Rusland is het grootste land ter wereld, met een oppervlakte van maar liefst 17 miljoen vierkante kilometer. Een groot deel daarvan is bijna onbewoonbaar, omdat het zo dicht bij de Noordpool ligt. In de bewoonbare delen zijn er natuurlijk wel een aantal enorme steden. Wij zetten de top 10 grootste steden van Rusland voor je op een rij.

10. Rostov aan de Don

Rostov aan de Don

In het zuiden van Rusland vind je de havenstad Rostov aan de Don. Het is een geliefde bestemming voor toeristen, want het klimaat is hier lekker warm. Daarnaast kent het centrum verschillende historische bezienswaardigheden, zoals een oud kunstmuseum, een park waar de Oktoberrevolutie herdacht wordt en een weelderig theater. De stad heeft zijn naam natuurlijk te danken aan de ligging aan de Don. Rostov aan de Don heeft op dit moment ongeveer 1.100.000 inwoners.

9. Omsk

Omsk

Lange tijd was Omsk een stad waar vooral bannelingen en politieke gevangenen leefden, maar dat veranderde met de komst van de Trans-Siberische spoorlijn. Deze spoorlijn loopt namelijk langs de stad, waardoor het veel makkelijker werd om handel te drijven. Hierdoor kon Omsk uitgroeien tot een van de grootste steden van Rusland. De stad heeft een ligging in het zuiden, niet ver van de grens. Je vindt er niet alleen een belangrijke haven, maar ook een grote olieraffinaderij van Gazprom die belangrijk is voor de Russische economie. Op dit moment heeft de stad ongeveer 1.130.000 inwoners.

8. Samara

Samara

In het zuidwesten van het land vind je de stad Samara. Dit is een echte industriestad met grote bedrijven in de meest uiteenlopende sectoren. Het is ook een belangrijk verkeersknooppunt, waardoor het vervoeren van producten een stuk eenvoudiger is. Het is een relatief moderne stad, met veel verschillende musea, theaters en een wereldberoemd balletgezelschap. Samara heeft verder een mooie ligging aan de Wolga. Er wonen ongeveer 1.150.000 mensen in de stad.

7. Tsjeljabinsk

Tsjeljabinsk

Ook Tsjeljabinsk ligt in het zuidwesten van Rusland en heeft een bijzondere ligging tussen het Oeralgebergte en rivier de Miass. In de stad liggen ook verschillende meren. In 2013 kwam Tsjeljabinsk in het nieuws omdat hier een meteoor was geland. Dit zorgde voor 1.600 gewonden en beschadigde veel huizen in de stad. Het centrum van Tsjeljabinsk is relatief modern, met voornamelijk gebouwen die na de negentiende eeuw zijn gebouwd. Er worden vooral zware machines en wapens geproduceerd. Er wonen ongeveer 1.200.000 mensen in de stad.

6. Nizjni Novgorod

Nizjni Novgorod

Nizjni Novgorod ligt in het westen van Rusland en is een eeuwenoude stad die al in de dertiende eeuw werd opgericht. Dit betekent ook dat er een aantal historische bezienswaardigheden te vinden zijn, van het Kremlin van Nizjni Novgorod tot verschillende kerken en kathedralen. Het is ook mogelijk om uit te kijken over rivieren de Wolga en Oka wanneer je in de stad bent. Nizjni Novgorod heeft ongeveer 1.250.000 inwoners op dit moment.

5. Kazan

Kazan

Marianna Ianovska / Shutterstock.com

In het westen van Rusland vind je ook de stad Kazan. Het is een belangrijke handelsplaats, want de stad ligt precies op de grens tussen Europa en Azië. Hierdoor komen handelaren van heel de wereld op de stad af. Dit maakt de stad ook levendig met een rijke cultuur. Er zijn grote entertainmentcomplexen, er is een universiteit en de stad heeft indrukwekkende kathedralen en moskeeën. Met 1.250.000 inwoners is het er ook nooit echt rustig.

4. Jekaterinenburg

Jekaterinenburg

Aan de oever van rivier de Iset ligt de stad Jekaterinenburg. Ook dit is een belangrijke industriestad, met vooral veel bedrijven op het gebied van kennis en financiën. De stad ligt oostelijk genoeg dat over het algemeen wordt aangenomen dat hij in Azië ligt, maar Jekaterinenburg is het daar niet mee eens. De stad claimt in Europa te liggen, in de hoop om zo meer toeristen te trekken. Jekaterinenburg heeft dan ook genoeg moois te bieden, van oude stadhuizen tot weelderige villa’s. Er wonen 1.500.000 mensen in de stad.

3. Novosibirsk

Novosibirsk

De op twee na grootste stad van Rusland is Novosibirsk. Het ligt in het zuiden van het Siberische deel van Rusland en heeft een handige ligging aan de Trans-Siberische spoorlijn. Het is een industriële stad, maar Novosibirsk speelt ook een belangrijke academische rol in Rusland. Vooral op het gebied van ICT is het een belangrijke speler. Er wonen op dit moment ongeveer 1.600.000 mensen in de stad.

2. Sint-Petersburg

Sint-Petersburg

In het noordwesten van Rusland, niet ver van de grens, ligt de stad Sint-Petersburg. Dit is de grootste noordelijke stad ter wereld en een populaire bestemming voor toeristen. Het centrum is prachtig, met grachten, grote lanen en historische paleizen. Je vindt er dan ook veel musea, meer dan vijftig theaters en het hoogste gebouw van Europa. Met in totaal 5.300.000 inwoners is het ook een enorme stad.

1. Moskou

Moskou

De grootste stad van Rusland is overduidelijk Moskou. Maar liefst 12.500.000 mensen wonen in de hoofdstad van het land. Het is de grootste stad van het Europese continent, waar ook het beroemde Kremlin te vinden is. Dit is het bestuurlijke centrum van Rusland. Moskou staat verder bekend om het wereldberoemde Rode Plein, de rijkelijk versierde Sint-Basiliuskathedraal en het Mausoleum van Lenin. Dat maakt de grootste stad van Rusland ook een aantrekkelijke bestemming voor toeristen.