‘Voetbal is oorlog’ is een veelgehoorde kreet van mensen die intens fan van zijn een voetbalclub en dat laten merken. Wereldwijd zijn er talloze derby’s en klassiekers met een prachtige historie en overal volle tribunes. Niet alleen in Europa kennen we de traditie, ook buiten het continent waar het voetbal is uitgevonden worden wedstrijden op het scherpst van de snede gespeeld. Wat zijn de 10 grootste voetbal rivaliteiten? Welke clubs weten door hun onderlinge competitie een voetbalwedstrijd tot meer te maken dan een wedstrijd alleen?

10. Clásico De Avellaneda: Racing Club – Club Atlético Independiente

In Zuid-Amerika gaat het er regelmatig hard aan toe. Racing Club en Club Atlético Independiente zijn twee Argentijnse clubs die beiden uit de buitenwijken van Buenos Aires, Avellaneda, komen. Het is de tweede derby van Argentinië en het staat bekend als een van de heetgebakerdste van de wereld. Zowel Club als Independiente behoren tot de topclubs van het land en hebben allebei de Champions League van het continent, de Copa Libertadores gewonnen. Independiente deed dit maar liefst zevenmaal. De supporters van Independiente voelen zich vanwege de hoeveelheid prijzen net wat beter dan de rivalen van Club. Dit leidt, ook op de tribunes, regelmatig tot verhitte taferelen in de buitenwijken van de Argentijnse hoofdstad.

9. De Klassieker: Ajax-Feyenoord

In de Nederlandse competitie gaat het van oudsher om maar twee wedstrijden in het jaar waarin alles naar boven komt. De ‘Godenzonen’ uit de hoofdstad nemen het dan op tegen de noeste arbeiders van Feyenoord. De club uit Rotterdam heeft een erg fanatieke aanhang, het legioen, en die staan bekend om de intense steun die het altijd weer aan de club geeft. Hoewel Ajax met afstand de succesvolste club van de twee is, met meer Europese en nationale hoofdprijzen, weet Feyenoord altijd weer mee te doen als de twee grootmachten een onderling duel uitvechten. Zowel in de Arena, de thuishaven van Ajax, als in de Kuip, heerst er tijdens de wedstrijd een uitgelaten sfeer waarin de spelers op handen worden gedragen. Helaas kwam het in het verleden regelmatig tot rellen waardoor tegenwoordig de uitsupporters niet meer naar de wedstrijden mogen. Zó oververhit raken de gemoederen soms.

8. Kitalar Arasi Derbi: Fenerbahce – Galatasaray

De steeds sterker wordende Turkse competitie heeft met Fenerbahce SK en Galatasaray SK twee absolute topteams in huis. In de hoofdstad Istanbul vinden elk jaar meerdere wedstrijden plaats die met afstand de grootste zijn van die regio. In 1909 werd de eerste wedstrijd gespeeld. Toch begon de echte rivaliteit pas in 1934 toen er rellen uitbraken tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tussen de twee ploegen. Beide clubs hebben meer dan dertig keer de nationale titel gewonnen en Galatasaray heeft ook de Uefa League een keer op zijn naam weten te schrijven. Onderling wint Fenerbahce echter meer wedstrijden. De ploeg heeft 141 keer gewonnen tegenover 118 voor Galatasaray. De supporters maken de wedstrijd. Spelers en coaches kunnen elkaar 90 minuten langs nauwelijks verstaan. Een pracht van een wedstrijd.

7. Clássico Dos Milhoes: Flamengo – Vasco da Gama

Brazilië wordt algemeen beschouwd als het beste voetballand van de wereld. De derby tussen Flamengo en Vasco da Gama wordt gezien als de grootste. Beide clubs hebben ongeveer dertig miljoen supporters en alleen dat gegeven geeft de derby de nodige status. Sinds 1923 spelen de ploegen tegen elkaar. Vasco da Gama heeft 74 titels gewonnen, tegenover Flamengo 85. Daar zijn ook regionale titels bij opgeteld. De clubs gaan ongeveer gelijk op, Flamengo loopt met 130 overwinningen tegen 119 net iets voor. Veel wedstrijden worden in het beroemde Maracanã station gespeeld, een van de grootste voetbalstadions ter wereld.

6. Old Firm: Celtic – Glasgow Rangers

De Schotse derby tussen Celtic en Glasgow Rangers kent geen grenzen. In de Schotse hoofdstad wordt er een strijd op leven en dood uitgevochten. Religie, politiek en natuurlijk voetbal spelen allemaal een rol als de ploegen elkaar treffen. De kampioen van Schotland is of Celtic, of de Rangers de laatste decennia, een enkele uitzondering daargelaten. Sinds 1888 spelen de katholiek van Celtic in de karakteristieke groen gestreepte shirts tegen de protestanten van de Rangers. Glasgow Rangers heeft 54 nationale titels en een Uefa Cup. Celtic heeft 43 nationale titels, maar wel een Europacup 1 uit 1967. Intussen is de wedstrijd al meer dan 400 keer gespeeld. Glasgow Rangers ging in 2012 failliet en degradeerden naar de laatste divisie. Het duurt nog even voor de twee ploegen weer strijden om de titel en de eer van de beste van Schotland te zijn.

5. Derby Della Madonnina: Internazionale – AC Milaan

De wedstrijden tussen Inter Milaan en AC Milaan behoren tot de hevigste van Italië. De twee clubs spelen al jaren in hetzelfde stadion en beide clubs zijn zowel nationaal als internationaal gelauwerd. Het zijn grote ploegen die meerdere malen de Champions League – vroeger Europacup 1 – hebben gewonnen. Historisch gezien vertegenwoordigde Inter de elite van de stad terwijl AC Milaan de arbeiders achter zich had staan. Het staat 111 tegen 105 in onderling duels, in het voordeel van AC Milaan. De club heeft ook verreweg de meeste prijzen, 18 om 11.

4. Clásico Del Fútbol Uruguayo: Club Nacional de Football – Club Atlético Peñarol

https://www.youtube.com/watch?v=gVDBpOXgdTI

Deze klassieker wordt gespeeld tussen de twee succesvolste clubs van Uruguay, Club Nacional de Football en Club Atlético Peñarol. Van de 108 keer dat de nationale titel is vergeven, hebben de twee clubs samen 90 keer deze binnengesleept, een ongekende dominantie. Hoewel beide clubs eigens stadions hebben, worden de wedstrijden in het nationale stadion van Montevideo gespeeld. Sinds 1900 wordt deze klassieker uitgevochten. Buiten de Britse eilanden is dit de oudste. Nacional is een club van de inheemse bewoners van Uruguay terwijl Peñarol meer de buitenlandse immigranten vertegenwoordigde. De club werd opgericht door Britse immigranten en had dan ook in het begin de naam ‘Central Uruguay Railway Cricket Club’. De Britse immigrantenclub heeft net iets meer titels veroverd en heeft de meeste onderlinge wedstrijden gewonnen. Beide clubs speelden meer dan 500 keer tegen elkaar.

3. Liverpool – Manchester United

https://www.youtube.com/watch?v=LIJrUScZ1aY

De twee succesvolste clubs van Engeland spelen al sinds 1894 hun wedstrijden. De clash komt vooral door het feit dat de steden van oudsher, sinds de industriële revolutie, elkaars concurrenten zijn. Beide steden groeiden ontzettend hard gedurende die tijd en de bevolking zocht naar manieren om die trots te uiten. De rivaliteit werd in de jaren zeventig en tachtig door Liverpool gewonnen. Vanaf de jaren negentig werden de ‘Mancunians’ een stuk sterker en volgend vele nationale en internationale successen. De wedstrijden zijn dikwijls spannend, doelpuntrijk en er gebeurt erg veel, op en van het veld.

2. El Clásico: Barcelona – Real Madrid

De klassieker die in de eenentwintigste eeuw uitgroeide tot de best bekeken van de wereld. De rijke Madrilenen uit de hoofdstad nemen het op tegen het separatistische Barcelona. Onder generaal Franco groeide de klassieker uit tot een strijd op leven en dood. Politiek speelde een belangrijke rol, en nog steeds zijn de gebieden cultureel en politiek ver van elkaar verwijderd. Sinds 1902 strijden de ploegen om de eer en de prijzen. De beste spelers van de wereld spelen vaak voor een van de twee ploegen. De Spanjaarden spelen dikwijls verzorgd en aantrekkelijk voetbal en lijken een patent te hebben op wedstrijden waarin alles uit de hand loopt. Real Madrid, De Koninklijke, heeft de meeste Champion Leagues gewonnen, maar zowel nationaal als internationaal volgt Barcelona op korte afstand. Twee keer per jaar wordt er in de gigantische arena’s van beide clubs gevochten om de drie punten. Tenzij ze weer eens in een finale staan, dan is de Clásico nog meer te bewonderen.

1. El Superclásico: Boca Juniors – River Plate

De klassieker met de overtreffende trap. De super klassieker heeft alles wat een voetbalwedstrijd moet hebben. Fantastische spelers, een rijke historie, twee goede clubs en een buitengewoon fanatieke aanhang maakt deze klassieker tot wat het is: adembenemend. Boca Juniors en River Plate zijn twee clubs die oorspronkelijk uit de wijk La Boca, in Buenos Aires, kwamen. River verhuisde echter naar het meer welvarende deel van de stad. Sindsdien is de rivaliteit alleen maar toegenomen. In het befaamde Bombonera van Boca is het geluid oorverdovend en deinen de tribunes mee op de golven van enthousiasme van de supporters. Boca Juniors heeft de meeste internationale prijzen, 18, net zo veel als mederecordhouder AC Milaan. Meer dan 300 keer is de super klassieker gespeeld. De beste club? Dat is Boca met 126 overwinningen tegen 107 van River Plate. De intensiteit waarmee supporters van beide clubs de klassieker beleven geeft het zijn naam en faam. De klassieker staat op menig lijstje van mensen die een keer de spetterende Superclásico van dichtbij mee willen maken.

thumbnail: charnsitr / Shutterstock.com