Kattenliefhebbers zullen denken: des te meer kat, des te beter. Dan zitten ze goed met een aantal kattenrassen die ontzettend groot kunnen worden. Er zijn namelijk katten die aanzienlijk groter worden dan de gemiddelde huiskat. Welke dat zijn? Dat lees je in deze top 10 grootste kattenrassen.

Bekijk voor je een kat aanschaft de raskattenwijzer. Net als bij hondenrassen zijn er bij kattenrassen in de loop der jaren veel ziektes ingefokt.

10. Burmees

burmese kat

Wanneer je een burmees in huis haalt, weet je precies wie de stammoeder van jouw kat is. Dat is namelijk Wong Mau, een kat die oorspronkelijk uit Thailand kwam. Ze werd in de jaren dertig naar de Verenigde Staten gebracht, waar ze werd gemixt met een siamees. De persoonlijkheid van een burmees lijkt dan ook op die van een siamees. Ze zijn nieuwsgierig, hebben graag mensen om zich heen en hebben ook de typische stem van een siamees. Ondanks dat een burmees er helemaal niet zo groot uitziet, kunnen we wel een flink gewicht bereiken. Het maximale gewicht van deze katten ligt rond de 5,5 kilo.

9. Pers

pers (2)

Perzen zijn katten die oorspronkelijk in Iran gevonden zijn. Een rijke Italiaan bezocht dit gebied tijdens een van zijn reizen, waarbij hij deze mooie katten tegenkwam. Hij was zo gek op ze, dat hij besloot om ze mee te nemen naar Europa. Hierdoor werd dit kattenras geïntroduceerd bij Europese kattenliefhebbers, waardoor er vandaag de dag nog altijd veel perzen in huishoudens te vinden zijn. De vrouwtjes hebben een gemiddeld maximumgewicht van ongeveer vijf kilo, terwijl de mannetjes tot wel 6,5 kilo kunnen wegen. Het zijn wat rustigere katten die vooral lekker veel willen relaxen. Niet zo gek dus dat ze hoog staan in het lijstje van populairste kattenrassen.

8. Amerikaanse stompstaartkat

Amerikaanse stompstaartkat

Dit kattenras is ook wel bekend als de Amerikaanse bobtail en staat vooral bekend als een soort die graag speelt en gekke streken uithaalt. De Amerikaanse stompstaartkat zit dus niet veel stil, maar is wel ontzettend goed met kinderen. Ze zijn sociaal en geduldig, waardoor ze prima op hun plek zijn in jongere gezinnen. Zoals de naam al aangeeft is deze kat in Amerika gefokt. Hun staart is net wat korter dan die van een gemiddelde kat. Hun gewicht is echter bovengemiddeld, want een Amerikaanse stompstaartkat bereikt met gemak een gewicht van 7 kilo.

7. Chausie

chausie

De naam van deze kat komt oorspronkelijk uit het Latijn, waar het “jungle kat” betekent. Ze zijn dan ook voor een deel wild en niet gedomesticeerd. Het zijn lieve katten, maar ze zijn ook ontzettend speels. Dit ras heeft erg veel energie en rent er dus flink op los. Dat betekent meteen dat het uitdagende katten zijn om voor te zorgen, aangezien ze veel tijd en aandacht nodig hebben. Al die spiermassa zorgt ervoor dat de chaussie een flink gewicht kan bereiken, met een maximum van ongeveer 7 kilogram

6. Noorse boskat

noorse boskat

Wanneer je deze kat ziet, is het eerste wat je opvalt zijn enorme bos met haren. Zoals de naam al aangeeft, komen deze katten oorspronkelijk uit Noorwegen. Toch leven ze het liefste niet in de bossen. Dit ras is namelijk helemaal gelukkig als huiskat. Ze zijn niet erg actief en genieten dus van een lekker lui leven met een eigen krabpaal, een plekje om naar buiten te kijken en voldoende eten. Wanneer je een van deze katten wilt adopteren, moet je er wel rekening mee houden dat ze ontzettend groot kunnen worden. Ze kunnen een maximumgewicht van maar liefst 7,2 kilo bereiken.

5. Ragamuffin

ragamuffin

Sommige kattenrassen zijn al eeuwenoud, maar dat geldt niet voor de ragamuffin. Dit ras is in de jaren negentig ontwikkeld, al weet niemand meer precies hoe deze dieren tot stand zijn gekomen. Wat we wel weten, is dat de ragamuffin een echte schootkat is. Ze doen niets liever dan knuffelen en hebben een milde persoonlijkheid. Hun zachte vacht zorgt ervoor dat ze eruitzien als een echte teddybeer. De mannetjes van dit ras kunnen zonder problemen een maximaal gewicht van negen kilo bereiken.

4. Ragdoll

Ragdoll grote kat

Als je een teddybeer met een kat kruist, krijg je een ragdoll. Dit ras ziet er ontzettend schattig uit dankzij hun grote bos haar, maar ze zijn ook erg knuffelbaar. Ze houden van aandacht en zijn bovendien erg rustig. Ook dit ras is erg intelligent en kan allerlei verschillende trucjes leren. Dat is misschien maar goed ook, want een ragdoll moet goed kunnen luisteren. Met een maximaal gewicht van negen kilo zijn deze dieren ontzettend zwaar.

3. Maine Coon

Maine Coon langste kat

Dit grote kattenras komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en is een van de oudste rassen die daar gevonden is. De naam van het ras is dan ook gebaseerd op de plek waar deze soort ontdekt is: in de staat Maine. De vrouwtjes van dit ras zijn wat kleiner, met een maximaal gewicht van ongeveer zes kilo. De mannetjes hebben een indrukwekkender formaat, want zij kunnen maar liefst acht kilo wegen. Het zijn ontzettend intelligente katten die ook nog eens erg sociaal zijn. Zo kan je een maine coon leren om te apporteren en liggen ze graag bij je op schoot.
De Maine Coon staat trouwens in het Guinness record boek vernoemt als grootste kat, ze kijken hier namelijk naar de lengte en niet het gewicht. Ze willen namelijk niet mensen aansporen om hun kat zo dik mogelijk te voeren. De aller langste levende kat is de Maine Coon “Ludo”, hij is 118.3 centimeter lang. Er heeft ook een nog langere kat geleefd, ook een Maine Coon, met de naam Stewie hij was 123.2 centimeter lang.

2. Siberische kat

siberische kat

Deze katten kunnen wel tegen een stootje. Zoals de naam aangeeft komt de Siberische kat oorspronkelijk uit Siberië. Hier werd hij al rond het jaar 1000 ontdekt. De koude omstandigheden en woeste natuur zorgden ervoor dat deze katten ontzettend slim moesten zijn. Zo konden ze toch nog aan een hapje eten komen. Deze karaktertrekken zijn vandaag de dag nog steeds terug te vinden bij dit ras. Hun dikke vacht hebben ze eigenlijk niet meer nodig tegen de ijzige kou, maar ziet er wel enorm schattig uit. Ook deze dieren kunnen tot wel negen kilo zwaar worden.

1. Savannah

Savannah kat

De eerste Savannah werd geboren in 1986 door een Afrikaanse serval en een Siamese kat te kruizen. De eerste kruising krijgt de aanduiding F1. Volgende generaties worden aangeduid als F2, F3, enzovoort. De leden van de F1- en F2-generatie zijn de grootste, dankzij de invloed van de servalgenetica. Afrikaanse serval wegen ongeveer 12 kilogram als volwassenen en sommige F1 savannahs bereiken een vergelijkbaar hoog gewicht.
Deze katten zijn gespierd, hebben lange benen, een korte gevlekte vacht en grote ronde oren. Het al dan ook niet verbazen dat ze zeer atletisch zijn en sommige savnnahs kunnen meer dan 2 meter hoog de lucht in springen!