Bij een leven in de bergen denken veel mensen aan rustige plaatsjes met hier en daar een blokhut. Toch is dat niet altijd het geval. Er zijn namelijk ook enkele grote plaatsen die op hoge hoogte liggen. Ben jij benieuwd welke dat zijn? Lees dan verder, want hier vind je de top 10 hoogst gelegen grote plaatsen (meer dan 100.000 inwoners) in de wereld.

10. Huancayo

Huancayo
Tomato356/wikipedia

Op een hoogte van 3052 meter vind je de Peruaanse plaats Huancayo. Dit is de hoofdstad van een van de provincies in het midden van het land. Dat maakt Huancayo een mooie plek om te bezoeken, want hier vind je een aantal mooie culturele hoogtepunten. Sterker nog: sommige mensen zeggen dat Huancayo eigenlijk de culturele hoofdstad is van het Andesgebergte.

9. Cuzco

Cusco

In het zuidoosten van Peru ligt nog een plaats hoog in de bergen. De stad Cuzco vind je op 3399 meter hoogte. Deze stad heeft een rijke geschiedenis, want het was de hoofdstad uit de tijd van de Inca’s. Dat betekent dat hier een aantal prachtige historische bouwwerken te zien zijn en dat je veel cultuur kunt ontdekken in de stad.

8. La Paz

La Paz

Deze stad in Bolivia ligt op een hoogte van 3640 meter en is een van de dichtstbevolkte gebieden in het land. In het hart van het centrum vind je veel wolkenkrabbers en grote gebouwen van bedrijven, maar La Paz heeft meer te bieden. Zo zijn er ook een aantal koloniale gebouwen in de stad te vinden. La Paz heeft namelijk een Spaanse achtergrond, aangezien de stad jarenlang door Spanje werd aangestuurd.

7. Lhasa

Lhasa

De Chinese stad Lhasa ligt weer net iets hoger. Je vindt deze plaats namelijk op 3658 meter hoogte. Het is een grote stad in de regio van Tibet en je vindt dan ook veel mooie tempels en historische gebouwen op deze plek. De Tibetanen hebben de stad voorzien van een prachtige stadspoort en muur, waardoor je echt in de Chinese geschiedenis kunt duiken.

6. Oruro

Oruro

Weer een stad uit Bolivia op dit lijstje. Oruro hoort bij de top vijf grootste steden uit dit land en is vooral groot geworden door de lucratieve mijnen in de regio. Dat is ook niet gek, want met een hoogte van 3706 meter zijn er meer dan genoeg bergen om te ontdekken. Toeristen komen juist naar de stad om het lokale carnaval een keer mee te maken.

5. Puno

puno hoge stad in peru

Het is duidelijk dat Zuid-Amerika meer dan genoeg hoge gebieden kent. De stad Puno is te vinden in Peru en ligt op een hoogte van 3819 meter. Een van de unieke kwaliteiten van deze stad is dat Puno aan een meer ligt. Daarnaast zijn ook hier veel koloniale gebouwen te vinden die door de Spanjaarden zijn gebouwd.

4. Juliaca

Juliaca

Op 3825 meter hoogte, vlakbij de Peruaanse stad Puno, vind je Juliaca. Deze plaats is vooral een grote handelsstad. Toch is het een mooie plek om te bezoeken, aangezien je in de regio een meer, een prachtige rivier en een aantal oude ruïnes uit de vijftiende eeuw kunt bezoeken.

3. Shigatse

Shigatse
Antoine Taveneaux/wikipedia

Na de Tibetaanse stad Lhasa is dit de tweede grootste stad in deze regio van China. Shigatse ligt op een hoogte van 3836 meter en heeft dezelfde rijke geschiedenis die je in Shigatse terug kunt vinden. Dat betekent dat er veel spirituele tempels te zien zijn, maar dat je ook een oud fort en een gereconstrueerd kasteel kunt bezoeken.

2. Potosí

Potosí

Aan de voet van de Cerro Ricco (de rijke berg) ligt de Boliviaanse stad Potosí. Deze stad vind je op een hoogte van maar liefst 4090 meter. De plaats heeft in het verleden heel veel rijkdom gekend, aangezien er zilver werd gemijnd in de omgeving. De Spaanse kolonialisten wisten dus ook waar ze moesten zijn om hun munten te laten maken.

1. El Alto

El Alto, de hoogste stad in de wereld
rodoluca/wikipedia

De hoogste stad ter wereld ligt op een hoogte van wel 4150 meter, meer dan vier kilometer boven zeeniveau. Dit is meteen een van de jongste steden op dit lijstje, want tot 1903 was El Alto bijna helemaal onbewoond. Dat maakt het ook meteen een stad met een vrij modern uiterlijk.