Hoe stevig de grond er ook uitziet: het is altijd mogelijk dat er een zinkgat ontstaat. Hierbij stort de grond van het ene op het andere moment in, waardoor er ineens een diep gat in de bodem zit. In sommige situaties sleuren deze gaten auto’s en gebouwen met zich mee, maar veel zinkgaten bevinden zich op afgelegen plekken in de natuur. Wat de grootste zinkgaten ter wereld zijn? Dat lees je in deze top 10.

10. Nongle – China – 117 meter diep

nongle zinkgat

Dit zinkgat ligt op een prachtige locatie, middenin de Chinese natuur. De omgeving van het zinkgat bestaat uit een groot grottenstelsel, waar het gat nu ook deel van uitmaakt. Het gat is maar liefst 117 meter diep en werd ontdekt door een groep avontuurlijke wetenschappers die zichzelf met één touw in het gat lieten zakken. Tegenwoordig wordt het zinkgat van Nongle nog altijd onderzocht door experts op het gebied van geografie.

9. The Devil’s Sinkhole – Verenigde Staten – 122 meter diep

In de Amerikaanse staat Texas vind je een zinkgat met een diepte van 121 meter. Talloze toeristen reizen naar het natuurlandschap waar het zinkgat ligt. Hier genieten ze niet alleen van een mooi uitzicht, maar bewonderen ze ook de vele vleermuizen. Rondom het zinkgat bevindt zich namelijk de grootste kolonie guanovleermuizen ter wereld.

8. Great Blue Hole – Belize – 132 meter diep

great blue hole

Niet alle zinkgaten bevinden zich op het land. Sommige gaten ontstaan namelijk onder water, wat voor een prachtig plaatje zorgt. Great Blue Hole is hier een goed voorbeeld van. Je vindt dit zinkgat in het land Belize (een leuke winterzon bestemming!), niet ver van de kust. Het gat heeft een diepte van 132 meter en een perfecte ronde vorm. Duikers bezoeken het zinkgat maar al te graag, want hier vind je meer dan 150 soorten koraal en allerlei prachtige vissen.

7. Qattara-depressie – Egypte – 133 meter diep

Qattara depressie
Marc Ryckaert/wikimediacommons

De Qattara-depressie is even diep als het zinkgat in Belize, met een diepte van 132 meter. Het is vooral de breedte van het gat dat dit natuurfenomeen zo bijzonder maakt. Wanneer je van de ene naar de andere kant wilt lopen, moet je maar liefst 135 kilometer overbruggen. Het zinkgat hoort bovendien bij de laagste punten in heel Afrika en staat bekend om zijn veelzijdige natuur. Hier kom je zoutvlaktes, draslanden en duinen tegen.

6. Dean’s Blue Hole – Bahama’s – 202 meter diep

dean's blue hole

Ook dit zinkgat is onder het water te vinden. Dean’s Blue Hole heeft een diepte van 202 meter. Dankzij deze enorme diepte heeft het water boven het zinkgat een ontzettend donkere kleur, waardoor je het gat vanaf een afstand kan bekijken. Ook hier is de onderwaterwereld erg rijk, met een grote hoeveelheid tropische vissen in het water.

5. Berezniki – Rusland – 237 meter diep

Berezniki sinkhole
Valery Staricov/wikimiediacommons

Zinkgaten hebben het Russische Berezniki een spookstad gemaakt. In de buurt zijn veel mijnen te vinden. Dat vermindert de stabiliteit van de grond, waardoor de grond zomaar in kan storten. De grootste van de zinkgaten heeft de bijnaam “de grootvader” en is 237 meter diep.De omgeving van het zinkgat moest gestabiliseerd worden, zodat de omliggende huizen hopelijk niet instorten.

4. Dragon Hole – Paraceleilanden – 300 meter diep

De Paraceleilanden liggen in de Zuid-Chinese Zee. Hier vind je het grootste zinkgat dat onder water ligt (in het Engels ook wel “Blue Hole”), met een diepte van driehonderd meter. Het zinkgat is eeuwenoud en speelt een grote rol in de Chinese mythologie. Zo wordt het ook wel het oog van de Zuid-Chinese Zee genoemd en wordt er gedacht dat de mythologische apenkoning hier zijn gouden wapen vond.

3. Sima Humboldt – Venezuela – 349 meter diep

Sima Humboldt

Met een diepte van 349 meter is dit zinkgat in Venezuela zeker indrukwekkend te noemen. Sima Humboldt ligt vlakbij een ander zinkgat genaamd Sima Martel. In 1974 werd er besloten om de gaten beter te bestuderen, maar dat ging niet al te goed. De onderzoekers hadden er namelijk moeite mee om weer uit de zinkgaten te klimmen.

2. Crveno Jezero – Kroatië – 530 meter diep

Crveno Jezero

Crveno Jezero heeft een diepte van 530 meter. De lokale bevolking noemt dit zinkgat ook wel het rode meer. Dat komt doordat het zinkgat in een bergachtig gebied ligt met rode kalksteen. Deze stenen bevatten ijzeroxide die de rotsen een rode kleur geven. In het water leeft een zeldzame vis die met uitsterven bedreigd wordt: de dionda melanops.

1. Xiaozhai Tiankeng – China – 662 meter diep

Xiaozhai Tiankeng

Het diepste zinkgat ter wereld is in China te vinden. Xiaozhai Tiankeng heeft een diepte van 662 meter en is 626 meter breed. Het gat bestaat uit twee kraters, waarbij de eerste krater een stuk hoger ligt dan de tweede. Beide kraters zijn begroeid met talloze bomen en planten, waardoor er een rijk ecosysteem is ontstaan in het zinkgat. Hier vind je dan ook een aantal bijzondere plant- en diersoorten.