Als je op vakantie gaat naar verre oorden, dan ben je misschien wel wat gewend. Beestjes! Parasieten, om precies te zijn. De exemplaren, die je in onderstaand lijstje aantreft, hebben een voorkeur voor de inwendige mens. Het begrip ‘mee-eter’ krijgt een heel andere betekenis!

Schroefwormvlieg

schroefworm vlieg
John Kucharski/publiek domein

Als wetenschappers praten over schroefwormvliegen, dan gebruiken ze de term ‘Cochliomyia hominivorax’. Dit tweevleugelig insect wordt gerekend tot de familie van de bromvliegen. Als je denkt aan bromvliegen, dan denk je vast aan zoetigheden. Én aan rottend vlees! Laatstgenoemde bromvliegenetenswaar heeft een ongekende aantrekkingskracht op schroefwormvliegen. Deze parasieten dringen via een wond het lichaam binnen. Als de wond wordt verzorgd, dan ziet deze parasiet zich genoodzaakt om het lichaam verder in te gaan. Eenmaal in het lichaam kunnen ze eitjes leggen, tot wel 500! De larven boren zich door het weefsel en kunnen zoals je wel kan bedenken veel schade aanrichten, er zijn zelfs mensen overleden aan de complicaties veroorzaakt door schroefwormvliegen. Ook dieren zijn vatbaar voor schroefwormvliegen.

Loa loa

De parasiet Loa Loa veroorzaakt ‘Loiasis’. Deze ziekte staat ook wel bekend als de Afrikaanse oogwormziekte. Dit mag je heel letterlijk nemen. Bij mensen – die zijn geïnfecteerd door deze parasiet – kun je de volwassen worm over het oogoppervlak zien bewegen! Overigens is de Chrysopsvlieg de boosdoener; deze vlieg huisvest een heleboel infectueuze larven. Als iemand door de vlieg wordt gebeten, dan draagt hij de ziekte over. De ziekte ‘Loiasis’ komt vooral voor in West- en Centraal-Afrika. Gelukkig is een infectie goed te behandelen.

Candiru (piemelvis)

Candiru

De candiru – officieel ‘Vandellia Cirrhosa’ – is een zoetwatervis afkomstig uit het Amazonegebied. Deze vis wordt ook wel vampiervis of piemelvis genoemd! De plaatselijke bevolking heeft meer angst voor de candiru, dan voor een piranha. Als je in water zwemt – waarin deze vis leeft – dan kan het gebeuren dat de candiru een van jouw lichaamsholtes binnendringt. De parasiet voedt zich met bloed. Als het zijn naaldvormige tanden heeft vastgezet, dan laat het niet meer los. Alleen al de beet, veroorzaakt een vervelende pijn. Als de candiru komt vast te zitten in het mannelijke geslachtsdeel, dan kan hij hevige infecties veroorzaken. Niet zelden met de dood als gevolg.

Naegleria fowleri (hersenetende amoebe)

hersenetende amoebe
Josh Grosse/CDC/publiek domein

Mensen geïnfecteerd door de naegleria fowleri, zullen dat in eerste instantie merken aan hun smaak- en reukvermogen. Vervolgens worden ze gekweld door hoofdpijn en koorts. Ook een stijve nek behoort tot de symptomen. Het lijkt dan nog op een griep. Al snel treedt er verwarring op, die wordt opgevolgd door paniekaanvallen en hallucinaties. Op dat moment is de parasiet al doorgedrongen tot het zenuwstelsel. Daarna richt naegleria fowleri een waar slachtveld aan in de hersenen. Maximaal 14 dagen – nadat de eerste symptomen zijn geconstateerd – komt het slachtoffer te overlijden.

Spoelworm

spoelworm
CDC Division of Parasitic Diseases/publiek domein

De spoelworm maakt deel uit van de familie ‘Ascarididae’. De spoelworm kenmerkt zich door zijn lengte; deze parasiet kan 15 tot wel 35 centimeter lang worden. Hierbij hoort een doorsnede van enkele millimeters. Ondanks de omvang, richt deze worm niet heel ernstige schade aan. Pas als er zich grote aantallen worden in het lichaam bevinden, dan zullen de slachtoffers klagen over hun maag- en darmwerking. Er kan dan een verstopping zitten. Als de wormen zich begeven naar de galwegen, kan dat leiden tot galkolieken.

Ophiocordyceps Unilateralis

Ophiocordyceps Unilateralis

Dan is er ook nog een parasiet, die het vooral voorzien heeft op mieren. Voor ons mensen minder erg, maar deze parasiet is behoorlijk gruwelijk in zijn werkwijze. De schimmel Ophiocordyceps Unilateralis kan hele mierenkolonies vernietigen! Inmiddels hebben de mieren zich geëvolueerd; als zij een besmette soortgenoot herkennen, dan zullen zij deze direct verwijderen uit hun kolonie. De besmette, stervende mier wordt weggedragen door gezonde mieren. Zo beschermen zij hun kolonie. Op zijn beurt moet Ophiocordyceps Unilateralis oppassen voor besmetting door de zogenaamde hyperparasiet. Beide schimmelsoorten komen voor in de regenwouden van Brazilië en in de tropen van Thailand.

Filariasis

Filariasis
CDC/publiek domein

Wereldwijd lijden er 120 miljoen mensen aan de ziekte filariasis. Deze ziekte – die gruwelijke misvormingen aan het lichaam kan veroorzaken – doet zich voor in respectievelijk Afrika, India en Zuidoost Azië. Filariasis wordt verspreid door muggen. Als een mens door deze mug wordt gestoken, dan is de basis gelegd onder de groei van de tropische draadworm. De worm nestelt zich in de lymfevaten. Als er zich genoeg wormen in de lymfevaten hebben verzameld, dan wordt de afvoer van vocht uit weefsel tegengehouden. Hierdoor ontstaan de bekende verdikkingen. Deze verschijnselen staan bekend als elefantiase. Verder kan de ziekte ontstekingen in de lymfevaten en –knopen veroorzaken.

Lintworm

Lintworm

Als er zich lintwormen in het lichaam voordoen, dan heeft de patiënt last van hoofdpijn, duizeligheid en overgeven. Men is geneigd om deze symptomen toe te kennen aan psychische klachten. Het kan dus even duren voordat de juiste diagnose is gesteld. Lintwormen zijn heel geniepige parasieten! Overigens zijn dieren – zoals wolven, vossen en honden – vaker het slachtoffer dan mensen. Dit heeft alles te maken met het feit dat knaagdieren tot de voornaamste besmettingsbron worden gerekend.

Botfly

https://www.youtube.com/watch?v=aPuiv3f4DuQ

De botfly – in Nederland bekend als horzel – komt voor in de directe omgeving van rivieren in Centraal- en Zuid-Amerika. Ook in Centraal-Mexico vormt deze parasiet een gevaar voor de wilde dieren, vee en vogels. Als deze worden gestoken, dan ontstaat er al snel een soort wond. Vaak zijn de onderhuidse larven zichtbaar! Als de larven zich ontwikkelen, dan zal er een bloederige pus uit de wond komen. Vaak gaat dit gepaard met koorts. Hoewel de botfly een voorkeur heeft voor dieren, worden er ook wel mensen gestoken. Dat gebeurt in onbedekte lichaamsdelen, zoals het hoofd, armen en benen.

Guineaworm

Guineaworm
CDC/publiek domein

De Guineaworm laat zich vooral zien in Afrika. Als mensen drinken van stilstaand water –waarin watervlooien leven – dan kunnen ze geïnfecteerd raken. Koorts, zwellingen en pijn rondom de plek waar de worm zich naar buiten vreet, zijn de meest gangbare symptomen. Zoals gezegd, de worm komt naar buiten. Het is zaak om de worm om een stokje te wikkelen en langzaam uit de wond te trekken. Het kan wel maanden duren voordat de worm geheel uit het lichaam is getrokken. Anno 2015 behoort de Guineaworm tot de bedreigde parasieten. Er is veel aandacht voor het drinken van schoon drinkwater.