Oekraïne is een Oost-Europees land dat wordt omringd door landen als Rusland, Wit-Rusland, Polen en Roemenië. Het is ongeveer 14 keer zo groot als Nederland, met veelzijdige natuur en talloze grote steden. Wil je weten wat de grootste steden van het land zijn? Dit is de top 10 grootste steden van Oekraïne.

10. Sebastopol

Sebastopol

Sebastopol is een havenstad met een bijzondere ligging op de Krim aan de Zwarte Zee. Dit verklaart waarom er sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie al discussie is over bij welk land Sebastopol nu eigenlijk hoort. Rusland heeft namelijk een marinebasis in de stad, waardoor zij de stad ook willen behouden. Sinds 2014 eigent Rusland de stad zich weer toe, maar Oekraïne erkent dat niet. Van de 379.000 inwoners is een groot deel ook van Russische komaf (72%).

9. Mykolajiv

Mykolajiv

In het zuiden van Oekraïne vind je de stad Mykolajiv. De stad ligt niet ver van de zwarte zee en heeft een handige ligging doordat meerdere rivieren samenkomen in de omgeving. Deze waterrijke omgeving verklaart waarom de scheepsbouw altijd een van de belangrijkste economieën van de stad is geweest. Dit is ook de plek waar het beroemde cirkelvormige oorlogsschip de Novgorod gebouwd is. Op dit moment heeft Mykolajiv ongeveer 510.000 inwoners.

8. Kryvy Rih

Kryvyi Rih

Deze stad in Oekraïne is ontzettend belangrijk voor de wereldhandel, want Kryvy Rih ligt in een rijk industrieel gebied. Zo worden er ijzererts en uranium gewonnen in de omgeving, twee stoffen die ontzettend belangrijk zijn voor veel industrieën. De stad is ook een belangrijk transportknooppunt, waar verschillende (water)wegen samenkomen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is een groot deel van de stad helaas verwoest, waardoor er veel nieuwbouw is. Er wonen ongeveer 700.000 mensen in de stad.

7. Lviv

Lviv

In het westen van Oekraïne, niet ver van de grens met Polen, ligt de stad Lviv. In het Nederlands wordt de stad ook wel Lemberg genoemd. De stad is door de jaren heen in handen geweest van verschillende landen, van Oostenrijk en Polen tot de Sovjet-Unie en Duitsland. Dit betekent ook dat er veel bevolkingsgroepen in de stad wonen, die het centrum een ontzettend divers uiterlijk geven. De monumentale gebouwen refereren namelijk naar allerlei verschillende culturen. Tegenwoordig wonen er ongeveer 730.000 mensen in de stad.

6. Zaporizja

Zaporizja

In het zuidoosten van het land vind je de stad Zaporizja. De stad is vooral bekend omdat hij een grote kerncentrale heeft, de locatie is van de grootste autofabrikant (ZAZ) van Oekraïne en ook een grote vliegtuigfabrikant huisvest. Het is ook echt een industriële stad die niet veel bezocht wordt door toeristen. Er stoppen wel regelmatig cruiseschepen, want je kunt het eiland Chortytsja vanuit de stad bezoeken. Zaporizja heeft ongeveer 810.000 inwoners.

5. Donetsk

Donetsk

De stad Donetsk ligt in het oosten van Oekraïne, waar het het centrum van het Donetsbekken is. In tegenstelling tot veel andere steden in het land is dit echt een agrarische stad. Rondom het centrum vind je dan ook rijke natuur, van glooiende heuvels tot kleine bossen. In 2014 is het bestuur van de stad overgegaan van Oekraïne naar de Volksrepubliek Donetsk, een zelfuitgeroepen volksrepubliek die wordt gesteund door Rusland. Er wonen 1.000.000 mensen in de stad.

4. Odessa

Odessa

Ook Odessa is een belangrijke havenstad van Oekraïne. De stad ligt aan de Zwarte Zee en is gevestigd op lage heuvels die bij het water liggen. Het is een grootse stad, met een eigen operagebouw, weelderige passages en luxe woningen. Dat maakt het ook een populaire bestemming voor toeristen uit Rusland, Turkije en andere omliggende landen. Met een inwoneraantal van 1.000.000 mensen is het makkelijk een van de grootste steden van Oekraïne te noemen.

3. Dnipro

Dnipro

Dnipro heeft een bijzondere geschiedenis. Deze stad ligt vrijwel in het hart van Oekraïne, maar was lange tijd afgesloten van de buitenwereld. Dit was in de tijd dat Dnipro nog in handen was van de Sovjet-Unie. Omdat Dnipro een belangrijke industriële stad was, werd het gebruikt als locatie om kernwapens te ontwikkelen. Daarom golden er strenge regels voor wie de stad mocht binnenkomen en verlaten. Tegenwoordig wonen er in Dnipro 1.100.000 inwoners.

2. Charkov

Charkov

Charkov heeft niet alleen enorm veel inwoners, maar is ook een belangrijke stad voor Oekraïne omdat het een groot cultureel en industrieel centrum is. De stad heeft veel musea, een grote universiteit en veel bedrijven op het gebied van techniek. Een bijzondere bezienswaardigheid is het Vrijheidsplein, een van de grootste pleinen van Europa. Charkov ligt erg dicht bij de Russische grens, waardoor de stad in het verleden ook al geclaimd is door de Russen. Tegenwoordig wonen er 1.500.000 inwoners.

1. Kiev

Kiev

De grootste stad van Oekraïne is ook de hoofdstad. De stad ligt in het noorden van het land, met een handige ligging aan rivier de Dnjepr. Door de jaren heen is Kiev door veel verschillende landen in beslag genomen, van de Russen tot de Duitsers en Polen. Dit verklaart ook waarom je er gebouwen vindt in de meest uiteenlopende bouwstijlen. Met een inwonersaantal van bijna 3.000.000 is het overduidelijk dat dit de grootste stad van Oekraïne is.

Meer Grote Steden Lijstjes