Voetbal is in Spanje een populaire sport. Maar ook Nederlandse voetbalfans volgen de Spaanse clubs op de voet. Als je op vakantie in Spanje bent, is het natuurlijk leuk om het stadion van je favoriete team te bezoeken. Wij geven je daarom een overzicht waar je de tien grootste en meest bekende voetbalstadions van Spanje kunt vinden.
10. RCDE Stadium
In Cornellà de Llobregat ligt het RCDE Stadium. De volledige naam is het Reial Club Deportiu Espanyol Stadium, naar de naam van de voetbalclub die hier zijn thuisbasis heeft. Er kunnen 40.500 toeschouwers in het stadion. In 2022 speelde het Spaanse nationale elftal in het RCDE Stadium. Na een afwezigheid van bijna twintig jaar was er eindelijk weer eens een nationale wedstrijd in Catalonië.
9. Estadio Ramón Sánchez Pizjuán
Ben je fan van Sevilla FC, dan moet je naar het Estadio Ramón Sánchez Pizjuán. Het stadion is al in 1954 ontworpen en in 1958 officieel in gebruik genomen. Het ontwerp van het stadion bood in eerst instantie plaats aan 70.329 bezoekers. Maar na een aantal verbouwingen moest het aantal zitplaatsen aangepast worden aan de nieuwe normen. Uiteindelijk zijn het er 66.000 geworden. Het stadion is onder andere bekend van het WK uit 1982.
8. Estadio Mestalla
Estadio Mestalla bevindt zich in Valencia en mag gerekend worden tot een van de oudste stadions van Spanje. Het biedt plaats aan 49.420 supporters, maar het begon in 1923 met 17.000 zitplaatsen. De oude bouwstijl zie je terug in de opvallend steile tribunes. Op het veld van dit stadion hebben belangrijke wedstrijden plaatsgevonden, waaronder het eerste Europa Cupduel in 1959.
7. San Mamés
Het stadion van Athletic Bilbao, het San Mamés, is vrij nieuw. Het is in 2013 geopend, precies honderd jaar nadat het voormalige stadion met dezelfde naam in 1913 werd gebouwd. San Mamés was een van de stadions waar tijdens het Europees Kampioenschap voetbal in 2020 wedstrijden zouden worden gespeeld, waaronder een achtste finale. Maar door de pandemie is dit niet doorgegaan. De geplande wedstrijden zijn verplaatst naar het stadion in Sevilla.
6. Olympisch Stadion Lluís Companys
Het Olympisch Stadion Lluís Companys stond tot 2001 bekend als Estadi Olímpic de Montjuïc. Het is een van de voetbalstadions in Barcelona. In eerste instantie is het voor de Wereldtentoonstelling in 1929 gebouwd. Met in het achterhoofd hier ook een alternatieve Olympische Spelen te organiseren. Daar is niet van gekomen. In 1992 is het wel voor de Olympische Zomerspelen gerenoveerd. Nu kunnen 65.000 fans toekijken bij de wedstrijden van Espanyol. Voor 2023/2024 is het tijdelijke speelterrein voor FC Barcelona, tijdens het verbouwing van Camp Nou.
5. Estadio de La Cartuja
Een ander bekend stadion in Sevilla is het Estadio de La Cartuja. Het stadion is in 1999 geopend. Niet voor voetbalwedstrijden, maar voor de wereldkampioenschappen atletiek. In 2003 was het stadion wel onderdeel van een belangrijk voetbalevenement. Toen werd de finale van de UEFA-cup hier gespeeld. In 2022 vonden er een paar wedstrijden van het Europees Kampioenschap voetbal plaats.
4. Estadio Benito Villamarín
In Sevilla ligt ook het Estadio Benito Villamarín. Dit is het vaste stadion van Real Betis. De geschiedenis van dit stadion begon in 1929 en in de loop van de jaren hebben er verschillende verbouwingen plaatsgevonden. Zowel in de jaren zeventig als in 2000. In 1983 speelde Spanje hier tegen Malta. Een wedstrijd die bij veel mensen in het geheugen is gegrift, vanwege de 12-1 overwinning van Spanje.
3. Estadio Metropolitano
Het stadion van Madrid heet tegenwoordig Estadio Metropolitano. Voordat de huidige sponsor een contract sloot, heette het Estadio La Peineta. Ook wel officieel Estadio de la Comunidad de Madrid genoemd.
Club Atletico de Madrid is de vaste club van dit stadion. Oorspronkelijk wilde Madrid een stadion hebben voor de wereldkampioenschappen atletiek in 1997. Maar dat ging niet door. In 1996 speelden Athletico Madrid en FC Barcelona in dit stadion een wedstrijd van de Supercopa de España. In 2019 vond hier tevens de finale van de UEFA Champions League plaats.
2. Estadio Santiago Bernabéu
Een ander belangrijk stadion in Madrid is Estadio Santiago Bernabéu. Sinds 2005 kunnen 81.044 toeschouwers vanaf de tribune de voetbalwedstrijden volgen. Het stadion is na een bouwtijd van drie jaar in 1947 in gebruik genomen. Voor het WK voetbal in 1982 is het grondig verbouwd en in 2016 is de meest recente verbouwing goedgekeurd, namelijk een verschuifbaar dak.
1. Spotify Camp Nou
In de volksmond staat het stadion waar FC Barcelona speelt, bekend als Camp Nou. Maar officieel heet het tegenwoordig Spotify Camp Nou. Het stadion heeft de meeste zitplaatsen van Europa, namelijk 99.354. Je kunt er het clubmuseum bezoeken. Het bijzondere aan dit stadion uit 1957 is dat uitbreidingen die in de loop van de jaren gedaan zijn aan de buitenkant niet zichtbaar zijn. De gemeente gaf geen toestemming voor verhoging, daarom is de eerste ring uitgegraven.