Steden met meer dan 10 miljoen inwoners vind je niet veel: wij hebben er precies 16 geteld. Dat is als je voor inwoners aantallen de definitie “City Proper” neemt. Er is veel controversie hoe je het aantal inwoners van een stad moet tellen. Naast “City Proper” is er ook de “Urban agglomeration” en de “metropolitan area”. Bij sommige berekeningen worden bijvoorbeeld voorsteden wel meegeteld, bij andere niet. Bij City Proper zijn de inwoners binnen de juridische of politieke stadsgrenzen meegenomen, dus niet de inwoners in de agglomeratie, het stedelijk gebied of in de voorsteden. Neem je voorsteden wel mee liggen de inwonersaantallen tientallen miljoen hoger en hadden steden als Tokyo, Jakarta en Delhi in de lijst gestaan.

Update: juni 2018

10. Kinshasa (Democratische Republiek Congo)


MONUSCO Photos/flickr

Kinshasa is de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo, gelegen in Centraal-Afrika. Tot 1960 was dit land een kolonie van België. De oude benaming van Kinshasa is Leopoldstad (Léopoldville), genoemd naar de Belgische koning Leopold II. De stad werd gesticht als een handelsnederzetting door ontdekkingsreiziger Henry Stanley in 1881. Kinshasa ligt aan de Kongorivier, die de grens vormt met buurland Congo-Brazzaville. Tegenwoordig is Kinshasa de grootste Franssprekende stad ter wereld. In Kinshasa vind je moderne woonwijken en handelscentra, maar evengoed sloppenwijken. De meeste nieuwe stadsdelen zijn armoedige buurten, waar mensen wonen in ongezonde en onveilige omstandigheden. Kinshasa telt bijna 11,5 miljoen inwoners.

9. São Paulo (Brazilië)

São Paulo ligt in het zuidoosten van Brazilië, op ruim 50 kilometer van de kust. Het is qua inwonertal de grootste stad van Brazilië en de grootste stad ter wereld met het Portugees als officiële taal. São Paulo is voor Brazilië van groot economisch belang, met 63% van alle multinationals die in Brazilië gevestigd zijn. Rond de bekende laan Avenida Paulista vind je belangrijke handelscentra, maar ook vele winkels, culturele attracties en ontspanningsmogelijkheden.
De stad ontstond in 1554 rond een missiepost genoemd naar Sint-Paulus (São Paulo). Het dorpje werd officieel een stad in 1711 en groeide in de 19de eeuw uit tot een belangrijke handelsstad, vooral door de export van koffie.
São Paulo bestaat uit een smeltkroes van volkeren: Japanners, Chinezen, Koreanen, Arabieren en Joden zie je overal in het straatbeeld. De stad telt ruim 12 miljoen inwoners.

8. Moskou (Rusland)

Vroeger was het de hoofdstad van de machtige Sovjet-Unie. Na het ontbinden van de Sovjet-Unie in 1991 werd Moskou de hoofdstad van Rusland. Het is de meest noordelijke en koudste metropool op aarde. Het bekendste gebouw van Moskou is ongetwijfeld het Kremlin op het Rode Plein. Moskou is ook de stad van opera en ballet met het wereldberoemde Bolsjojtheater. De laatste decennia werden er in de stad talrijke casino’s, clubs en uitgaansgelegenheden opgericht.
Moskou is de grootste stad in Rusland en het politieke, economische en culturele centrum van het land. De stad telt 12,2 miljoen inwoners.

7. Mumbai (India)

Mumbai werd tot in 1995 Bombay genoemd. De metropool is de grootste stad in India, gelegen aan de Indische westkust. De omgeving van Mumbai is een van de dichtstbevolkte streken ter wereld. Mumbai is het belangrijkste financiële en economische centrum van India en bovendien de hoofdstad van de Bollywood-filmindustrie. Enerzijds straalt Mumbai een enorme rijkdom uit, met chique hotels en enorme wolkenkrabbers. Anderzijds vind je er ook sloppenwijken en schrijnende armoede. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden horen de triomfboog ‘Gateway of India’ en het oude treinstation. De stad trekt bewoners aan uit alle uithoeken van India en is een smeltkroes van volkeren en culturen. Binnen de stadsgrenzen van Mumbai leven er bijna 12,5 miljoen mensen.

6. Shenzhen (China)

In 1980 was het niet veel meer dan een vissersdorp. Tegenwoordig is Shenzhen een miljoenenstad. Shenzhen ligt net ten noorden van Hongkong, in de vallei van de Parelrivier aan de zuidelijke kust van China. Het is een stad die model staat voor de ongebreidelde economische groei die China de laatste decennia doormaakte. Shenzhen was in de jaren 1990 en 2000 de snelst groeiende stad ter wereld. Shenzhen is een belangrijk financieel centrum en de thuisstad van talrijke Chinese multinationals. Omdat de stad op zo’n korte tijd uit de grond is gestampt, vind je er nauwelijks historische bezienswaardigheden. De stad telt meer dan 12,5 miljoen (vooral jonge) inwoners, met een gemiddelde leeftijd van 27 jaar.

5. Guangzhou (China)

Oorspronkelijk was de naam van de stad ‘Kanton’. Tegenwoordig heet de metropool Guangzhou. De stad ligt aan de Parelrivier. Guangzhou is de derde grootste stad van China en maakt deel uit van een van de grootste verstedelijkte gebieden ter wereld, samen met Dongguan, Foshan en Shenzen. Guangzhou bezit de op vier na grootste haven ter wereld.
De geschiedenis van de metropool gaat tot 2200 jaar terug in de tijd. De stad was een van de beginpunten van de maritieme Zijderoute. De Parelrivier en de Canton Tower (600 meter hoog, hoogste toren in China) zijn drukbezochte toeristische attracties in Guangzhou. Binnen de stadsgrenzen wonen er meer dan 13 miljoen mensen.

4. Karachi (Pakistan)

Karachi ligt in het zuiden van Pakistan, aan de kust van de Arabische Zee. Karachi is een havenstad en een van de belangrijkste transportknooppunten van het land. Hoewel Karachi niet de hoofdstad is (dat is Islamabad), vormt de stad wel het financiële en economische hart van Pakistan. Een niet te missen bezienswaardigheid is het met wit marmer bedekte mausoleum van de stichter van Pakistan, Mohammed Ali Jinnah. Karachi werd in 1729 gesticht als de versterkte vestiging Kolachi. Tijdens het Britse koloniale bewind groeide de stad snel uit tot een druk verkeersknooppunt van het Brits-Indische Rijk. Na de onafhankelijkheid van Pakistan in 1947 steeg het aantal inwoners enorm. Tegenwoordig wonen er 14,9 miljoen mensen in deze metropool.

3. Istanbul (Turkije)

Istanbul: een Turkse metropool op de grens tussen Europa en Azië, gelegen aan weerszijden van de zeestraat Bosporus. Gesticht als een Griekse nederzetting genaamd Byzantium, werd de stad onder de naam Constantinopel de hoofdstad van het Oost-Romeinse Keizerrijk en later van het Ottomaanse Rijk. In 1930, na de oprichting van de Republiek Turkije, wijzigde de naam in Istanbul. Hoewel Ankara officieel de hoofdstad van Turkije is, vormt Istanbul het culturele, economische en historische hart van het land. De stad is bovendien een toeristische trekpleister, met het Topkapıpaleis, de Hagia Sophia-moskee en Blauwe Moskee als topattracties. In Istanbul wonen er 15 miljoen mensen.

2. Beijing (China)

Beijing, vroeger Peking genoemd, is de hoofdstad van China. De geschiedenis van de metropool gaat terug tot de 11de eeuw voor Christus. Beijing is in alle opzichten het historische, politieke, culturele en economische centrum van China.
Je treft in de Chinese hoofdstad zowel hypermoderne wolkenkrabbers als traditionele gebouwen aan. Een goed voorbeeld van moderne architectuur is het Nationale Stadion van Beijing, gebouwd voor de Olympische Spelen van 2008. Onder de traditionele Chinese bouwwerken trekken vooral de ‘Verboden Stad’ en de ‘Tempel van de Hemel’ de aandacht. De metropool is met zijn 21,7 miljoen inwoners de tweede grootste stad op aarde.

1. Shanghai (China)

Op nummer één van onze top 10-lijst staat het Chinese Shanghai. Deze enorme metropool ligt aan de oostkust van China, aan de rivierdelta van de Jangtsekiang. Door het hart van de stad stroomt de rivier Huangpu. Shanghai was in de 19de eeuw een klein vissersdorpje, maar ontwikkelde zich vanaf 1842 tot een havenstad met een drukke zeehaven. In de loop van de 20ste eeuw werd Shanghai een belangrijke handelsstad en financieel centrum. Sinds 2005 is de haven van Shanghai de grootste ter wereld. De uit zijn voegen gebarsten metropool geldt als een toonbeeld van de ongelooflijke groei van de Chinese economie. Sommige wolkenkrabbers behoren tot de hoogste gebouwen ter wereld, zoals het World Financial Center (492 meter). De ‘skyline’ van de financiële wijk Lujiazui vormt een toeristische attractie op zich. Niet minder dan 24,2 miljoen inwoners leven in de grootste metropool ter wereld.

Meer Grote Steden Lijstjes