In welke stad je ook bent in Italië, over één ding hoef je in elk geval geen zorgen te maken. Overal kun je lekker eten! Welke steden je wilt bezoeken, hangt er vooral vanaf waar je interesses liggen. Hieronder bespreek ik de tien grootste steden van Italië en wat ze interessant maakt om te bezoeken.

10. Catania

catania

Catania is qua grootte de tweede stad van het eiland Sicilië. Deze stad is dé uitvalsbasis als je de beroemde vulkaan de Etna wilt bezoeken. De vulkaan ligt ongeveer 30 kilometer ten noorden van de stad. Ook het oude stadscentrum is de moeite waard om te bezoeken. Vanwege de vele historische kerken, paleizen en theaters is dit voor cultuur- en geschiedenisliefhebbers een interessante bestemming.

9. Bari

bari

In het zuiden van Italië vind je de stad Bari. In deze havenstad wonen ruim 300 duizend mensen en de stad is via veerdiensten verbonden met Albanië, Kroatië en Montenegro. Ga je naar Bari om de veerboot naar één van deze landen te nemen? Neem dan ook even de tijd om de stad zelf te bekijken. In Bari bevinden zich namelijk interessante musea en een aantal prachtige oude paleizen. Sint Nicolaas is de beschermheilige van deze stad (ja, onze Sinterklaas) en dat betekent dat er van 7 tot en met 9 mei een groot feest in Bari is om hem te eren. In de buurt van Bari kun je ook nog de bijzondere druipsteengrotten Grotte Castellane bezoeken.

8. Florence

florence

Florence ligt aan de rivier de Arno en heeft ontzettend veel kunstwerken en gebouwen uit de Renaissance-periode te bieden. Het meest opvallende gebouw in de stad is de Cattedrale di Santa Maria del Fiore, oftewel de Duomo. Deze prachtige kathedraal trekt veel toeristen aan. Ook de Ponte Vecchio is een populaire trekpleister van de stad. Deze bijzondere brug is in 1345 gebouwd en is vooral bekend vanwege de winkeltjes die op de brug gelegen zijn.

7. Bologna

Bologna

Dit is de stad waar de beroemde Bolognesesaus vandaan komt. Ook de mortadellaworst vindt zijn oorsprong in Bologna. De stad heeft zich hierdoor, en vanwege de productie van verschillende wijnen en kazen, door de jaren heen ontwikkeld tot een culinaire stad. Het historisch centrum van de stad met onder meer de oudste universiteit van Europa is meer dan de moeite waard. Bovendien loop je in een groot deel van het centrum lekker in de schaduw tijdens de warme zomermaanden. Langs veel straten lopen namelijk bogengalerijen waar je onderdoor kunt lopen.

6. Genua

Genua

Genua is de grootste havenstad van Italië en ligt in de regio Ligurië in het noordwesten. De stad heeft een middeleeuws centrum met mooie paleizen en een aantal interessante musea. Genua vormt een mooie uitvalsbasis voor een bezoek aan de omliggende badplaatsen aan de kust van Ligurië. Ook kun je vanuit Genua gemakkelijk met de trein naar de verschillende dorpen van Cinque Terre reizen. Je omzeilt op die manier de kronkelwegen door de bergen en vanuit de trein geniet je van een prachtig uitzicht op de heuvels en de zee.

5. Palermo

Palermo

De hoofdstad van Sicilië is Palermo en ligt aan de noordwestkant van het eiland aan de Middellandse Zee en aan de Tyrreense Zee. Net als in de meeste steden in Italië kun je ook hier je hart ophalen aan prachtige kerken, palazzo’s en pleinen. Het Palazzo dei Normanni, gebouwd in de 9e eeuw, is een bijzonder paleis om te bezoeken omdat de Arabisch-Normandische architectuur nog goed zichtbaar is. Het ligt aan het Piazza del Parlamento waar je nog meer indrukwekkende gebouwen vindt. Voor de cultuurliefhebbers zijn er in Palermo ook een aantal mooie theaters te vinden, waarvan Teatro Massimo Vittorio Emanuele het grootste is van Italië. Natuurliefhebbers kunnen ontsnappen aan de drukte van de stad door het vier kilometer verderop gelegen Monte Pellegrino te bezoeken. Vanuit dit heuvelachtige gebied heb je uitzicht op Palermo en op de Middellandse Zee.

4. Turijn

Turijn

Turijn is de hoofdstad van de provincie Turijn en van de regio Piemonte en ligt in het noordwesten van Italië. Hoewel bijna heel Italië een aangenaam Mediterraan klimaat heeft, heeft Turijn een continentaal klimaat. Dat betekent dat de zomers niet heel heet zijn en de winters koud en droog. Een prima klimaat dus voor mooie wandelingen in de Alpen of door de heuvels van Monferrato, die de stad omringen. Vanuit de Basilica di Superga heb je een prachtig uitzicht over de stad en de heuvels eromheen.

3. Napels

Napels

In de regio waarin Napels ligt, Campanië, wordt Napolitaans gesproken. Dit dialect wijkt dermate af van het standaard Italiaans dat je het haast een taal kunt noemen. Veel typisch Italiaanse gerechten vinden hun oorsprong in deze stad, zoals de Napolitaanse pizza’s en spaghetti Napoletana. Vanaf de berg Capodi heb je een indrukwekkend uitzicht over de stad en omgeving. Bijzonder is ook dat je vanaf daar ook de Vesuvius kunt zien liggen. Deze vulkaan is 1281 meter hoog en heeft een doorsnede van ongeveer acht kilometer.

2. Milaan

milaan

Milaan ligt midden in de Povlakte en daar komt de naam van de stad dan ook vandaan: Mediolanum. Het is de hoofdstad van de regio Lombardije. Op het gebied van mode kan de stad zich goed meten met bijvoorbeeld Parijs. Modeontwerpers zoals Armani en Versace komen hier bijvoorbeeld vandaan. Daarnaast is Milaan een echte cultuurstad, met bijvoorbeeld het beroemde operagebouw La Scala en een van de grootste conservatoria van Italië: het Conservatorio Giuseppe Verdi. In het klooster Santa Maria delle Graxie kun je de fresco Het Laatste Avondmaal van Leonardo Da Vinci bewonderen.

1. Rome

rome

Met zo’n 3 miljoen inwoners is Rome de grootste stad van Italië. En ook al zouden alle bezienswaardigheden in de stad gesloten zijn, dan is er nog steeds meer dan genoeg te zien in Rome. De stad ligt in het midden van Italië, in de regio Lazio. Talloze kerken, fora, pleinen en musea zijn er te bewonderen en bezoeken in deze stad. Het Colosseum, de Trevifontein, het Pantheon, Forum Romanum is slechts een kleine greep uit de lange lijst met historische bezienswaardigheden.

Meer Grote Steden Lijstjes