miljoen inwoners zeker geen klein provinciestadje. Het is dan ook geen wonder dat Samara met FC Krylia over een zeer behoorlijke voetbalploeg bezit en natuurlijk een bijpassend stadion. De Samara Arena is ook een echte moderne koepelarena die het zonder meer goed zal doen op de tv. Voor Rusland is het ook een belangrijke plek, want hier speelt hun elftal op maandag 25 juni een hele belangrijke wedstrijd tegen Urugay.

7. Rostov Arena, Rostov, FK Rostov – 45.000 toeschouwers


Dmitry89 /wikicommons

Rostov is een miljoenenstad in het zuiden van Rusland. De stad is een geliefde vakantieplek voor veel Russen uit het koudere noorden. Zeker in de zomer kun je hier warm of zelfs heet voetbalweer verwachten. Rostov is de thuishaven van FC Rostov, dat de laatste jaren wisselend succesvol is in de Russische competitie. Tijdens het WK worden hier vijf wedstrijden gespeeld. De eerste wedstrijd is gelijk ook de meest interessante. Op 17 spelen Brazilië en Zwitserland tegen elkaar.

6. Otkrytiye Arena, Moskou, Spartak Moskou – 45.360 toeschouwers


Mos.ru

Hoofdstad Moskou biedt maar liefst twee stadions waar WK wedstrijden worden gespeeld. Het Otkrytiye stadion is de kleinste van de twee en wordt normaal gebruikt door de Russische topclub Spartak Moskou. Verwacht geen betonnen blok uit de Sovjet tijd, dit stadion is gloednieuw en pas gebouwd in 2010. Tijdens het WK worden hier vijf wedstrijden gespeeld, waaronder door een aantal interessante teams zoals Brazilië, België en Argentinië.

5. Kazan Arena, Kazan, Rubin Kazan – 45.379 toeschouwers


A.Savin/wikicommons

Kazan is één van de meest oostelijk gelegen speelsteden op het WK. Er wonen ruim een miljoen mensen, waarvan 40 procent onder de dertig jaar is. Een echte Russische studentenstad dus, wat wellicht ook te merken zal zijn in het stadion. De stad is zonder meer voetbalgek. Rubin Kazan doet het al jaren behoorlijk goed in de Russische competitie en dit WK is een bekroning voor de stad. In totaal worden er zes wedstrijden gespeeld. Onder meer Australië-Frankrijk en Zuid-Korea tegen Duitsland zijn hier te bekijken. Daarnaast worden er ook nog een achtste finale en een kwartfinale gespeeld.

4. Volgograd Arena, Volgograd, geen club – 45.568 toeschouwers


Volgoduma.ru

Volgograd, ook wel Wolgograd genoemd is een stad met ruim een miljoen inwoners in het zuiden van Rusland. Waarschijnlijk ken je de stad beter als zijn oude naam: Stalingrad. Het is natuurlijk een politiek zwaar beladen speelstad en wellicht is ook niet helemaal toevallig dat hier geen enkel team speelt dat ooit in de Tweede Wereldoorlog tegen de Russen vocht. In totaal worden er slechts vier wedstrijden gespeeld. Vooral tussen de wat kleinere teams op dit WK.

3. Fishtstadion, Sotsji, FC Sochi – 47.659 toeschouwers


Ivanaivanova /wikicommons

In Sotsji boffen ze maar. In 2014 mocht deze stad al de Olympische spelen hosten en in 2018 is hun stadion één van de belangrijkste strijdperken op dit WK. De stad zelf ligt op een haast perfecte locatie aan de Zwarte Zee. Lekker weer is hier gegarandeerd in de zomer. Naar verwachting komen er vanwege deze redenen ook veel WK gangers juist naar deze stad. Daarnaast worden hier een aantal fantastische wedstrijden gespeeld. Wat dacht je van Portugal-Spanje op 15 juni? Of Duitsland-Zweden op 23 juni? Daarna zijn er ook nog een achtste en kwartfinale te bewonderen in het fraaie stadion van FC Sochi.

2. Krestovskystadion, Sint-Petersburg, Zenit – 68.134 toeschouwers


A.Savin/wikicommons

Van het zuidelijke Sotjsi naar het noordelijke Sint-Petersburg is het precies 2339 kilometer. Ongeveer dertig uur rijden met de auto. Mits je nergens stopt natuurlijk. Het geeft aan hoe ontzaggelijk groot de afstanden zijn tussen de verschillende speelsteden. Sint-Petersburg is een echte cultuurstad. Het was ooit tijdelijk de hoofdstad van Rusland en werd in de 18e eeuw gesticht door Tsjaar Peter de Grote. Het stadion in de stad is het op één na grootste van het land en biedt ruimte aan bijna 70.000 toeschouwers. Er worden hier maar liefst 7 wedstrijden gespeeld, waaronder ook de troostfinale tussen de nummers 3 en 4

1. Luzhnikistadion, Moskou, Russisch elftal – 81000 toeschouwersMos.ru

Het is niet voor niets dat het Luzhnikistadion in Moskou de grootste is van het land. Hier speelt het Russische elftal normaal gesproken hun wedstrijden en dus moet het ook de locatie worden waar de Russen voor het eerst in de geschiedenis wereldkampioen voetbal wordt. Tenminste dat dromen sommige Russen. Met ruim 80.000 toeschouwers is het in ieder geval een reusachtig complex. Op 14 juni begint hier het WK met een wedstrijd tussen Rusland en Saoudi-Arabië. Daarna worden er nog zes wedstrijden gespeeld, waaronder dus de finale op 15 Juli.