Zon, cultuur en veel lekker eten: Spanje heeft meer dan genoeg te bieden. Vakantiegangers hebben bovendien de keuze uit talloze steden waar ze even helemaal tot rust kunnen komen. Maar wat zijn nou de grootste steden die je in Spanje kunt vinden? Dat lees je in deze top 10 grootste steden van Spanje.

10. Bilbao – 350.000 inwoners

Bilbao
Bilbao guggenheim

Helemaal in het noorden van Spanje vind je het plaatsje Bilbao. Deze plaats is de hoofdstad van de provincie Biskaje en herken je aan de prachtige rivier die door de stad stroomt: de Nervión. Bilbao is een populaire bestemming omdat het op de route naar Santiago de Compostella ligt. Veel pelgrims brengen dus een bezoek aan Bilbao om uit te rusten tijdens hun lange wandeltocht. Bovendien is er veel moderne kunst in de stad te vinden. Dat komt onder andere doordat er een Guggenheimmuseum in Bilbao is opgericht.

9. Las Palmas – 380.000 inwoners

Las Palmas
Las Palmas2

Deze Spaanse stad ligt niet op het vasteland. Je vindt Las Palmas namelijk op een van de Canarische Eilanden: Gran Canaria. Las Palmas heeft een rijke geschiedenis, want de stad werd al in de vijftiende eeuw opgericht. Het werd in die tijd zelfs bezocht door Christoffel Columbus, die voor het eerst onderweg was naar Amerika. Daarom kan je in Las Palmas het Columbushuis bezoeken, als herinnering aan deze speciale gebeurtenis. Het centrum van de stad bevat nog veel andere historische gebouwen, maar je kunt ook bijkomen aan het strand van Las Palmas.

8. Palma de Mallorca – 405.000 inwoners

Palma de Mallorca
Palma de Mallorca2

Ook deze grote stad is op een Spaans eiland te vinden. Zoals de naam al aangeeft, ligt deze plek op het eiland Majorca, wat ten oosten van Spanje ligt. Al in het jaar 120 voor Christus waren er Romeinen in deze plaats te vinden. Het is dus niet gek dat het centrum van de stad bezaaid is met historische panden en oude monumenten. Denk aan een kathedraal die uit de derde eeuw stamt en een paleis dat van de Spaanse koninklijke familie is.

7. Murcia – 440.000 inwoners

Murcia

Doordat er in de dertiende eeuw een koning in Murcia woonde, werd deze Spaanse stad in een korte tijd een belangrijk centrum. Daardoor hoort Murcia vandaag de dag nog steeds bij de grootste steden die je in Spanje vindt. De plaats ligt in het zuidoosten van het land en heeft een prachtig historisch centrum. Daarnaast staat Murcia ook bekend om zijn vele boomgaarden die in de omgeving liggen.

6. Málaga – 570.000 inwoners

Málaga
Málaga 2

Málaga ligt in het hart van het toeristische gebied in Spanje: de Costa del Sol. Deze strook aan de kust van Spanje staat bekend om zijn warme weer, aangename stranden en gezellige steden. Málaga heeft dus ook een mooi strand waar je helemaal tot rust kunt komen na een lange dag in de stad. De stad is door de jaren heen in handen gekomen van verschillende volken, zoals de Moren, Romeinen en Carthagers. Je vindt dus gebouwen in allerlei historische stijlen in het centrum van de stad.

5. Zaragoza – 675.000 inwoners

Zaragoza
Zaragoza 2

Aan de rivier de Ebro vind je de Spaanse stad Zaragoza. De omgeving van deze plaats is ontzettend veelzijdig, aangezien de vallei rondom Zaragoza bossen, bergen en zelfs woestijnen kent. De bijnaam van deze stad is “de onbekende”. Dat komt doordat ontzettend weinig mensen Zaragoza bezoeken, terwijl het centrum gevuld is met prachtige bezienswaardigheden. Historische bruggen, eeuwenoude gebouwen en zelfs een paleis uit de negende eeuw zijn hier allemaal te bewonderen. Dat maakt een bezoek aan deze stad dus de moeite waard voor cultuur- en natuurliefhebbers.

4. Sevilla – 700.000 inwoners

Sevilla
Sevilla 2

Waar Zaragoza vrij onbekend is, is Sevilla misschien wel een van de meest bekende steden die Spanje te bieden heeft. Het is de hoofdstad van de regio Andalusië, wat meteen een van de meest toeristische regio’s van het land is. Het historisch centrum in Sevilla is zo groot dat het een van de grootste historische centra van Europa is. Hier is meer dan genoeg te beleven. Denk aan een bezoek aan de kathedraal of bewonder het paleis van de stad. Deze twee gebouwen staan allebei op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

3. Valencia – 800.000 inwoners

Valencia
Valencia 2

Valencia ligt in het oosten van Spanje en ligt bovendien direct aan de Middellandse zee. Een van de redenen waarom deze stad beroemd is geworden, is dat dit de geboorteplaats is van paella. Dit typische Spaanse gerecht werd voor het eerst gemaakt en geperfectioneerd in Valencia. De stad heeft een erg moderne kant, maar zoals in veel steden in Spanje overheerst de historische kant. Oude gebouwen uit de middeleeuwen en belangrijke Moorse bouwwerken vind je allemaal in het centrum terug. Toch zijn er ook verschillende indrukwekkende gebouwen uit de moderne tijd te bewonderen in Valencia.

2. Barcelona – 1.600.000 inwoners

Barcelona
Barcelona 2

De hoofdstad van Catalonië is een ontzettend populaire toeristische bestemming. Dat is niet voor niets, want Barcelona heeft alles wat je van een Spaanse stad kunt wensen. Zo ligt de stad aan zee, maar is er ook prachtige kunst te bewonderen. Natuurlijk zijn de bouwwerken van Gaudí de meest bekende bezienswaardigheden in Barcelona. Denk bijvoorbeeld aan de Sagrada Família, de kerk die vandaag de dag nog steeds niet compleet is. Ook het Park Güell is een populaire bestemming voor mensen die de stad bezoeken. Vanaf dit park heb je namelijk een prachtig uitzicht over Barcelona.

1. Madrid – 3.250.000 inwoners

madrid
madrid2

Het is alleen maar logisch dat de hoofdstad van Spanje ook meteen de grootste stad van het land is. Met maar liefst meer dan drie miljoen inwoners staat Madrid met stipt op nummer één. Deze stad ligt middenin Spanje en is daarom letterlijk het hart van het land. Hier vind je dan ook een aantal belangrijke gebouwen, zoals het koninklijk paleis, de Puerta del Sol en de Puerta de Alcálá. Kunstliefhebbers zitten hier ook goed, want Madrid heeft drie grote internationale musea die gevuld zijn met topwerken van beroemde kunstenaars.

Meer Grote Steden Lijstjes