Herman Brood (geboren 1946) was de Nederlandse belichaming van de sex, drugs & rock ’n’ rol gedachte. Met de band The Wild Romance maakte hij in de jaren zeventig snel naam. Daarnaast groeide hij uit tot een gerenommeerd schilder. Op 54-jarige leeftijd was zijn lichaam door langdurig drugsgebruik opgebrand en pleegde hij zelfmoord. Wat zijn de tien beste liedjes van de Rock ‘n’ Roll Junkie?

10. Love You Like I Love Myself

Het album Go Nutz (1980) werd in Amerika opgenomen met het oog op het verder uitbouwen van Broods succes met ‘Saturday Day’. Het opnameproces verliep rampzalig en de band werd vervangen door studiomuzikanten. Ook al werd het album als een mislukking beschouwd, stonden er een aantal goede rockers op, zoals ‘Love You Like I Love Myself’, een typisch gejaagde Brood-song zonder opsmuk.

9. Tattoo Song

De samenwerking met Hennie Vrienten van Doe Maar resulteerde begin 1984 in een grote hit. Vrienten zou datzelfde jaar met The Wild Romance meespelen op ‘Tattoo Song’. De bassist deed met soepel spel zijn reggae-invloed flink gelden. Herman Brood bezong tijdens zijn carrière alle aspecten van de rock ‘n’ roll levensstijl en daar konden tatoeages vanzelfsprekend niet aan ontbreken. Bovendien geeft het hem de kans om het gevoel van verschillende soort naalden op de huid te vergelijken.

8. Hot Shot

In 1980 was Herman Brood uitgegroeid tot Nederlands bekendste rockzanger, een rol die hij tot in de details beheerst door met bleke huid en in zwarte kleren op te treden. De single ‘Hot Shot’ is in eerste instantie zijn interpretatie van jaren vijftig rock ‘n’ roll. Naarmate het nummer vordert, worden moderne ingrediënten als synthesizers en soulvolle zang toegevoegd. Met een respectabele elfde positie in de Top 40 consolideerde Brood hiermee zijn successtatus.

7. Street

https://www.youtube.com/watch?v=-7NHFzQcIsU

‘Street’ is het openingsnummer van het gelijknamige debuutalbum uit 1977 dat volgens sommige fans gewoon zijn beste is. Brood zet met zijn band (en extra hulp van gitarist Jan Akkerman) meteen de toon met een ongecompliceerde en vrolijke rocker waarbij een prominente rol is weggelegd voor de achtergrondzangeressen en een heerlijke opzwepende piano.

6. Dope Sucks

Van het doorbraakalbum Shpritsz (1978) waar alles voor Herman Brood & The Wild Romance op zijn plaats viel. ‘Dope Sucks’ is inhoudelijk een vreemd liedje aangezien de binnen de kortste tijd bekendste drugsgebruiker van Nederland verdovende middelen lijkt af te zweren. Het moet volgens hem gaan om echte gevoelens, rechtstreeks uit het hart. Het nummer is weer een van die typische Brood rockers waarbij dit keer een saxofoonsolo voor een extra energiestoot zorgt.

5. Never Be Clever

‘Never Be Clever’ was een single die in 1979 de periode tussen twee albums moest overbruggen. Het zou tijdens zijn leven de grootste hit van Brood zijn met een negende plaats in de Top 40. Brood lijkt zich bewust van zijn imago en critici en speelt daar op in met een ongedwongen nummer waarin hij zich weinig zorgen maakt over wat er over hem wordt gezegd.

4. Als je Wint

Brood zong met The Wild Romance altijd in het Engels, de taal van de rock ‘n’ roll. Een van zijn bekendste nummers is een duet met Hennie Vrienten dat dankzij het pakkende refrein en cynische boodschap zou uitgroeien tot een echte Nederlandstalige klassieker. De invloed van Vrienten is duidelijk te horen in de muziek die hint naar reggae met popinvloeden. In 1984 behaalde ‘Als Je Wint’ de tiende plaats van de hitparade.

3. Still Believe

Herman Brood & The Wild Romance waren over het algemeen op hun best als ze uptempo speelden. ‘Still Believe’ is een prachtige uitzondering op deze regel. De ballad heeft een mooie rafelrand dankzij de schorre stem van Brood en het ongedwongen spel van de band. De tekst is weer op en top Brood, hij heeft op het moment pech maar gelooft stug dat het allemaal weer goed komt. ‘Still Believe’ zou voor het eerst verschijnen op het live-album Cha Cha (1978)

2. Rock ‘n’ Roll Junkie

‘Rock ‘n’ Roll Junkie’ groeide al snel uit tot de geuzennaam van Herman Brood. Het zou ook de titel zijn van een documentaire over het dagelijkse leven van de zanger. Tegen het eind van het nummer lijkt Brood zelfs zijn eigen zelfmoord vroegtijdig aan te kondigen. Net zoals de meeste nummers op Shpritsz is het een eenvoudig rocknummer waarop Broods snelle zang het beste effect sorteert. In tegenstelling tot wat de titel suggereert is de tekst geen beschrijving van het junkiebestaan. Brood is hier verslaafd aan de energie van rock ‘n’ roll. Hij heeft het allemaal voorbij zien komen -psychedelische rock, symfonische rock, funk, disco en new wave- maar het verbleekt allemaal in vergelijking met onversneden rock ‘n’ roll.

1. Saturday Night

https://www.youtube.com/watch?v=7mEjmWnihrc

De onvermijdelijke nummer een. ‘Saturday Night’ (1978) was de tweede single van Herman Brood & The Wild Romance. In tegenstelling tot wat we nu denken, was het in Nederland maar een bescheiden hit (23ste plaats). Internationaal zou ‘Saturday Night’ het goed doen waarbij een 42ste plek in de Amerikaanse hitlijsten zeer verdienstelijk was voor een Nederlandse band. The Wild Romance zou door Amerika toeren om het succes uit te bouwen, al zou ‘Saturday Night’ nooit worden geëvenaard. Alweer is eenvoud de sleutel tot het succes, geholpen door het pakkende gitaarloopje van Dany Lademacher dat het nummer aankondigt, maar ook het sluipende ritme aangeeft. Vorm en inhoud zijn helemaal in balans want de sfeer roept echt de spanning op van het begin van een zaterdagavond vol mogelijkheden en plezier. Vanzelfsprekend keert ‘Saturday Night’ elk jaar terug in de Top 2000 waar het in 2006 de hoogste positie haalde (100). Een ware Nederlandse rockklassieker.