Top 10 Grootste Vogels ter Wereld

Wist je dat de grootste vogel ter wereld 156 kilogram zwaar is? Dat is geen kleine jongen! Sterker nog, deze vogel zul je niet in de lucht zien. Onderstaand lijstje van grootste vogels is gebaseerd op het gemiddelde gewicht van het volwassen dier.

10. Grote trap – maximum gewicht 20 kilogram

Grote Trap
foto: Snowyowls / Wikicommons

Op volwassen leeftijd weegt de grote trap – het mannetje – gemiddeld 20 kilogram. De lengte van het dier varieert van 75 tot 110 centimeter. Leuk om te weten is dat de grote trap familie is van de koritrap. Deze vogel staat bekend als de zwaarste vogel, die zich door het luchtruim begeeft. De grote trap leeft in Eurazië; meer concreet tref je deze grote vogel aan rondom het laagland, open heuvelgebieden en rivierdalen. Overigens wordt dit dier gerekend tot de categorie kwetsbare vogels; het leefgebied van de grote trap wordt beperkt door de aanleg van wegen en elektriciteit.

9. Koningspinguïn – maximum gewicht 20 kilogram

Koningspinguïn
foto: Liam Quinn / Flickr

In dit overzicht komen twee pinguïnsoorten voor. Allereerst is er de koningspinguïn; dit dier weegt gemiddeld 20 kilogram. Dan is deze pinguïn ongeveer 95 centimeter groot. De koningspinguïn voedt zich bij voorkeur met inktvis. In tegenstelling tot de keizerpinguïn geeft de koningspinguïn de voorkeur aan een wat warmer klimaat. Zo tref je dit dier aan op vrijwel alle sub-Antarctische eilanden. Dat er bij een telling – in 2008 – enkele miljoenen koningspinguïns zijn geteld, is best wel een wonder. In de negentiende eeuw hebben robbenjagers namelijk flink jacht gemaakt op deze pinguïnsoort. Zo erg zelfs, dat het dier niet meer voorkwam op een aantal eilanden. Gelukkig heeft de populatie zich hersteld.

8. Darwins Nandoe – maximum gewicht 28,6 kilogram

Darwins Nandoe
foto: Guérin Nicolas / Wikicommons

Darwins Nandoe wordt gerekend tot de loopvogels. Het dier – dat leeft in het Andesgebied in Zuid-Amerika – eet voornamelijk vruchten, bladeren en gras. Als de Darwins Nandoe volwassen is, dan weegt het dier gemiddeld 28,6 kilogram. Volwassen vogels leven met soortgenoten in een groep. Een prima uitgangspunt om te komen tot vermenigvuldiging! Zo maakt een Darwins Nandoe mannetje meerdere vrouwtjes het hof. Als de vrouwtjes hun eieren bij elkaar in één nest hebben gelegd, dan neemt het mannetje zijn verantwoordelijkheid; hij broedt de eieren in ongeveer vijf weken tijd uit.

7. Dwergkasuaris – maximum gewicht 34 kilogram

Dwergkasuaris
foto: Gaurav Nalkur / Wikicommons

Op de regel – dat mannetjes groter zijn dan de vrouwtjes – vormt de dwergkasuaris een uitzondering. Bij een lengte van één meter weegt een volwassen, vrouwelijke dwergkasuaris gemiddeld 34 kilogram. Deze vogelsoort leeft in de berggebieden van Papoea en Papoea-Nieuw Guinea. Ook op de eilanden Nieuw-Brittannië en Yapen komt de dwergkasuaris voor. Hier voedt het dier zich met insecten, kleine dieren en vruchten. Kenmerkend aan de dwergkasuaris is dat deze vogelsoort zich ofwel geheel alleen of in kleine familiegroepjes ophoudt.

6. Nandoe – maximum gewicht 40 kilogram

Nandoe
foto: Quartl / Wikicommons

Op de vijfde positie in deze lijst treffen we nog een Nandoe aan. Het betreft de grote broer van Darwins Nandoe. De Nandoe wordt ook wel vergeleken met een struisvogel. Echter, de struisvogel is beduidend groter en zwaarder. Een ander verschil tussen deze vogelsoorten is dat de Nandoe een teen extra heeft. Verder kun je Nandoe mannetjes en vrouwtjes bijna niet uit elkaar houden! Net als Darwins Nandoe begeeft de Nandoe zich graag in een groep. Overigens is dit niet ingegeven door een behoefte aan zekerheid; de Nandoe zet het namelijk op een lopen als er zich een vijand aandient.

5. Keizerpinguïn – maximum gewicht 46 kilogram

Keizerpinguïn
foto: Ian Duffy / Flickr

De keizerpinguïn staat bekend als de grootste pinguïnsoort. Uitgaande van het uiterlijk dan onderscheiden keizerpinguïns zich van koningspinguïns door hun kromme snavel. Bovenal zijn keizerpinguïns langer én zwaarder. Een volwassen dier weegt gemiddeld 46 kilogram. Keizerpinguïns zijn dol op schaaldieren, vissen en inktvissen. Tijdens de jacht duiken ze wel 550 meter onder water. Dit houden ze gerust 25 minuten vol. Wist je dat deze pinguïns best oud kunnen worden? Dan moet je denken aan een leeftijd van ongeveer 20 jaar. Overigens beschouwt het IUCN deze vogelsoort als ‘gevoelig’. De grootste bedreiging betreft de klimaatverandering. Verder moet de mens meer op afstand blijven.

4. Emoe – maximum gewicht 70 kilogram

emoe
foto: Benjamint444 / Wikicommons

Australië is het land van de grote vogels. Niet alleen leven hier struisvogels, ook emoes voelen zich er thuis. Laatstgenoemde vogelsoort komt voor in bijna alle gebieden. Alleen in bijzonder dichtbevolkte, dichtbeboste en woestijngebieden kom je de emoe niet tegen. Een volwassen emoe kan wel twee meter hoog worden. Dan moet je denken aan een gewicht van ongeveer 70 kilogram. Deze vogelsoort eet graag fruit, insecten, rupsen, bloemen en zaden. Teneinde zijn voedselvoorraad veilig te stellen, legt de emoe grote afstanden af. Als de nood aan de emoe is, haalt het dier een snelheid van 50 kilometer per uur.

3. Oranjehalskasuaris – maximum gewicht 75 kilogram

Oranjehalskasuaris
foto: Quartl / Wikicommons

Zoals je uit de naamgeving wel kunt opmaken is de oranjehalskasuaris familie van de dwergkasuaris. De oranje variant is gemiddeld twee keer zo zwaar. Deze vogelsoort leeft in de laaglanden van Papoea en West-Papoea en op Japen, Salawati en Batanta. Als je ze wilt vinden, dan moet je vooral zoeken in de bossen nabij de riviervlakten. Overigens is de oranjehalskasuaris door de IUCN opgenomen op de rode lijst; de vogel geniet de status ‘kwetsbaar’. Zo wordt er veel gejaagd op de oranjehalskasuaris. Verder wordt het leefgebied van de vogel kleiner door de omzetting van bos in landbouwgrond.

2. Helmkasuaris – maximum gewicht 85 kilogram

Helmkasuaris

Van alle kasuarissoorten is de helmkasuaris de grootste; een volwassen dier weegt ongeveer 85 kilogram. Een vogel van dit formaat is 180 centimeter groot. De helmkasuaris beschikt over een bijzonder sterk lichaam met krachtige poten. Zijn binnentenen zijn uitgerust met een lange, vlijmscherpe klauw. Hiermee kan de vogel flinke schade aanrichten! Opvallend zijn ook de vlezige lellen rondom de nek. Als het dier zich bedreigd voelt of juist heel ontspannen, dan veranderen de lellen van kleur. Net als de oranjehalskasuaris wordt de helmkasuaris bedreigd door een kleiner wordend leefgebied.

1. Struisvogel – maximum gewicht 156 kilogram

Struisvogel
foto: DickDaniels / Wikicommons

Het verschil tussen de helmkasuaris en de struisvogel – de aanvoerder van deze lijst – is relatief groot. Zo weegt een struisvogel gemiddeld 156 kilogram. Hierbij past een hoogte van 275 centimeter. Niet alleen staat dit dier bekend als de grootste vogel, ook is de struisvogel de snelst lopende vogel. Met gemak rent deze vogel 50 kilometer per uur gedurende een periode van een half uur. In een korte sprint haalt hij een topsnelheid van 70 kilometer per uur! Het geheim zit ‘m in de pezen; hierin slaat de struisvogel zijn energie op.

  1. P. I-H maart 20, 2016
  2. Mellie juli 7, 2016
  3. Anoniem juli 12, 2019
  4. tralzzzmik april 19, 2021
  5. Fabio augustus 25, 2021

  Jouw Reactie?