Eet jij graag hamburgers of liever een gezonde ceasar salade? Hoe dan ook, je hebt vast een beeld bij de herkomst van jouw favoriete eten, drankje of snack. Ontdek of dat overeenkomt met de werkelijkheid! Dit lijstje is doorspekt met etenswaardigheden.

10. Koffie

kaldi

Het effect van koffie – een supersnelle energiestoot – is ontdekt door een kudde geiten in Ethiopië. En door hun herder, Kaldi. Dit gebeurde in de 9e eeuw. Hij volgde zijn beesten, toen zij op een struik afgingen. Die hing vol met voor hem onbekende rode vruchtjes. Zoals het een goede herder betaamt, proefde hij er zelf ook van. De herder voelde zich meteen klaarwakker! Hij vertelde dit aan de priesters in zijn dorp. Zij probeerden het fruit ook: ze bleven alerter tijdens lange diensten. Zij vertelden het aan hun collega’s in andere dorpen. En in andere landen. Al snel was het effect van koffie bekend over de hele wereld.

Er moet wel bij gezegd worden dat het verhaal van Kaldi een mythe is.

9. Guacamole

Guacamole
De avocado wordt gerekend tot de meest gezonde etenswaren. Deze vrucht is omstreeks de 14e eeuw ontdekt door de Azteken in Midden-Amerika. Zij combineerden de avocado met zout, chilipepers, uien en tomaten. Toen de Spanjaarden hier – letterlijk – lucht van kregen, werd dit mengsel geïntroduceerd op andere continenten. Later is er limoen en koriander aan toegevoegd. Anno 2015 mag guacamole niet ontbreken bij de borrel: lekker als dip bij een chipje. Ook leuk om te weten, wist je dat avocado de sekslust opwekt?

8. Waterijs

ijsje

Bepaalde uitvindingen zijn kinderlijk eenvoudig. Dat gaat ook op voor waterijs. In 1905 maakte de 11-jarige Frank Epperson uit Canada een waterijsje. Het was toen heel koud. Per ongeluk liet hij zijn glas limonade – met een stokje erin – buiten staan. Toen hij het glas de volgende ochtend wilde opruimen, was de inhoud gevroren. Frank was laaiend enthousiast! Hij maakte deze traktatie meteen voor al zijn vriendjes. Toen Frank volwassen was, heeft hij patent aangevraagd voor zijn waterijsje. En kunnen mensen over de hele wereld genieten van zijn uitvinding.

7. Pizza

pizza

De pizza, zoals wij die kennen, is in 1889 gemaakt door een bakker in Napels. Hij wilde het bezoek van koningin Margherita di Savoia niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Daarom bedacht hij een bijzondere broodconstructie: een plat brood met daarop een topping van verse ingrediënten in de kleurstelling van de zojuist ontwikkelde Italiaanse vlag. Dan moet je denken aan (groene) basilicum, (witte) mozzarella en (rode) tomaten. En hij noemde dit brood ‘pizza Margherita’. Misschien heeft hij zich laten inspireren door de oude Grieken en Romeinen. Van hen is bekend dat zij hun brood bedekten met verschillende ingrediënten. Overigens is de eerste officiële pizzeria geopend in New York. Dat was in 1905.

6. Nutella

nutella

Schaarsheid ligt aan de basis van de uitvinding van Nutella. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren bepaalde producten – waaronder chocolade –heel schaars. De Italiaan Pietro Ferrero was zo slim om de chocolade te vermengen met hazelnoten. Niet alleen was dit een handige manier om te genieten van chocolade, ook was dit product lekker lang houdbaar. Ideaal voor de Italiaanse troepen aan het front. Na de oorlog was Nutella overal in Europa verkrijgbaar. Deze smaakvolle uitvinding heeft Ferrero’s zoon recent nog de status van rijkste Italiaan opgeleverd. De waarde van zijn bezittingen werd geschat op ongeveer 23,4 miljard dollar.

5. Buffalo Kippenvleugeltjes

Buffalo

In de jaren ’60 runde de familie Bellissimo een bar in de Amerikaanse plaats Buffalo. Op een avond wilde Teressa Bellissimo haar zoon – die onverwacht thuis kwam – verrassen met een lekkere snack. Ze pakte toen wat kippenvleugeltjes uit de vriezer en smeerde die in met een kruidige marinade. Niet alleen haar zoon, maar de hele familie vond deze kipsnack erg lekker! Al snel veroverden de kippenvleugeltjes een plek op de kaart van de bar. En werden graag besteld door de bezoekers.

4. Sandwich

Sandwich

De sandwich is ontstaan aan de blackjacktafel. Aan het einde van de 18e eeuw was Lord John Montagu niet weg te slaan bij de goktafels. Hij gunde zich dan zelfs geen tijd om te eten. Op een gegeven moment was de honger hoorbaar: Lord John Montagu pakte een stuk rosbief en legde dat op een boterham. Om zijn kaarten niet vies en vettig te maken, legde hij er nog een boterham bovenop. Zo kon hij doorspelen en tegelijk eten. Deze combinatie van brood en vlees vormde de basis onder de sandwich, zoals wij die nu eten. De titel van de Lord was Earl of Sandwich, vandaar de naam!

3. Ceasar salade

Cesare Cardini

De Ceasar salade is vernoemd naar de Italiaan Cesare Cardini. Hij was eigenaar van een restaurant in de Mexicaanse plaats Tijuana. Op een avond kwam er een groep bekende Hollywood sterren binnen. Tot zijn ontzetting kon Cardini hen geen volwaardige maaltijd voorschotelen: alles was op. Natuurlijk wilde hij hen niet wegsturen. Daarom maakte hij een salade van alle ingrediënten, die nog voorhanden waren. Gelukkig vonden zijn gasten het heerlijk! Vanaf dat moment werd zijn restaurant een heuse hotspot. En volgden vele restauranthouders zijn voorbeeld door de Ceasar salade op de kaart te zetten.

2. Softijs

softijs

Geniet jij ook zo van een oubliehoorntje gevuld met softijs? Tijdens een beurs in 1904 maakte de wereld kennis met het softijsje. Het idee kwam van een bakker, genaamd Ernest Hamwi. Zijn winkel was gevestigd naast een ijssalon. Op een gegeven moment kwam de eigenaar van de ijssalon schaaltjes tekort. Zijn klanten deden te lang over het eten van hun ijs! Toen kwam Hamwi op het idee van een wafeltje onder het ijs: een eetbaar schaaltje. Samen werkten de mannen de perfecte combinatie van wafel en ijs uit. En oogsten veel succes op die beurs in St. Lois.

1. Hamburger

Hamburger

Ergens in de 13e eeuw is de eerste hamburger gegeten. Toen was het een stuk rauw lamsvlees. De hongerige strijders, die niet van hun paard mochten afstappen, namen er genoegen mee: met de ene hand bestuurden zij hun paard, met de andere werkten ze het vlees naar binnen. Als strijdende hebben zij dit meegenomen naar Rusland. De Russen bedachten de creatie ‘Mongoolse steak’. Uiteindelijk is het vleesproduct in Hamburg terechtgekomen. De inwoners van deze Duitse stad waren er dol op! Zij kenden er de naam van hun stad aan toe. Pas veel later kwam men op het idee om het vlees tussen een broodje te leggen.