China is met meer dan 1,3 miljard mensen op basis van inwonertal nog altijd het grootste land ter wereld. Ongeveer één vijfde van de totale wereldbevolking woont in China. In China zijn meer dan 160 steden waar meer dan een miljoen mensen wonen. De top 10 steden met het meeste aantal inwoners liggen over heel China verspreid. Hong Kong telt net iets meer dan 7 miljoen inwoners is de 11e grootste stad van China en komt dus net niet in deze top 10 voor.

10. Nanjing – 7.165.828 inwoners

nanjing

De stad Nanjing ligt in het oosten van China in de rivierdelta van de Yangtze River. De stad kent een lange geschiedenis en heeft een belangrijke rol gespeeld in de cultuur van China. Ooit was Nanjing zelfs de hoofdstad van China.

9. Chongqing – 7.457.600 inwoners

chongqing

Chongqing ligt in de binnenlanden in het zuidwesten van China. Het is een economisch centrum voor de bovenstroomse Yangtze rivierbekken. Er zijn vandaag de dag veel fabrieken gevestigd in de Chongqing en het is een belangrijke transport hub voor de regio. In juli 2012 werd de stad door de benoemd als één van de 13 opkomende megasteden van China.

8. Chengdu – 7.677.122 inwoners

Chengdu

Chengdu is de hoofdstad van de provincie Sichuan en ligt in zuidwest China. De is stad verkozen tot de top vier beste steden van China om in te wonen. Chengdu is vooral bekend vanwege de archeologische ontdekkingen van Jinsha.

7. Dongguan – 8.220.937 inwoners

Dongguan
Aimaimyi

De stad die bekend staat als de “Seks hoofdstad van China” ligt in de Pearl River Delta. Ook werelds grootste shopping-mall staat in Dongguan. Echter, de meeste winkels staan leeg. Er wordt geschat dat tussen de 500.000 en 800.000 mensen werkzaam in de prostitutie en seksindustrie.

6. Wuhan – 9.780.644 inwoners

Wuhan
Wuhan is de grootse stad in de centrale binnenlanden van China. Het wordt ook wel het ‘Chicago van China’ genoemd omdat het een centrum van transport is in China. Vele treinsporen, wegen en snelwegen komen hier samen. Wuhan is een hele oude stad dat al ver voor de jaartelling een grote en moderne stad was.

5. Shenzhen – 10.357.938 inwoners

Shenzhen

Shenzen is een hele grote stad welke direct ten Noorden van Hong Kong ligt. Shenzen is vooral bekend vanwege de Economische Zone. Het is dan ook een moderne stad, met veel buitenlandse bedrijven en een belangrijk financieel centrum voor de regio. Shenzhen is één van de snelst groeiende steden ter wereld.

4. Guangzhou

Guangzhou

De stad is vooral bekend onder de oude naam Kanton. Het is de hoofdstad van de Guandong provincie en ligt in de Pearl River Delta. Het is het administratieve centrum van deze regio en samen met de steden als Shenzhen en Dongguan en wordt Guangzhou ook wel de Pearl River Delta Mega City genoemd met 40 miljoen inwoners.

3. Tianjin

Tianjin

Tianjin ligt in het noorden van China en grenst aan Peking. De stad ligt aan de Golf van Bohai en is een belangrijke havenplaats in China. De stad is vooral populair bij grote buitenlandse bedrijven die hier graag investeren.

2. Peking – 19.295.000 inwoners

peking
Peking is het centrum voor bestuur, onderwijs en cultuur. Het is één van de vier historische hoofdsteden van China. Beijing betekend letterlijk Noordelijke Hoofdstad en administratief is het de hoofdstad van China.

1. Shanghai – 22.265.426 inwoners

Shanghai
Op basis van inwonertal is Shanghai de grootste stad ter wereld. De stad ligt in de Yangtze Rivier Delta in het oosten van China. De stad is letterlijk en figuurlijk groot geworden door handel. Als favoriete handelsstad van de Europeanen trok Shanghai veel mensen aan.

Meer Grote Steden Lijstjes