In de wereld van Harry Potter is magie onmisbaar. In de films en boeken wordt de ene na de andere spreuk afgevuurd: soms goedaardig, maar soms ook kwaadaardig. Ben jij een groot fan van Harry Potter en benieuwd wat de belangrijkste spreuken van deze reeks zijn? Dat lees je in de top 10 Harry Potter spreuken.

10. Expelliarmus

via GIPHY

Expelliarmus is misschien wel een van de meest voorkomende spreuken in heel Harry Potter. Het spreekt dus voor zich dat dit een ontzettend belangrijke spreuk is. Wanneer tovenaars met elkaar in gevecht zijn, kunnen ze proberen om de tegenstander te ontwapenen met behulp van deze spreuk. Het grote voordeel is dat je de ander geen pijn doet, terwijl je de kans op een overwinning wel groter maakt. Deze spreuk speelt een grote rol in het uiteindelijke verhaal van Harry Potter, aangezien dit bepaalt wie er recht heeft op de Zegevlier.

9. Alohomora

Wanneer je Harry Potter leest of kijkt, zie je vast een aantal spreuken voorbijkomen die je wel handig lijken in het dagelijks leven. Alohomora is daar een goed voorbeeld van. Deze spreuk gebruik je namelijk wanneer je een slot open wilt maken zonder de sleutel te gebruiken. Handig wanneer je vergeetachtig bent, of wanneer je ergens binnen wilt sluipen wanneer je er helemaal niet welkom bent. Zo gebruikten Harry, Ron en Hermelien de spreuk tijdens hun zoektocht naar de Steen der Wijzen.

8. Lumos en Nox

via GIPHY

De tovenaarswereld van Harry Potter is een tikkeltje ouderwets. Er wordt nog geschreven met veren en inkt en ook elektriciteit is niet gebruikelijk op Zweinstein. Daarom is het maar goed dat tovenaars zelf licht kunnen produceren met hun toverstaf. Dat doen ze met de spreuk Lumos. Hiermee kunnen ze iedere donkere ruimte doorzoeken zonder een lamp of kaars mee te nemen. Wat doe je wanneer je het licht weer wilt doven? Dan gebruik je de spreuk Nox.

7. Avada Kedavra

via GIPHY

Dit is misschien wel een van de meest beruchte spreuken die je in Harry Potter zult vinden. Dat is niet voor niets, want Avada Kedavra is een onvergeeflijke spreuk die wordt gebruikt om te doden. Wanneer de leerlingen over deze spreuk leren, ontdekken ze meteen hoe vreselijk het is om een mens of dier te doden zonder daar ook maar iets voor te hoeven doen. Tijdens gevechten proberen goede tovenaars de spreuk dus te vermijden, terwijl Voldemort en zijn volgelingen er geen problemen mee hebben om Avada Kedavra te roepen.

6. Petrificus Totalus

via Gfycat

Je hoeft niet altijd rigoureuze stappen te nemen om je vijanden te slim af te zijn. Soms is een simpele spreuk al voldoende om iemand lang genoeg tegen te houden. Petrificus Totalus is hier een goed voorbeeld van. Met deze spreuk zorg je ervoor dat iemand helemaal versteent. Hij of zij kan niet meer bewegen en is dus ook niet in staat om terug te vechten. Soms gebruiken Harry, Ron en Hermelien de spreuk om hun vrienden tegen te houden, maar de spreuk komt ook voor wanneer ze aan het vechten zijn tegen vijanden.

5. Piertotum Locomotor

via Gfycat

Deze spreuk wordt slechts één keer in het verhaal van Harry Potter gebruikt, maar heeft wel ontzettend veel impact. Tijdens het grote gevecht in het laatste boek, gebruikt een van de professoren de spreuk Piertotum Locomotor. Hiermee worden alle stenen ridders in Zweinstein tot leven gewekt, waarna ze achter elkaar aan marcheren om het kasteel te beschermen. Het is dus een specifieke spreuk die lang niet altijd van pas komt, maar wanneer je hem gebruikt ziet het eindresultaat er wel ontzettend indrukwekkend uit.

4. Accio

Ook Accio is een voorbeeld van een spreuk die handig zou zijn in het echte leven. Ben je iets belangrijks vergeten? Heb je geen zin om op te staan om iets te pakken? Of heb je in een noodgeval iets nodig? Roep gewoon Accio en voor je het weet komen de juiste spullen naar je toe. Het is eigenlijk verbazingwekkend dat de personages in Harry Potter de spreuk alleen maar gebruiken op belangrijke momenten. Echte leerlingen zouden namelijk de hele dag Accio roepen om hun potlood, papier, lunch of rugzak naar zich toe te transporteren.

3. Obliviate

via GIPHY

Deze spreuk uit Harry Potter heeft ontzettend veel impact wanneer hij gebruikt wordt. Het is namelijk een spreuk die in staat is om het geheugen van een slachtoffer te wissen. Dat is handig wanneer iemand gevaarlijke informatie heeft of wanneer je wilt ontsnappen zonder dat iemand je herinnert. Tijdens een emotionele scene in Harry Potter and the Deathly Hallows, wordt de spreuk gebruikt om de ouders van Hermelien te hersenspoelen. Voor zover zij weten hebben ze geen dochter meer. Dat is een goed voorbeeld waarom Obliviate niet te pas en te onpas gebruikt kan worden.

2. Sectumsempra

Vraag je je misschien af hoe de spreuken in Harry Potter tot stand komen? Uit het verhaal blijkt dat tovenaars hun eigen spreuken kunnen bedenken. Zo is Sectumsempra ontwikkeld door Severus Sneep. De spreuk is niet bedoeld om je vijand te vermoorden, maar wel om hem of haar zwaar te verwonden. Spreek je deze spreuk uit, dan ontstaan er diepe sneeën in de huid van je vijand. Sectumsempra werd zelfs door Sneep gebruikt toen hij het oor van George afsneed tijdens een spannende actiescène. Dat maakt dit met zekerheid een van de meest bloederige spreuken in Harry Potter.

1. Expecto Patronum

via GIPHY

Sommige spreuken zijn eng, terwijl andere spreuken gewoon handig zijn. Expecto Patronum is een spreuk die zowel nuttig als ontzettend emotioneel is. Met behulp van deze spreuk roep je namelijk een Patronus op: een beschermend wezen dat gevoed wordt door je gelukkigste herinneringen. Iedereen heeft weer een andere Patronus. Bij de een neemt het wezen de vorm van een hert aan, terwijl de Patronus van een ander eruitziet als een otter, leeuw of konijn. Harry leert om een van deze beschermende krachten op te roepen wanneer hij bedreigd wordt door Dementors.

Lees ook onze Top 10 Beste Harry Potter films