Het inwonertal in Afrikaanse steden stijgt snel. Sommige Afrikaanse steden behoren tot de snelst groeiende ter wereld. Dit brengt heel wat problemen met zich mee: de huisvesting is vaak pover, de milieuvervuiling is enorm, de sloppenwijken breiden uit. Toch biedt de snelle groei van Afrikaanse steden ook kansen op technologisch en sociaal gebied. Wij zetten de tien grootste steden van Afrika voor je op een rij.

10. Johannesburg

Johannesburg is de grootste stad van Zuid-Afrika, gelegen in het noordoosten van het land. In 2011 telde de stad 4,4 miljoen inwoners. De stad kent veel industrie, maar ook de kleinhandel, modezaken en de dienstensector voelen zich er thuis. Johannesburg is bovendien een financieel centrum, waar bekende wereldbanken te vinden zijn en de grootste Afrikaanse effectenbeurs is gevestigd. Dit betekent echter niet dat de inwoners van Johannesburg rijk zijn. Meer dan een miljoen mensen wonen in sloppenwijken. De misdaad tiert welig in Johannesburg: jaarlijks vinden er per 100 000 inwoners 28,2 moorden plaats.

9. Addis Abeba

De hoofdstad Addis Abeba ligt centraal in het Oost-Afrikaanse land Ethiopië. In 2014 woonden er in de hoofdstad zelf 3,4 miljoen mensen. Als men de bevolking van de voorsteden meetelt, komt men aan 4,6 miljoen mensen. Addis Abeba is het industriële, commerciële en financiële centrum van Ethiopië. Hoge flatgebouwen schieten er als paddenstoelen uit de grond. Toch blijft er veel armoede onder de bevolking, waarvan een groot deel dakloos is of in krotten woont. De politie is sterk aanwezig in de stad, in vele gevallen in burgerkledij. Dit houdt de criminaliteitscijfers onder controle.

8. Alexandrië


Osama Awny/wikicommons

De Egyptische stad Alexandrië ligt in het noorden van het land en grenst aan de Middellandse Zee. De stad werd gesticht door Alexander de Grote in het jaar 331 voor Christus. Tegenwoordig is het de tweede grootste stad van Egypte, met een inwonertal van ca. 4,7 miljoen. Het toerisme is belangrijk in de historische havenstad Alexandrië, ook wel de Parel van de Middellandse Zee genoemd. Naast het toerisme vindt zowat de helft van de Egyptische industriële activiteit plaats in de regio rond Alexandrië. De snelle uitbreiding van de stad veroorzaakt ook een stijging van 50% in de vraag naar water. Alexandrië kampt met stijgende misdaadcijfers en een toenemende terroristische dreiging.

7. Abidjan

Abidjan is de grootste en belangrijkste stad van Ivoorkust. De stad ligt in het zuiden van het land aan de Atlantische Oceaan. In 2014 was Abidjan de woonplaats van 4,7 miljoen mensen. De stad is het belangrijkste economische centrum van Ivoorkust en zorgt voor 50 % van het bruto binnenlands product. De handel in cacaobonen, olie en gas vormen de pijlers van de economische activiteit in Abidjan. De stad bezit ook een aardolieraffinaderij. Ondanks de industriële bedrijvigheid zwerven er in Abidjan veel ouderloze straatkinderen rond.

6. Mogadishu

Mogadishu is de hoofdstad van Somalië en ligt aan de kust van de Indische Oceaan. In deze gevaarlijke stad is het moeilijk om een betrouwbare telling van de bevolking uit te voeren. De schattingen van de populatie in de stad zelf lopen uiteen van 1,5 tot 3 miljoen inwoners. Als men de inwoners van de voorsteden meetelt, zou men aan een totale bevolking van 6 miljoen komen. Volgens een studie van de Wereldbank moet 73% van de inwoners rondkomen met minder dan 2 dollar per dag. Mogadishu is het administratieve en economische centrum van Somalië, waar met internationale hulp wordt getracht om het door oorlog verscheurde Somalië terug op te bouwen.

5. Nairobi

De Keniaanse hoofdstad Nairobi is de grootste stad van het land, gesitueerd in het zuiden van het land. Als de bevolking van de randsteden wordt meegeteld, is Nairobi de thuisstad van 6,54 miljoen mensen. De stad is een levendig centrum van industriële bedrijvigheid en handel. Nairobi is dan ook een belangrijke ‘hub’ voor Oost- en Centraal-Afrika. Niet minder dan 60% van het Keniaanse bruto binnenlands product wordt bijgedragen door Nairobi. Keerzijde van de medaille is dat meer dan 2 miljoen inwoners in sloppenwijken wonen, die de grootste zijn in heel Afrika.

4. Luanda

Luanda is de hoofdstad van Angola en de snelst groeiende stad in Afrika. De stad ligt aan de kust van de Atlantische Oceaan en beschikt over een drukke zeehaven. In 2014 bedroeg het aantal inwoners 6,5 miljoen. Via de haven worden voornamelijk visproducten, diamanten, ijzererts en petroleum uitgevoerd. Ook de telecommunicatiesector, het toerisme en het bankwezen doen het goed in Luanda. In de stad ziet men torenhoge kantoorgebouwen verrijzen. Toch is er in Luanda een enorm gebrek aan accommodatie. Ook de misdaadcijfers zijn hoog en miljoenen inwoners leven in sloppenwijken.

3. Kinshasa


MONUSCO/Myriam Asmani

Kinshasa ligt aan de Congostroom in het westen van de Democratische Republiek Congo. Schattingen van het aantal inwoners in de Congolese hoofdstad variëren van 10 miljoen tot 13,3 miljoen. De bevolking groeit jaarlijks aan met 9,2 %. In Kinshasa worden vooral mineralen, gas, olie, landbouwproducten en hout verhandeld. Wegens corruptie en binnenlandse conflicten komt de opbrengst van de handel de inwoners van Kinshasa niet ten goede. Er is ook veel misdaad in de stad, veroorzaakt door straatbendes, zakkenrollers en inbrekers.

2. Cairo

De Egyptische hoofdstad Cairo inclusief de voorsteden telt 20,4 miljoen inwoners. Cairo is het belangrijkste economische centrum in Egypte, met een bijdrage van 66% in het bruto binnenlands product. De productie van ijzer, staal, textiel, voeding en consumentenartikelen vinden grotendeels plaats in de regio Cairo. Ook het toerisme en de financiële sector zijn belangrijke werkgevers. Sinds de revolutie in 2011 steeg echter de werkloosheid in de stad. De stad kent hoge misdaadcijfers en een groot deel van de bevolking verdient minder dan 2 dollar per dag.

1. Lagos

Lagos is de grootste stad van Nigeria, het grootste land van Afrika, en telt van alle Afrikaanse steden het grootste aantal inwoners: 21 miljoen. Lagos ligt in het zuiden van Nigeria, aan de kust van de Atlantische Oceaan. De regio rond Lagos is goed voor 60% van de industriële en commerciële bedrijvigheid in Nigeria en genereert jaarlijks zo’n 90 miljard dollar aan goederen en diensten. Toch leeft twee derde van de bevolking in sloppenwijken en is de criminaliteit in de stad erg hoog. Niet alleen diefstallen, maar ook kidnappings zijn schering en inslag.

Vergelijkbare lijstjes op Alletop10lijstjes.nl