Turkije is een veelzijdig land dat net zo veelzijdige steden heeft. Een aantal populaire steden liggen aan zee, terwijl je ook grote plaatsen in het binnenland vindt. Heb jij altijd al meer willen weten over de plaatsen in dit land? Lees dan deze top 10 grootste steden in Turkije.

10. Mersin (840.000 inwoners)

mersin turkije

Deze stad heeft zijn grootte te danken aan de haven van Mersin. Dit is namelijk de grootste haven die er in Turkije te vinden is. Deze haven zorgt er al eeuwenlang voor dat er mensen van over de hele wereld in Mersin komen. Hierdoor bevat de stad een mengelmoes aan culturen. Al sinds het jaar 9.000 voor Christus wonen hier mensen, dus de stad heeft ook nog eens een rijke geschiedenis.

9. Kayseri (911.000 inwoners)

kayseri
Hasan Sami Bolak/wikipedia

In het midden van Turkije vind je deze grote stad met meer dan 900.000 inwoners. Kayseri is vrij modern en is een belangrijke industriële stad voor Turkije. Wat overigens niet betekent dat de stad geen lange geschiedenis kent, de regio rond Kayseri wordt al duizenden jaren bewoond getuige neolitische nederzettingen in het gebied zoals Kültepe. De ligging van de stad is speciaal, want Kayseri ligt aan de voet van een dode vulkaan: Erciyes. Deze berg torent met een hoogte van meer dan drie kilometer nog altijd boven de stad uit. ER is een skioord in de buurt en de stad wordt vaak gebruikt als doorreis locatie naar Cappadocië.

8. Antalya (955.000 inwoners)

antalya
Wanneer je een badplaats wilt bezoeken waar ook veel indrukwekkende monumenten te zien zijn, moet je zeker eens naar Antalya. Deze Turkse plaats wordt veel bezocht door toeristen die van de zee willen genieten. Daarnaast zijn de Hadrianuspoort en het Karaalioglu twee belangrijke bezienswaardigheden.

7. Konya (1.000.000 inwoners)

Konya
Akkoyun/wikipedia

Konya is ook een stad met een rijke geschiedenis, maar vandaag de dag vallen de moderne gebouwen in het centrum meer op. De grootste bezienswaardigheden in deze stad zijn bijna allemaal religieuze gebouwen die stuk voor stuk iets met de geschiedenis van Konya te maken hebben. Dat maakt deze plaats een goede bestemming wanneer je iets wilt leren over de oude en nieuwe cultuur in Turkije.

6. Gaziantep (1.500.000 inwoners)

Gaziantep
nami yildirim/wikipedia

In het zuidoosten van Turkije ligt de plaats Gaziantep, niet ver van de grens met Syrië vandaan. De stad heeft een mooi historisch centrum, maar heeft vooral veel musea. Zo zijn er speciale musea voor archeologie, etnografie, oorlog en eten. In Gaziantep vind je namelijk een rijke keuken vol met heerlijke Turkse gerechten.

5. Adana (1.560.000 inwoners)

Adana

Adana is een andere populaire zuidelijke stad in Turkije. Deze plaats heeft een mooie ligging aan de Seyhan Rivier: de langste rivier in Turkije die in contact staat met de Middellandse Zee. De stad heeft een rijk cultureel leven: met verschillende theaters, musea en festivals is hier altijd wel iets te beleven. Daarnaast heb je hier ook genoeg mogelijkheden om een mooie wandeling langs de rivier te maken, aangezien er meerdere parken op deze route liggen.

4. Bursa (1.850.000 inwoners)

bursa
HALUK COMERTEL/wikipedia

Bursa heeft een noordelijke ligging en grenst bijna aan de Zee van Marmara. De stad had vroeger een belangrijke functie, aangezien het de belangrijke hoofdstad van het Ottomaanse Rijk was. Dat is vandaag de dag nog steeds te zien, want een groot aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden in Bursa zijn moskeeën en laten dus iets zien van het islamitische verleden in de stad.

3. Izmir (2.850.000 inwoners)

Izmir

De op twee na grootste stad van Turkije ligt helemaal in het westen van het land. Net zoals veel andere belangrijke steden heeft Izmir dus ook een ligging aan zee. In deze stad vind je een aantal mooie historische bouwwerken, zoals de tombe van Tantalus en de Agora van Smyrna. Deze twee bezienswaardigheden vertellen je iets over het verleden van Izmir en bieden een kijkje in het leven in de oudheid.

2. Ankara (4.580.000 inwoners)

Ankara

Veel mensen hebben het niet door, maar Ankara is de werkelijke hoofdstad van Turkije. De stad heeft dan ook een centrale ligging in het binnenland van Turkije en is bovendien gevuld met prachtige historische gebouwen. Zo is er de Citadel van Ankara, een bouwwerk dat hier door de Romeinen is neergezet. Ook oude Romeinse baden zijn in het centrum van de stad te vinden. Ondanks deze souvenirs uit het verleden, is het centrum van Ankara ontzettend modern. Sommige mensen vergelijken het grote plein in de stad bijvoorbeeld met Times Square in New York.

1. Istanboel (14.000.000 inwoners)

istanboel

Met miljoenen inwoners staat Istanboel met stip op nummer één in dit lijstje. Het is niet gek dat deze stad vandaag de dag zo groot is, want in de tijd van de oudheid was dit de hoofdstad van het Romeinse rijk. Istanboel stond toen nog bekend als Constantinopel. Istanboel ligt in het noordwesten van Turkije, waardoor de grenzen van Bulgarije en Griekenland niet ver weg zijn. Het historische centrum van de stad staat officieel op de werelderfgoedlijst van UNESCO, maar Istanboel is ook een belangrijke moderne wereldstad die ontzettend snel groeit.

Meer Grote Steden Lijstjes