Groot-Brittannië is een eiland, dat zich bevindt tussen de Atlantische Oceaan en de Noordzee. Het bestaat uit drie grote gebieden: Engeland (zuid), Schotland (noord) en Wales (west). Samen met Noord-Ierland, dat zich op het noordoostelijke deel van het ten westen gelegen Ierse eiland bevindt, vormen zij Het Verenigd Koninkrijk. In totaal wonen er in Het Verenigd Koninkrijk ongeveer 64 miljoen mensen. Een ruime meerderheid van de inwoners woont in Engeland, ruim 53 miljoen. Hier bevinden zich ook de meeste grote steden. Dit is de top 10 lijst van de grootste Britse steden, gemeten aan de hand van het inwonertal.

10. Leicester

leicester
esther/flickr

Met 330.000 inwoners staat Leicester op de nummer 10 van deze lijst. De historische stad bevindt zich centraal in Engeland in de regio East Midlands aan de rivier de Soar. Het grenst aan het park National Forest. De meeste mensen kennen de naam Leicester uit de voetbalwereld. De club Leicester City verraste in 2016 vriend en vijand door de Premier League te winnen.

9. Bristol

bristol

Bristol heeft ruim 410.000 inwoners. De stad bevindt zich aan de westkust van Engeland, aan de monding van de Lower Avon rivier. Bristol is een belangrijke internationale havenstad. Vanuit de haven wordt veel wijn geëxporteerd. Ook staat de stad bekend om zijn vliegtuigindustrie. De Bristol Aeroplane Company bouwde hier de zeer bekende Concorde. Daarnaast beschikt Bristol over een grote fabrikant van heteluchtballonnen en glas. Bristol is benoemd tot een bestuurlijk graafschap, wat een unieke status is in Engeland. In het oude centrum van de stad staat een bekende universiteit. Hoewel Bristol heeft geleden in de Tweede Wereldoorlog is daar nu niet meer veel van te zien.

8. Leeds

leeds
Andrew roberts uk/wikicommons

In Noord Engeland bevindt zich Leeds, een stad met ruim 440.000 inwoners. Leeds is gevestigd aan de rivier de Aire in de regio Yorkshire. In een ver verleden stond Leeds bekend om haar wolindustrie. Nu is het een belangrijk centrum van handel en hoger onderwijs. De bekende Universiteit van Leeds is in het centrum van de stad gevestigd. Samen met het ten westen gelegen Bradford heeft Leeds een luchthaven: Leeds Bradford International Airport.

7. Manchester

manchester
mark andrew/flickr

Er wonen ruim 452.000 inwoners in Manchester. De in het noordwesten van Engeland gevestigde stad staat bekend om zijn bekende twee voetbalclubs: Manchester United en Manchester City FC. Daarnaast is Manchester een textielstad. In de tweede wereldoorlog werd Manchester zwaar getroffen door bommen, waarbij vele mensen het leven verloren en een groot deel van de historische binnenstad werd verwoest, waaronder de beroemde kathedraal van Manchester. Het heeft 20 jaar gekost om deze weer in oude glorie te laten herstellen. Ook werd Manchester getroffen door aanslagen van Ierse Republikeinen. Een bekende aanslag was de aanslag in juni 1996 nabij een warenhuis, waarbij vele gewonden vielen. Ook hier weer leed de stad aan veel schade. Ondanks dit kent Manchester nog steeds veel mooie historische bouwwerken. Ook komen er vele bekende popbands uit Manchester, zoals The Bee Gees, Take That en Oasis en.

6. Liverpool

liverpool

Liverpool telt ruim 468.000 inwoners en bevindt zich in het noordwesten van Engeland. De stad grenst aan de rivier de Mersey. Het is naast een stad ook een district van het graafschap Merseyside. Van oudsher is Liverpool een belangrijke havenstad. Het stond bekend om de handel naar Ierland, het vasteland van Europa en de Caraïben. Ook vond hier veel trans-Atlantische slavenhandel plaats. De stad staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO met het deel van Liverpool dat om het oude havengebied ligt. Nu is Liverpool veel meer een toeristenstad. Dat is met name tot stand gekomen, doordat de bekende merseybeat bands The Beatles en Gerry & the Pacemakers hier vandaan komen. Ook staat Liverpool bekend om twee belangrijke voetbalclubs, die beide spelen in de Engelse Premier League. Het gaat hier om Everton FC en Liverpool FC. Sinds 2008 is Liverpool benoemd tot de culturele hoofdstad van Europa.

5. Edinburgh

edinburgh

Edinburgh is de hoofdstad van Schotland en heeft ruim 477.000 inwoners. De stad bevindt zich aan de oostkust van Schotland. Hier bevindt zich de zetel van het Schots Parlement. Hoewel Edinburgh de hoofdstad is van Schotland, is het niet de grootste stad van het land, dat is namelijk Glasgow (de nummer 3 van deze lijst). Edinburgh kent vele historische bezienswaardigheden, maar staat het meest bekend om het Edinburgh Castle, een kasteel dat zich bevindt op een vulkanische rots. In de haven van Edinburgh meren cruiseschepen aan. Een bekende toeristische trekpleister is het internationale Edinburgh festival, dat ieder jaar plaatsvindt in de zomer. Hier worden diverse muziek-, dans-, opera- en theateruitvoeringen van wereldberoemde kunstenaars en ensembles vertoond. Ook wordt er elk jaar in augustus een bekende militaire muziekparade in Edinburgh gehouden. Rond nieuwjaar is het opnieuw groot feest in de stad, maar liefst vier dagen lang. Dan vindt het Hogmanay-festival plaats met vele concerten en natuurlijk ook groots vuurwerk.

4. Sheffield

sheffield

In Sheffield wonen ruim 555.000 inwoners. De stad is vernoemd naar de rivier die door de stad loopt, namelijk de Sheaf. Sheffield bevindt zich in het midden van Engeland, een beetje noordelijk. Van oudsher staat Sheffield bekend om haar staalproductie. Nu is het een belangrijk dienstencentrum met een aantal banken. Sheffield is gevestigd in het dal van de rivier de Don en een aantal zijrivieren. Opvallend is dat Sheffield over heel veel natuur beschikt, 61% van de stad. Eén derde van de stad bevindt zich in een Nationaal park, het Nationaal park Peak District. Daarnaast beschikt Sheffield over meer dan 250 bossen, parken en tuinen met ongeveer 2 miljoen bomen. Het is hiermee de stad met de meeste bomen per inwoner.

3. Glasgow

glasgow
innoxiuss /flickr

De grootste stad van Schotland, Glasgow, telt ruim 578.000 inwoners. Deze stad is één van de belangrijkste handels- en industriesteden. In de haven van Glasgow vond een grootschalige uitbaggering plaats, waardoor er nu ook grote schepen in de haven kunnen komen. Glasgow is geen historische stad, het kent slechts een paar oude gebouwen. Dat komt doordat de stad grotendeels stamt uit de laatste twee decennia. De stad Glasgow wordt bezocht door toeristen die het westen van Schotland willen verkennen. In de omgeving van Glasgow vindt ijzererts en kolen winning plaats, dit draagt bij aan de economische bloei van de stad.

2. Birmingham

birmingham

In Birmingham wonen ruim 1 miljoen inwoners. Dit zorgt er voor dat Birmingham op de nummer 2 staat van deze top 10. Naast een stad is Birmingham ook een district, dat zich bevindt in de Engelse graafschap West Midlands, in het midden van Engeland. Van oudsher is Birmingham het centrum van de Britse metaalindustrie. Nu is de stad het centrum van de dienstverlenende sector. Vele hoogbouwkantoren steken uit boven de stad. Birmingham wordt ook wel ‘Brum’ genoemd. Deze naam is afgeleid van de oude naam Brummagem en van de inwoners, die ‘Brummies’ heten. Vele toeristen bezoeken jaarlijks de stad. Het staat vooral bekend als een goede winkelstad. Maar er is ook voldoende te doen op het gebied van cultuur en sport, zoals voetbal (Aston Villa en Birmingham City), atletiek (Europese kampioenschappen) en autosport (Birmingham grand Prix).

1. Londen

londen
Melvinvk/wikicommons

In de hoofdstad van Engeland, Londen, wonen ruim 7.5 miljoen inwoners. De stad bevindt zich in het zuidoosten van het land en behoort (naast Parijs, Tokyo en New York) tot de vier Wereldsteden. Deze status heeft de stad, omdat het zeer rijk is aan politiek, economie en cultuur. Londen beschikt over vier plekken die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan, waaronder de bekende Tower of London en het Palace of Wesminster. Daarnaast beschikt het over vele andere historische gebouwen, pleinen, parken, musea en winkelstraten. Dit alles maakt de stad tot een zeer geliefde plek bij toeristen. (bekijk ook onze top 10 dingen om te doen in Londen).

Meer Grote Steden Lijstjes