In het noorden van Nederland ligt de provincie Groningen, waar zo’n 585.866 mensen wonen. Wil jij nou meer weten over de diverse steden in de provincie Groningen en vraag je je af in welke stad zich de meeste inwoners bevinden? Dan vind je in dit artikel een lijst met de 10 grootste steden in Groningen, welke bezienswaardigheden hier te vinden zijn en welke plekken je minstens één keer moet bezoeken.

10. Appingedam

Appingedam

Van de stad Appingedam met een inwoneraantal van 11.533 is het tot op de dag vandaag nog niet zeker wanneer de stad is ontstaan. De oudste archeologische vondsten dateren uit ongeveer 10e eeuw, waarvan je een aantal terug kunt zien in de musea van Appingedam. Daarnaast kun je in het centrum van de stad zijn nog enkele panden bewonder die uit de middeleeuwen dateren, zoals de Nicolaïkerk en het renaissancistische Raadhuis. Als wandelen en fietsen niks voor jou is, kun je ook altijd een bezoek brengen aan Museum Nienoord, waar diverse antieke koetsen tentoon worden gesteld.

9. Leek

leek

Het bijzondere aan de Groningse stad Leek, is dat het centrum direct grenst aan de stad Nietap in de provincie Drenthe. Leek telt zo’n 11.676 inwoners en bevat een aantal prachtige bezienswaardigheden, zoals landgoed Nienoord, die gemakkelijk tijdens een wandel- of fietstocht kunt bezoeken. Zo bevinden zich in het Noorderplantsoen prachtige looproutes langs diverse kunstbeelden.

8. Hoogkerk

Hoogkerk was tot 1969 een zelfstandige gemeente en behoort nu tot gemeente Groningen. Na de samenvoeging met Groningen groeide Hoogkerk van een apart dorp uit tot een grotere stad met een inwoneraantal van zo’n 12.210. Echter zal je tijdens je bezoek aan Hoogkerk niet volledig ontkomen aan het oude dorpsgevoel. Een belangrijke stuk uit de geschiedenis van de stad is te zien aan De Olle Kerk uit de 13e eeuw. De toren van de oorspronkelijke kerk is namelijk vernield tijdens een strijd met de Saksen in 1514.

7. Delfzijl

Delfzijl

In de stad Delfzijl bevindt zich de belangrijkste haven van Noord-Nederland, namelijk de haven van Delfzijl. De voormalige marinehaven is de op vijf na grootste haven van heel Nederland is direct verbonden met de volle zee. Delfzijl bevat zo’n 15.291 inwoners en fuseerde in 2021 samen met de gemeente Appingedam en Loppersum tot een nieuwe gemeente genaamd Eemsdelta. Wanneer je een bezoekje brengt aan Delfzijl, moet je zeker een stop maken bij het Zeeaquarium museum. Daarnaast zijn er een aantal wandel- en fietsroutes, die je langs de haven van Delfzijl leiden.

6. Haren

Haren

Net als de stad Hoogkerk, behoort de stad Haren sinds 2019 bij de gemeente Groningen. Door de bouw van de wijk Harener Holt in steeg het inwoneraantal in Haren tot het huidige aantal van 17.950 inwoners. In Haren bevindt zich de grootste botanische tuin Nederland, genaamd Hortus Haren. Hier bevinden zich diverse soorten planten die afkomstig zijn uit heel Nederland en diverse streken uit de rest van de wereld. Daarnaast worden hier regelmatig culturele activiteiten en voorstellingen georganiseerd.

5. Winschoten

Winschoten

Joop Hoek / Shutterstock.com

De stad Winschoten is de hoofdplaats van de gemeente Oldambt in de provincie Groningen en telt zo’n 17.917 inwoners. Winschoten is de op één na grootste winkelstad van Groningen waar zich het winkelcentrum ’t Rond bevindt. In dit winkelcentrum is er echt voor iedereen wat wils, doordat je hier zowel kleine als grote winkelketens kunt vinden. Of je nou op zoek bent nieuwe kleding, een origineel verjaardagscadeau of simpelweg ergens lekker wilt eten, in ’t Rond vind je het allemaal. Uiteraard bevinden er in de stad Winschoten ook genoeg rijksmonumenten, zoals de Katholieke Sint-Vituskerk en molen Edens, die je kunt bezoeken.

4. Stadskanaal

Stadskanaal

Roepers /wikipedia/CC-BY SA 3.0

In Stadskanaal wonen 18.985 inwoners. De plaats is ontstaan als veenkolonie. Hiervoor werd ook het kanaal gegraven met de gelijknamige naam als de stad. Over het kanaal werd het veen vervoert naar Groningen. Langs het kanaal zijn vele huizen gebouwd, helemaal tot aan Ter Appel. Het lijkt alsof de huizen in een lint staan, dit wordt ook wel lintbebouwing genoemd. Stadskanaal is dan ook een van de langste steden van Europa.

3. Veendam

Veendam

Met een inwoneraantal van 21.525 behoort de stad Veendam tot één van de winkelsteden in de provincie Groningen. De stad is ontstaan in 1655 als veenkolonie en bevat tot de dag van vandaag nog typische veenkoloniale lintstructuur. Met slechts een simpele wandeling door de stad, kom je al een hoop te weten over de geschiedenis van Veendam. Echter zoals al eerder werd genoemd, kun je in Veendam ook lekker winkelen in de overdekte winkelpassage. Voor wat meer rust, kun je onder andere het Julianapark bezoeken voor een rustgevende wandeling.

2. Hoogezand

Hoogezand

De op één na grootste stad van de provincie Groningen met een inwoneraantal van 21.830 is Hoogezand. De stad heeft zijn naam te danken aan de hooggelegen zandige plek in het veen, waar in de 15e eeuw turf werd gestoken. Wil je nog meer weten over de geschiedenis van Hoogezand? Dan een bezoek aan het Openluchtmuseum Het Hoogeland een echte aanrader. Ben je opzoek naar iets meer kunst? Dan het Gorechtpark de plek waar je moet zijn. Door het gehele park staan diverse kunstwerken van verschillende artiesten tentoongesteld. Daarnaast kun hier ook meteen geniet van een heerlijke wandeling langs prachtige vijvers.

1. Groningen

Groningen

Zoals je wellicht al had kunnen raden, heeft is de grootste stad van de provincie Groningen de enige echte hoofdstad Groningen. Groningen telt zo’n 190.690 inwoners en staat daarmee op de zevende plaats van steden met de meeste inwoners in heel Nederland.
Groningen maakte in de 14e eeuw deel uit van het Noord-Duitse handelsnetwerk, waardoor de stad in de daarop volgende jaren verder ontwikkelde tot een invloedrijk machtscentrum. In de hoofdstad is er natuurlijk een hoop te zien. Zo zijn de Martinitoren en bijbehorende kerk echte symbolen van de stad. Ook vind je in de stad Groningen het Groninger Museum, waar je diverse historische collecties van de stad kunt bewonderen. Wanneer je even wilt bijkomen kun je in het centrum op de Grote Markt bij verschillende horecagelegenheden genieten van een verfrissend drankje en hapje op een terras in zon.