Top 10 Grootste steden ter wereld

Dit zijn de grootste steden ter wereld vergeleken op inwonersaantallen van 2013. De getallen zijn bij elkaar verzameld door “Demographia”. Inwoneraantallen van steden zijn vaak moeilijk met elkaar te vergelijken, omdat per land kan verschillen wat wel en wat niet tot een bepaalde gemeente wordt gerekend. “Demographia” gaat uit van het stedelijk gebied, een veel gebruikte maat voor het kijken naar inwonersaantallen van steden.

Laatste update: 2014

10. Mexico City – Mexico – 20.032.000 inwoners

mexico city

Mexico Stad staat niet alleen bekend als een van de grootste steden, ook is het de grootste hooggelegen stad. Dan moet je denken aan 2.240 meter boven de zeespiegel. De stad is gebouwd in het dal van Mexico. Dit dal wordt omgeven door vulkanen. Vanwege deze locatie hebben de inwoners structureel last van luchtvervuiling; er hangt altijd smog boven Mexico Stad. Men stelt hier dat één dag lucht inademen gelijk staat aan het roken van een pakje sigaretten. Mexico Stad is in 1325 gesticht door de Azteken. Op deze locatie verslond een adelaar op een cactus een slang. Volgens hun stamhoofd moesten de Azteken zich daar vestigen. Dit tafereel zie je terug op het wapenschild van de vlag van Mexico. Niet voor niets is het historisch centrum van Mexico Stad een van de meest bezochte plekken. Hier tref je de Azteekse ‘Templo Mayor’ aan.

9. Sao Paulo – Brazilië – 20.568.000 inwoners

sao paulo

De Braziliaanse stad Sao Paulo is in 1554 gesticht. Tot het einde van de negentiende eeuw bleef de stad betrekkelijk klein. Daarna is Sao Paulo gegroeid tot de grootste stad van Zuid-Amerika. Aan deze ontwikkeling heeft de export van koffie zeker bijgedragen. Toen de slavernij werd afgeschaft trok de stad enorm veel immigranten uit Europa aan. Zij vonden werk op de koffieplantages. Op hetzelfde moment trokken vele ex-slaven naar de stad om er te werken. De dalende koffieprijs aan het begin van de twintigste eeuw betekende de start van de industriële ontwikkeling van Sao Paulo. Anno 2014 mag deze wereldstad zich het economische en culturele centrum van Brazilië noemen. Een laatste opmerkelijk feit betreft de vele woontorens; nergens ter wereld tel je meer gebouwen met minimaal 15 verdiepingen, als in Sao Paulo.

8. New York – USA – 20.673.000 inwoners

New york city

Menigeen denkt dat New York City, afgekort NYC, de hoofdstad is van de gelijknamige staat. Mis, deze eer komt Albany toe! Wel mag New York City zich de grootste stad van de Verenigde Staten van Amerika noemen. Onder de naam Nieuw-Amsterdam is de stad in 1625 gesticht als handelspost van Nederland. De architectuur van bepaalde gebouwen en naamgeving verraadt nog altijd de Nederlandse invloed. New York City, centraal gelegen tussen de steden Washington D.C. en Boston, is gesitueerd aan de monding van de Hudson River. Deze locatie heeft enorm bijgedragen aan de ontwikkeling van New York City tot wereldhandelsstad. Het grootste deel van de stad is gebouwd op drie eilanden, te weten Manhattan, Staten Island en Long Island. Gebrek aan grond heeft in sommige delen van de stad een hoge tot zeer hoge bevolkingsdichtheid tot gevolg.

Lees ook: top 10 Dingen om te doen in New York

7. Manilla – Filipijnen – 21.241.000 inwoners

Manilla

De naam Manilla komt van ‘maynilad’. Letterlijk betekent dit ‘hier is nilad’. Onder nilad wordt een witte mangroveplant verstaan, die je in en om Manilla in grote aantallen aantreft. De stad ligt op het eiland Luzon aan de oever van de Baai van Manilla, welke uitmondt in de Zuid-Chinese Zee. Om tot een beter beheer van de stad Manilla en omliggende steden en gemeenten te komen, werd dit gebied in 1975 samengevoegd tot de regio ‘Metro Manilla’. Manilla werd toen uitgeroepen tot de nieuwe hoofdstad van de Filipijnen. Inmiddels vormt de stad het politieke, culturele en wetenschappelijke hart van het land. Helaas brengt deze status niet alleen maar voordelen met zich mee. Manilla heeft veel last van overbevolking, vervuiling, verkeersproblematiek en misdaad.

6. Shanghai- China – 21.766.000 inwoners

Shanghai

Ook Shanghai is begonnen als dorpje, waar men leefde van de visserij en textielindustrie. Het Verdrag van Nanking met het Verenigd Koninkrijk in 1842, maakte dat Shanghai tot een havenstad met wereldwijde verbindingen zou uitgroeien. Sinds 2004 beschikt de stad over de grootste haven van de wereld. Shanghai ligt aan de Oost-Chinese zee en wordt door de rivier Huangpu in tweeën gesplitst. Het weer in de stad kent vier verschillende seizoenen. Als de frisse winden vanuit Siberië opkomen, dan komt de temperatuur ‘s winters niet boven het vriespunt uit. Ook sneeuw is niet ongewoon. De zomers staan bekend als vochtig en warm. Als je Shanghai wilt bezoeken, dan kun je dat het beste in de lente of herfst doen. Het is er dan warm, maar niet heet. Ook ontloop je zo de hevige regenbuien, die in de zomer vallen.

5. Delhi – India – 22.826.000 inwoners

Delhi

Delhi kent een lange geschiedenis. Zo hebben opgravingen scherven van grijs geschilderd aardewerk opgeleverd, die dateren van circa 1.000 voor Christus. Sommige archeologen associëren deze vondsten met de tijd van de Mahabharata. Later stuitte men op architectonische overblijfselen uit de Mauryaperiode, welke zich in de derde en tweede eeuw voor Christus afspeelde. Het is heel aannemelijk dat zich vanaf die periode stammen vestigden in en om het gebied, dat wij nu kennen als Delhi. Inmiddels is de stad uitgegroeid tot een van de grootste economieën van India. Hiermee samenhangend is Delhi de belangrijkste plek in India voor directe buitenlandse investeringen. Vele multinationals hebben hun hoofdkantoren in Delhi gevestigd.

4. Seoul – Zuid-Korea – 22.868.000 inwoners

seoul zuid-korea

De geschiedenis van de stad Seoul gaat ongeveer 600 jaar terug. Lange tijd bleef het inwonertal op 200.000 hangen. Koning Taejo van Joseon bracht daarin verandering; hij maakte Seoul de hoofdstad van de Joseondynastie. Toen heette de stad nog Hanyang. Vervolgens werden diverse belangrijke gebouwen gebouwd, waardoor in de eerste helft van de vijftiende eeuw een geheel nieuwe stad was neergezet. Tot 1945 was Seoul de hoofdstad van heel Korea. Na de afscheiding van Zuid-Korea in 1948 is het de hoofdstad van dat land. De stad Seoul staat bekend als een van de dichtstbevolkte steden van de wereld. Op dit moment woont bijna de helft van alle Zuid-Koreanen in de regio Seoul. Ook staan er meer dan één miljoen voertuigen geregistreerd. Tot na middernacht wordt de stad geplaagd door verkeersopstoppingen!

3. Karachi – Pakistan – 23.300.000 inwoners

karachi

Het gebied waar de Pakistaanse stad Karachi zich bevindt, is al erg lang bewoond. Ten tijde van de Griekse oudheid was hier de havenstad Krokola gevestigd. Toen werd de stad ook wel Barbarikon genoemd. In de achtste eeuw gebruikten de Arabieren de naam Debal voor deze stad. Via Kolachi werd de naam halverwege de achttiende eeuw veranderd in Karachi. De stad ligt in het zuiden van Pakistan aan de Arabische Zee.
Opmerkelijk is dat de stad in 1998 nog 9.339.023 inwoners telde. In 2011 was dit aantal meer dan verdubbeld! Deze bevolkingsgroei wordt verklaard door de komst van grote groepen Urdu-sprekende Moslims, ook wel Muhajirs genoemd. Na de splitsing van India en Pakistan zochten zij hun heil in Karachi. Inmiddels vormen de Muhajirs de grootste bevolkingsgroep.

2. Jakarta – Indonesië – 26.746.000 inwoners

Jakarta indonesie

‘Sunda Kelapa’, ‘Jayakarta’, ‘Batavia’ en ‘Djakarta’; ook de stad Jakarta wordt in de geschiedenisboeken met andere namen aangeduid. Sinds 1972 kennen we de hoofdstad van Indonesië als Jakarta. Gelegen aan de Noordwestkust van het eiland Java vind je hier het politieke, economische en culturele centrum van Indonesië. Dit gebied staat bekend als de grootste metropool van Zuidoost-Azië. Overigens hebben de Nederlanders hier ook een aandeel in. Het was Jan Pieterszoon Coen, die de stad in 1613 veroverde en met de grond gelijk maakte. Hij liet er een nieuwe stad bouwen en wilde deze Nieuw-Hoorn noemen. Jan Pieterszoon Coen is namelijk geboren in Hoorn. De hoogste bestuurders konden deze naam niet zo waarderen; het werd Batavia en dit bleef zo tot 1942.

1. Tokyo – Japan – 38.2 miljoen

tokyo

Tokyo is de hoofdstad van Japan en ligt in Oost-midden van het eiland Honshu. Tot de agglomeratie Groot-Tokyo behoren ook de steden Yokohama, Kawasaki, Saitama en Chiba. Deze agglomeratie staat bekend als de grootste en meest dichtbevolkte van de wereld. Samen met New York City en Londen wordt de stad Tokyo gezien als één van de drie belangrijkste wereldsteden. Zo tref je hier de grootste concentratie van bedrijven, hoofdkantoren, banken, musea, universiteiten, theaters en winkels van Japan aan. Ook het keizerlijk paleis en de zetels van de regering zijn in Tokyo gevestigd. De allure van wereldstad heeft een enorme aantrekkingskracht op immigranten. De meest voorkomende etnische minderheden in Tokyo zijn respectievelijk Chinezen (circa 125.000), Zuid-Koreanen (circa 110.000), Noord-Koreanen (circa 60.000), Filipijnen (circa 30.000) en Amerikanen (circa 20.000). Overigens valt het niet mee om hier het hoofd boven water te houden. Tokyo staat bekend als één van de duurste steden op de wereld.

Hier vind je de 10 grootste steden van Nederland

  1. The dutch One maart 8, 2011
   • Anoniem augustus 2, 2011
    • iemand december 14, 2011
     • René Hindeloopen december 20, 2011
      • Jonathan mei 10, 2015
      • Anoniem december 25, 2015
     • Tiwaaz december 20, 2011
      • Anoniem februari 24, 2012
      • Erwin Gelens augustus 29, 2014
   • Anoniem augustus 28, 2012
   • stan december 31, 2012
    • tjerk februari 1, 2015
     • dani augustus 20, 2015
    • buitenspeelster december 11, 2016
   • Anoniem maart 30, 2016
  2. Fa maart 27, 2011
  3. facts maart 29, 2011
   • admin maart 30, 2011
  4. Johan april 9, 2011
   • Cuypers mei 21, 2011
    • K.bouter-plop augustus 6, 2011
  5. anoniem mei 19, 2011
  6. Ali mei 26, 2011
  7. Ali mei 26, 2011
  8. Emo mei 31, 2011
   • Anoniem juli 7, 2011
  9. kick juni 6, 2011
  10. elias juli 1, 2011
  11. Herman Albers juli 11, 2011
  12. Anoniem juli 14, 2011
  13. ali september 8, 2011
  14. Frank september 10, 2011
  15. Peter september 17, 2011
  16. iemand september 25, 2011
  17. Silke oktober 8, 2011
  18. laura gaatjeniksaan oktober 8, 2011
  19. daan99 oktober 8, 2011
  20. dagaajeniksaanjonguh oktober 8, 2011
  21. erwin oktober 31, 2011
  22. nick december 2, 2011
  23. John december 5, 2011
  24. Henry december 7, 2011
  25. René Hindeloopen december 11, 2011
   • Anoniem A februari 6, 2015
  26. Jonas december 21, 2011
  27. bolle januari 19, 2012
   • Anoniem december 25, 2015
  28. Adelbert januari 27, 2012
   • bolle februari 17, 2012
   • Anoniem december 25, 2015
  29. Ron. januari 30, 2012
   • bolle februari 17, 2012
    • Anoniem december 25, 2015
  30. dddd januari 31, 2012
  31. nick februari 23, 2012
  32. beterweter maart 23, 2012
  33. Anoniem maart 25, 2012
  34. Anoniem april 12, 2012
  35. bolle mei 15, 2012
  36. Sujkel mei 21, 2012
   • Anoniem mei 31, 2012
  37. Anoniem juni 16, 2012
  38. Chinees in Shanghai juli 2, 2012
  39. smartboy juli 20, 2012
  40. ErkanV juli 27, 2012
  41. Vespa augustus 7, 2012
  42. Somebody augustus 16, 2012
  43. asdasd123 augustus 22, 2012
  44. PersianDude augustus 25, 2012
  45. Betwetertje september 12, 2012
  46. luke november 27, 2012
  47. stan december 31, 2012
  48. gab mei 2, 2013
  49. arnout mei 22, 2013
  50. jef oktober 6, 2013
  51. Anoniem december 28, 2013
  52. Anoniem maart 3, 2014
  53. Jef maart 10, 2014
  54. Anoniem juni 5, 2014
  55. jjj juni 21, 2014
  56. Mitchell van den Bosch september 13, 2014
  57. A februari 26, 2015
  58. A maart 6, 2015
  59. f fhfh juni 4, 2015
  60. Anoniem december 3, 2015
  61. timmy januari 25, 2016
  62. De waarheid januari 28, 2016
  63. anoniem februari 24, 2016
  64. naamloos maart 6, 2016
  65. Anoniem december 9, 2016
  66. Anoniem december 12, 2016
  67. johan januari 10, 2017
  68. SQUAD from JAPAN januari 20, 2017
  69. Patrick januari 27, 2017
  70. Anoniem februari 3, 2017
  71. Anoniem februari 3, 2017
  72. Anoniem maart 7, 2017
  73. vamarah september 8, 2017
  74. vamarah september 8, 2017

  Jouw Reactie?