Guns ’n Roses brak eind jaren tachtig door met een uitgekiende vorm van hard rock die zowel ruimte liet voor rauw energie als melodie. Hun onvoorspelbare gedrag, met veel geruchten over drugsgebruik, maakte elk optreden tot een avontuur. Door de jaren heen heeft de band, soms met lange tussenperiodes, een aantal rockklassiekers opgenomen. Ruig en mooi, wat zijn de tien beste liedjes van Guns ’n Roses?

10. There Was A Time

Vijftien jaar na het laatste album was hij daar dan toch in 2008: Chinese Democracy. Zanger Axl Rose is dan nog het enige overgebleven originele lid van de band. Een van de hoogtepunten van het album is het slepende There Was A Time dat onvermijdelijk richting een epische gitaarsolo beweegt, dit keer gespeeld door de avontuurlijke gitarist Buckethead.

9. Coma

Het langverwachte vervolg op doorbraak Appetite For Destruction werd in 1991 groots aangepakt met twee delen Use Your Illusion. Hoogtepunten waren vooral de langere nummers met veel gitaarsolo’s. Het langste nummer is het duistere Coma waarin Rose zingt over een eerdere overdosis. Kalme momenten waarin hij euforisch lijkt weg te zakken worden afgewisseld met lange gitaarpassages waarin Slash zich kan bewijzen.

8. You Could Be Mine

Nadat de band een tijdland van de aardbodem leek te zijn verdwenen vormde de single You Could Be Mine in 1991 een eerste levensteken. Het nummer werd gekoppeld aan de uiterst populaire film Terminator 2: Judgement Day en Arnold Schwarzenegger speelt dan ook een gastrol in de videoclip. You Could Be Mine is een echte rocker met een dreinend refrein waarin Axl Rose vooral op het laatst losgaat met een gezongen woedeaanval.

7. Chinese Democracy

De overgebleven Guns ‘n Roses fans moeten hun adem hebben ingehouden toen ze eindelijk het Chinese Democracy album konden beluisteren. Om vervolgens een vreugdedansje te maken want het titelnummer waarmee de plaat opent is meteen een klassieker. De gitaarriffs klinken beter dan ooit en Rose weet zichzelf nog steeds op te laden voor een bruut refrein.

6. Estranged

Axl Rose staat vooral bekend om zijn karakteristieke stemgeluid met scherpe uithalen. Toch is hij ook een schrijver van prachtige melodieën. Estranged, te vinden op Use Your Illusion II, is een van de ballads over relaties waarin dit gevoel voor melodie volledig tot zijn recht komt. De band gaat muzikaal voor grote gebaren met veel tempowisselingen. Vanzelfsprekend krijgt Slash extra ruimte om zijn kunsten te vertonen.

5. Paradise City

De vierde single van Appetite For Destruction groeide al snel uit tot een publiekslieveling. Het nummer kent een geweldige opbouw en begint meteen met het refrein. Dit kan tijdens concerten natuurlijk mooi door het publiek worden meegezongen. Vervolgens begint het echte nummer met een inmiddels klassiek geworden gitaarmelodie en een beukend ritme. Om het geheel af te ronden gooit Guns ’n Roses op het laatst het tempo flink omhoog waarna Slash een slangachtige solo speelt die tot de beste van het rockgenre wordt gerekend.

4. November Rain

November Rain is de epische ballad van Use Your Illusion I. Het nummer is echt opgebouwd als een classic rockliedje met een kalme introductie waarbij piano en violen een belangrijke rol spelen. De intensiteit wordt langzaam opgevoerd wat natuurlijk uitmondt in een dubbele gitaarsolo. Vrijwel meteen werd November Rain omhelsd als een rockklassieker die zich kan meten met de beste nummers uit de jaren zeventig. Elk jaar gooit het nummer hoge ogen in de Top2000 waar het in 2003 zelfs een zesde plaats wist te veroveren.

3. It’s So Easy

Dankzij de classic rockballads en soms pompeuze videoclips is het makkelijk om te vergeten dat Guns ’n Roses een van de vuilste rockbands van zijn tijd was. Het seksistische It’s So Easy van Appetite For Destruction is Guns ’n Roses op zijn lelijkst. Het is een harde en snelle rocker waarop Axl Rose met een monotone stem zingt totdat hij in het refrein zijn typische hoge uithalen van stal haalt. Ondanks een gebrek aan hitpotentie was dit verrassend genoeg de eerste single van het album.

2. Sweet Child o’ Mine

Appetite For Destruction was al een jaar oud toen de derde single Sweet Child o’ Mine werd uitgebracht. Tot dan toe was het album vrijwel onopgemerkt gebleven buiten Los Angeles. Maar plotseling was Sweet Child o’ Mine overal te horen en het bereikte in de Verenigde Staten al snel de eerste plaats. Ook Sweet Child o’ Mine mag een echte rockklassieker heten. De gitaarmelodie waar het mee begint is uit duizenden te herkennen. Inhoudelijk bezingt Rose liefdevol zijn toenmalige vriendin Erin Everly. Maar juist de aankondiging van een onvermijdelijke breuk, wanneer hij herhaaldelijk “where do we go now” zingt, geeft het nummer een mooie twist. Daarna volgt de beste gitaarsolo van Slash, die miljoenen gitaristen sindsdien uit hun hoofd proberen te leren.

1. Welcome to the Jungle

Welcome to the Jungle is het nummer dat het beste het wereldbeeld van Guns ’n Roses samenvat. Een brok agressie in de vorm van een rocknummer. Het geluid van sirenes dat samengaat met een dreigende gitaar zorgt meteen voor spanning. Daarna knalt het nummer met een hele eigen swing die je weinig hoort in rockmuziek. Rose zingt met hoorbaar plezier over een stad als een chaos van genot en geweld. Welcome to the Jungle wordt sindsdien vaak in Amerikaanse sportstations als introductienummer gespeeld waarbij men hoopt dat het de tegenstanders intimideert. Ook wordt het nummer gebruikt in Dead Pool, de vijfde Dirty Harry film waarin Guns ’n Roses als figuranten optreden. In de film playbackt een toen nog onbekende Jim Carrey als rockster het liedje.