De Nederlandse Waddeneilanden zijn natuurlijk een bekende vakantiebestemming voor talloze toeristen, maar het Waddengebied is nog veel groter. Deze eilanden zijn in Nederland, Duitsland en Denemarken te vinden. Waar het ene eiland zo klein is dat er niemand woont, zijn andere eilanden groot genoeg voor meerdere dorpen. Maar welke eilanden hebben het grootste oppervlak? Hier vind je de top 10 grootste Waddeneilanden.

10. Norderney, Duitsland – 26,29 vierkante kilometer

Norderney

Niet ver van de Nederlandse grens vind je het Duitse Waddeneiland Norderney. Het eiland heeft 6000 inwoners en is gemakkelijk te bereiken met meerdere veerdiensten. Het belangrijkste dorp op het eiland heet ook Norderney en is meteen een populaire badplaats waar toeristen graag op af komen. Het eiland heeft ook een eigen vissershaven.

9. Borkum, Duitsland – 30,74 vierkante kilometer

Borkum

Borkum maakt deel uit van de Oost-Friese Waddeneilanden en is ook het meest westelijk gelegen Waddeneiland van Duitsland. Op dit moment wonen er 5473 mensen op het eiland, waarvan het grootste deel in het belangrijkste plaatsje Borkum te vinden is. Ook de dorpen Ostland en Reede zijn op Borkum te vinden. De verschillende vuurtorens op het eiland zijn mooie bezienswaardigheden.

8. Vlieland, Nederland – 36,13 vierkante kilometer

Vlieland

Met slechts 1.138 inwoners is Vlieland een enorm dunbevolkt eiland, vooral in vergelijking met enkele Duitse Waddeneilanden. Op het eiland is ook maar één plaats te vinden, namelijk Oost-Vlieland. Vroeger lag ook de plaats West-Vlieland op het eiland, maar dit dorpje is verloren gegaan tijdens een overstroming. De rest van Vlieland bestaat vooral uit duinen, stranden en het wad.

7. Schiermonnikoog, Nederland – 43,99 vierkante kilometer

Schiermonnikoog

Hoewel Schiermonnikoog een slag groter is dan Vlieland, heeft het eiland minder bewoners. Volgens de laatste cijfers wonen er 936 mensen op het eiland. Schiermonnikoog bestaat ook maar uit één gemeente die meteen de laagste bevolkingsdichtheid van heel Nederland heeft. De ongerepte natuur is er prachtig, met duintoppen die tot wel 20 meter hoog kunnen worden.

6. Ameland, Nederland – 58,83 vierkante kilometer

Ameland

Het Nederlandse eiland Ameland ligt net boven de provincie Friesland. In totaal wonen er 3.673 mensen op het eiland die zich over vier dorpen verspreiden: Hollum, Ballum, Nes en Buren. Een paar eeuwen geleden bestond Ameland nog helemaal niet in zijn huidige vorm. Dit waren namelijk drie kleine eilanden die door de loop der jaren aan elkaar zijn gegroeid.

5. Föhr, Duitsland – 82 vierkante kilometer

fohr

In het noordwesten van Duitsland is het eiland Föhr te vinden. Het grootste dorp op het eiland is Wyk, waar het overgrote deel van de 8.649 inwoners woont. Verder zijn er nog zestien andere dorpen op Föhr te vinden, wat indrukwekkend is voor een Waddeneiland. Het eiland is te bereiken met meerdere veerboten, maar er is ook een klein vliegveld aanwezig.

4. Terschelling, Nederland – 86,16 vierkante kilometer

Terschelling

Terschelling hoort bij de grotere Nederlandse Waddeneilanden en heeft 4.890 inwoners. Toeristen genieten volop van een vakantie op dit eiland, want in totaal is er ongeveer 40 kilometer aan strand op Terschelling te vinden. De 70 kilometer aan fietspaden komt daar nog bovenop. Het is dan ook niet gek dat er in de zomer drie keer zoveel mensen op het eiland te vinden zijn dan in de winter.

3. Sylt, Duitsland – 99 vierkante kilometer

Sylt

Sylt is een Duits eiland en is een van de meer noordelijk gelegen Waddeneilanden. Door de jaren heen is Sylt langzaam maar zeker gekrompen, wat door natuurlijke erosie komt. Toch hoort dit eiland bij de grootste van de Waddeneilanden. Het is makkelijk om dit eiland te bereiken, want er loopt een verhoogde weg van het vasteland naar Sylt. Er is ook een vliegveld, waar bovendien enkele internationale vluchten worden aangeboden.

2. Rømø, Denemarken – 130 vierkante kilometer

romo

Dit is het eerste Deense eiland op dit lijstje, maar wel meteen een eiland met een indrukwekkende grootte. Rømø is 130 vierkante kilometer groot en het meest zuidelijk gelegen bewoonde eiland van Denemarken. Er loopt een dam van het eiland naar het vasteland, wat het gemakkelijk maakt om van en naar Rømø te reizen. Dat is belangrijk, want het eiland leeft voor een groot deel van het toerisme. Deze toeristen willen vooral het breedste strand van Europa komen verkennen.

1. Texel, Nederland – 161,12 vierkante kilometer

texel

Het grootste Waddeneiland ligt in Nederland, niet ver van het vasteland in Noord-Holland. De gemeente Texel beslaat het hele eiland, maar ook het kleine eilandje Noorderhaaks hoort bij de gemeente. Met in totaal 13.547 inwoners is dit meteen het eiland met het grootste inwonersaantal van dit lijstje. Het grootste dorp ligt op het midden van het eiland en heet Den Burg. Verder zijn er nog zes andere dorpen op het eiland te verkennen.

Vergelijkbare lijstjes